Lašišų augintojai irgi sunerimę

Norvegijos lašišų auginimo ūkiams, įskaitant pasaulinę lyderę „Marine Harvest“, skaudžiai

Norvegiškos lašišos nepasieks rusų stalų<br>V.Balkūno nuotr.
Norvegiškos lašišos nepasieks rusų stalų<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 8, 2014, 10:37 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:34 AM

Rusija buvo didžiausia Norvegijos žuvininkystės produktų eksporto rinka pastaraisiais metais, bet Maskva ketvirtadienį įtraukė ir Norvegijos eksportuotojus į savo sankcijų sąrašus.

Rusija šią savaitę nusprendė uždrausti importuoti maisto produktus ir žaliavas iš Europos Sąjungos šalių, JAV, Australijos, Kanados ir Norvegijos. Apribojimai galios vienus metus.

„Toks sprendimas - rimtas iššūkis Norvegijos jūros gėrybių eksportuotojams, - sakė Norvegijos jūros produktų tarnybos pramoninės grupės direktorius Terjė Martinusenas (Terje Martinussen). - Vis dėlto Norvegijos jūrų produktų sektorius turi nemažos patirties, susijusios su Rusijos daromomis kliūtimis prekyboje, todėl tokioms situacijoms ruoštasi“.

Ketvirtadienio popietinėje prekybos sesijoje didžiausios pasaulyje lašišų augintojos „Marine Harvest“ akcijos atpigo 8,48 proc.

Kitos garsios gamintojos, įskaitant „Salmar“ (-8,68 proc.), „Leroey Seafood“ (-6,99 proc.) ir „Austevoll Seafood“ (-7,88 proc.), taip pat smarkiai nukentėjo dėl Rusijos paskelbtų sankcijų.

Norvegijos žuvininkystės pramonė ieško būdų sušvelninti šių sankcijų poveikį, nukreipdama eksportą į kitas rinkas.

„Produktai, kurie paprastai eksportuojami į Rusiją, gali būti laisvai parduodami kai kuriose kitose iš 130 mūsų rinkų“, - sakė T. Martinusenas.

Norvegijos jūros gėrybių tarybos duomenimis, pernai norvegai į Rusiją eksportavo 295 tūkst. tonų žuvų už 6,5 mlrd. Norvegijos kronų. Lašišos ir upėtakiai sudarė 81 proc. pardavimų, nemažai eksportuota ir silkių bei skumbrių.

Nors Rusiją, buvusią didžiausią Norvegijos žuvų eksporto rinką, šįmet pakeitė Lenkija, 2014 m. į Rusiją iš Norvegijos eksportuota žuvų už 3,2 mlrd. kronų.

Norvegija nėra ES narė, tačiau ji paskelbė prisijungianti prie ES sankcijų prieš Rusiją, ir nuo tada Rusija jai taiko įvairius apribojimus, susijusius su žuvų, jautienos, kiaulienos, vištienos, pieno produktų, daržovių ir vaisių prekyba.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.