Turistai iš Rusijos baiminasi, ar Lietuvoje jų niekas neskriaus

Rusijos smūgius pajuto ne tik šalies maisto produktų gamintojai. Nuostolius ir tirpstančius turistų srautus iš šios kaimyninės valstybės skaičiuoja ir Druskininkai, kuriuose tiek vasarą, tiek per Naujuosius metus lietuvių kalbą goždavo rusų šnekos.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2014-08-20 08:41, atnaujinta 2017-10-09 10:11

Druskininkų verslininkai neslėpė: ši vasara kur kas liūdnesnė už praėjusią. Turistų iš Rusijos, kurie į kurortą vykdavo mėgautis sveikatinimo procedūromis, bus apie 15–20 proc. mažiau nei pernai.

Tiesa, tragedijos kol kas nėra: kur kas gausesni būriai poilsiautojų atvyksta iš Baltarusijos, Latvijos, Vokietijos, dažniau čia lankosi ir patys lietuviai, rašo „Lietuvos rytas“.

Druskininkų viešbučių ir kelionių agentūrų darbuotojams pastaraisiais mėnesiais neretai tenka tapti ramintojais, nes rusai teiraujasi, ar jiems Lietuvoje būsią saugu, ar gali jie poilsio į Baltijos šalis riedėti nuosavu automobiliu su rusiškais numeriais.

Tenka malšinti išgąstį

„Ši vasara tikrai bus prastesnė. Kur kas mažiau turistų iš Rusijos. Priežastis – politiniai įvykiai“, – sakė Druskininkų viešbučio „Europa Royale“ direktorė Vilma Žibūdienė. Anot jos, svečių iš Rusijos gretos susitraukė apie 15 proc.

V.Žibūdienė pasakojo, kad neseniai teko guosti jau 46 metus į Druskininkus pailsėti atvykstančią porą iš Sankt Peterburgo: sutuoktiniai baiminosi, kaip reikėtų grįžti namo, jei politinė įtampa tarp Lietuvos ir Rusijos sustiprėtų, jeigu dar kiltų ir karas.

„Jie atvyko, tačiau sakė važiavę lydimi baimės. Tvirtino nežinantys, ar kitais metais čia ilsėsis“, – pasakojo V.Žibūdienė.

Kur kas ilgiau šiemet poilsio planus derino ir maskviečių grupė, kurios vadovai nežinojo, ar nereikės keisti krypties ir, užuot vykus į Druskininkus, keliauti į Krymą, rašo „Lietuvos rytas“.

Anot V.Žibūdienės, ne vienas rusas, planavęs ilsėtis Lietuvos kurorte, sudvejojo, kai Latvija uždraudė muzikos festivalyje „Novaja volna“ dalyvauti Rusijos dainininkų trijulei – Josifui Kobzonui, Valerijai, Olegui Gazmanovui.

„Nenoriu visko piešti juodomis spalvomis, tačiau šįmet tikrai bus prasčiau“, – sakė viešbučio vadovė.

Tiesa, Druskininkuose šiemet pagausėjo poilsiautojų iš Izraelio, tačiau jie dažniau nusprendžia nakvoti ne viešbučiuose.

Nubaidė atpigęs rublis

Sanatorijos „Eglė“ šios vasaros srautus skaičiuoja dviejuose kurortuose – Druskininkuose ir Birštone. Pirmajame vasarą visuomet gausiai sulaukdavo rusų, antrajame šis sezonas dar tik pirmas, kai sanatorija veikia visu pajėgumu.

„Druskininkuose šią vasarą išties turime mažiau poilsiautojų. Tiksliau – rusų“, – neslėpė sanatorijų „Eglė“ rinkodaros vadovas Edgaras Briedys.

Anot jo, klientų iš Rusijos šią vasarą mažiau apie 20 proc., tačiau bendras srautas sumažėjo tik 7–10 proc., mat dažniau į Druskininkus ilsėtis vyksta patys lietuviai, taip pat latviai, vokiečiai, baltarusiai.

„Padėtis kelia nerimą. Tačiau žiūrime į kitas rinkas, ne tik į Rusiją“, – tikino E.Briedys.

Turistus iš Rusijos atbaidė ne tik pastarojo meto politinė įtampa, bet ir jau kurį laiką reikšmingai pigęs rublis. Be to, rusai tapo atsargesni, nes pastaruoju metu bankrutavo kelios didelės šios šalies turizmo įmonės.

„Mūsų ar mūsų partnerių jie dažnai klausia, ar viskas gerai, tikrina rezervacijas“, – pasakojo E.Briedys.

Klausimų, ar niekas jų Lietuvoje neskriaus, „Eglės“ darbuotojai dažniau sulaukia iš tų, kurie į Lietuvą išsiruošia pirmą kartą. Nuolatiniams klientams abejonių kyla kur kas mažiau.

Tiesa, pasikeitė rusų elgsena: anksčiau poilsiu Lietuvoje jie pasirūpindavo mažiausiai prieš mėnesį ar pusantro, o dabar, kaip ir lietuviai, planuoti imasi likus porai savaičių.

Birštonas atsigauna

Rusijos turistai atranda ir Birštoną, bet jų čia vis dar nedaug, tad ir skaudaus poveikio kurortas neturėtų jausti. Birštoną pamėgo ir vokiečiai, bet užsieniečiai vis dar neaplenkė lietuvių.

Tiesa, užsieniečių ir mūsiškių santykis čia keičiasi: šįmet per pirmąjį pusmetį 37 proc. Birštone besiilsėjusių žmonių sudarė atvykėliai iš kitų šalių.

Anksčiau šis rodiklis sukdavosi apie 11–15 proc. Daugiausia Birštonas sulaukia vokiečių, rusų, latvių, baltarusių.

Pirmąjį pusmetį kurortą aplankė 20 tūkst. svečių – penktadaliu daugiau nei per tą patį laikotarpį prieš metus. Birštone poilsiautojai praleido daugiau nei 85 tūkst. nakvynių.

Gausėja ukrainiečių

Statistikos departamento duomenimis, daugiausia užsienio turistų 2013 metais Lietuvos apgyvendinimo įstaigos sulaukė iš Rusijos (243,6 tūkst.). Jų skaičius, palyginti su ankstesniais metais, padidėjo 13,7 procento.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį į mūsų šalį buvo atvykę 55,5 tūkst. svečių iš Rusijos (pernai tuo pačiu metu – 51,4 tūkst.).

Palyginamuoju laikotarpiu išaugo turistų iš Ukrainos gretos – nuo 4,64 tūkst. iki 8,66 tūkst.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.