Latvijoje grėsmingai plinta afrikinis kiaulių maras

Latvijos Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praneša, kad ketvirtadienį Latvijos Respublikos Madonos savivaldybėje nustatytas naujas afrikinio kiaulių maro židinys laukinėje faunoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2014, 1:33 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:27 AM

Pranešama, kad keturi nugaišę šernai rasti netoli smulkaus ūkininko javų lauko. Gyvūnų mėginius ištyrus Latvijos Nacionalinėje laboratorijoje nustatyta, kad du šernai nugaišo dėl afrikinio kiaulių maro.

„Didžiausią nerimą kelia tai, kad pastarasis maro židinys nuo dabar Latvijoje nustatytos užkrėstos teritorijos yra nutolęs apie 100 kilometrų. Madonos savivaldybė yra centrinėje Latvijos dalyje, nuo sienos nutolusi apie 80 kilometrų, o tai reiškia, kad nuo pasienio regionų užkratas plinta į kaimyninės šalies vidų.

Akivaizdu, kad specialistų keliamas nerimas nėra perdėtas. Afrikinis kiaulių maras yra greitai plintanti ir sunkiai prognozuojama liga, kuri bet kada gali pasireikšti visai naujuose regionuose, todėl dar kartą primename visiems kiaulių laikytojams, medžiotojams ir privatiems veterinarijos gydytojams, kad būtina išlikti budriems ir, suvokiant savo atsakomybę, ypatingai griežtai laikytis biologinio saugumo priemonių kiaulių laikymo vietose“, - pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius.

VMVT duomenimis, iki šiol Latvijoje jau nustatyta 60 afrikinio kiaulių maro židinių, iš jų -28 laukinėje faunoje, o 32 – kiaulių ūkiuose. Iš viso kaimyninėje šalyje dėl šio maro rasta 50 kritusių šernų ir sunaikinta per 450 kiaulių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.