Kauno meras Andrius Kupčinskas dirba ir dizaineriu

Kas nutaria, kaip turėtų būti dažomi Kauno tiltai? Pasirodo, tai sprendžia ne profesionalūs dizaineriai, o miesto valdininkai ir net pats meras. Todėl tiltų spalvos net tampa miestiečių pajuokos objektu.

Kauniečiai stebisi, kodėl Trijų Mergelių pėsčiųjų tiltas per Nemuną nudažytas nykia pilkšvai žalsva spalva.<br>P.Mantauto nuotr.
Kauniečiai stebisi, kodėl Trijų Mergelių pėsčiųjų tiltas per Nemuną nudažytas nykia pilkšvai žalsva spalva.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Aug 24, 2014, 2:26 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:47 PM

Kai Kaune atnaujinami ir nudažomi tiltai, kyla nemažai diskusijų. Vieniems įvairios tiltų spalvos patinka, kiti jas peikia.

Mieste atskiro dizainerio, kuris būtų atsakingas už vientisą Kauno tiltų stilių, nėra. Kaip tiltus dažyti, spendžia įvairiausios institucijos. Pilkšvai žalsvai nudažyti neseniai remontuotą Trijų Mergelių tiltą nusprendė pats miesto meras Andrius Kupčinskas.

Tiltų istorijos žinovas Henrikas Kebeikis įsitikinęs, kad būtų gražiau, jei mūsų tiltai būtų vieno spalvinio stiliaus.

Spalvoti keturi tiltai

Kaune galima suskaičiuoti 4 įvairiomis spalvomis nudažytus tiltus.

Kauniečiai nuo seno atmena, kad geležinkelio tiltas per Nemuną kartkartėmis perdažomas žaliai. Jam yra prigijęs Žaliojo tilto pavadinimas.

2005 metais apatinės kapitališkai remontuojamo iš senamiesčio į Aleksotą vedančio Vytauto Didžiojo tilto dalys buvo nudažytos oranžine spalva. Tilto rekonstrukcija atlikta pagal architekto Rimvydo Jurgio Palio projektą.

2008 metais rekonstruojamas P.Vileišio tiltas, iš miesto centro vedantis į Vilijampolę, nušvito gelsvai. Tada šią spalvą parinko „Miestprojekto“ architektai.

Parinktoms spalvoms kauniečiai negailėjo kritikos. Gelsva spalva kai kuriems priminė „vaiko kakutį“. Raudonai oranžinė Vytauto Didžiojo tilto spalva miestiečiams kėlė asociacijas su sovietiniais laikais.

Neseniai naujai perdažytas ir Trijų Mergelių pėsčiųjų tiltas per Nemuną, jungiantis Panemunės šilą su A. ir J.Gravrogkų gatve.

Nepatinka nyki pilkuma

Viena jo turėklų pusė nudažyta šviesia, kita – tamsesnio atspalvio pilkšvai žalsva spalvomis. Dabar kauniečiai gūžčioja pečiais, kodėl įspūdingam pėsčiųjų tiltui parinktos nuobodžios spalvos, ir norėtų, kad jis taptų spalvingesnis.

„Nejaugi negalima parinkti įdomesnių atspalvių? Čia tiktų dviejų gamtos spalvų derinys. Ten, kur per tilto turėklus matyti žaluma, juos reikėtų dažyti švelniai žaliai. Kur matyti vanduo, turėklus galima nuspalvinti melsvai. Nuostabi gamta susilietų su tiltu ir vaizdas būtų harmoningas“, – dėstė architektas Audrius Ramanauskas.

Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Meilė Nistelytė sakė, kad kai Kauno tiltai rekonstruojami iš esmės, jiems spalvas parenka projektų autoriai, suderinę tai su paveldosaugininkais ir miesto architektais.

Atsakingo žmogaus nėra

Atliekant paprastesnį tiltų remontą, kaip juos dažyti, tariasi miesto tvarkymo, urbanistikos ir architektūros, įvairių kitų savivaldybės skyrių specialistai.

„Vieno dizainerio, kuris rūpintųsi miesto tiltų įvaizdžiu, nėra.

Todėl savivaldybėje dėl jų spalvų diskutuoja įvairių skyrių atstovai.

Spendžiant, kaip turi būti nudažytas Trijų Mergelių tiltas, lemiamą žodį tarė miesto meras. Ši spalva praktiška, netepli“, – sakė M.Nistelytė.

Žaliam Kaunui tiktų žalia spalva

Henrikas Kebeikis

Tiltų istorijos specialistas

„Kaune nėra tradicijos, kaip turėtų atrodyti tiltai. Tik vienas Žaliasis geležinkelio tiltas nuo seno dažomas žalia spalva. Ją tiltui parinko 1915 metais Kauną užėmusios vokiečių kariuomenės karininkai. Tradicija išliko iki mūsų dienų ir, mano nuomone, tai puiku.

Kiti tiltai dažomi taip, kaip į galvą šauna įvairiems žmonėms. Tai nėra gerai, nepuošia miesto.

Manau, galėtume sekti Rusijos kultūros sostine vadinamo Sankt Peterburgo pavyzdžiu. Ten visi tiltai nudažyti įvairiais žalios spalvos atspalviais. Plaukiant Neva galima grožėtis vienu tiltų spalvos stiliumi, lyginti atspalvius.

Kaunui ši spalva taip pat tiktų, nes pristatome save kaip žaliąjį miestą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.