Geografinės nuorodos patalai klojami ir ne maisto prekėms

Europos Komisija (EK) paskelbė Žaliąją knygą - pradėjo viešąsias konsultacijas dėl galimybės taikyti Europos Sąjungos (ES) lygmens geografinės nuorodos apsaugą ne žemės ūkio produktams. Suinteresuoti asmenys nuomonę ir pasiūlymus dėl Žaliojoje knygoje pateiktų klausimų kviečiami teikti Ūkio ministerijai iki šių metų rugsėjo 30 dienos.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 9, 2014, 12:51 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:06 AM

Geografinė nuoroda žymi, kad prekės yra kilusios iš šalies, regiono ar vietovės, kurioje tam tikras produkto kokybės požymis, reputacija ar kita savybė susijusi su geografine kilme, pavyzdžiui, Murano stiklas ar Parmos kumpis. Geografinės nuorodos, kaip intelektinės nuosavybės teisės, apsaugos tikslas - užtikrinti sąžiningą konkurenciją gamintojams ir suteikti vartotojui patikimą informaciją apie produkto gamybos vietą, metodą ir kokybę", - sako ūkio viceministrė Rasa Noreikienė.

Pasak ūkio viceministrės, ES lygmeniu bendra geografinės nuorodos apsauga šiuo metu numatyta vynams, spiritiniams gėrimams, aromatizuotiems vynams, žemės ūkio ir maisto produktams. Tačiau ne žemės ūkio produktų geografinių nuorodų apsauga ES lygmeniu iki šiol nėra suderinta - taikomi nacionaliniai teisės aktai, todėl visoje Europoje yra skirtingo lygio teisinė apsauga.

Žaliąją knygą sudaro dvi dalys. Pirmoje dalyje klausiama apie esamas nacionalinio ir ES lygmens apsaugos priemones ir galimą ekonominę, socialinę ir kultūrinę naudą, kurios būtų galima tikėtis pagerinus geografinių nuorodų apsaugą ES. Antroje dalyje pateikiama daugiau techninių klausimų, kuriais siekiama sužinoti suinteresuotų asmenų nuomonę apie galimus ES lygmens ne žemės ūkio produktų geografinių nuorodų apsaugos variantus. EK paskelbs konsultacijų rezultatus ir į juos atsižvelgs svarstydama, ar tikslinga imtis tolesnių veiksmų ES lygmeniu dėl ne žemės ūkio produktų geografinės nuorodos apsaugos didinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.