Gamintojų ir importuotojų pakuotes tvarkys trys organizacijos

Aplinkos apsaugos agentūra išdavė licenciją VšĮ „Gamtos ateitis“ vykdyti pakuočių tvarkymo veiklą. Ši ne pelno siekianti organizacija tapo trečiąja Lietuvoje, kuri padės gamintojams ir importuotojams užtikrinti jų į rinką išleidžiamų pakuočių išrūšiavimą ir perdirbimą. „Gamtos ateitis“ taip pat žada kurti pridėtinę vertą savo klientams – nemokamai siūlyti pakuočių audito ir konsultacines paslaugas.

„Gamtos ateitis“ nemokamai konsultuos klientus pakuočių apskaitos organizavimo bei deklaravimo klausimais.<br>lrytas.lt nuotr.
„Gamtos ateitis“ nemokamai konsultuos klientus pakuočių apskaitos organizavimo bei deklaravimo klausimais.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 28, 2014, 4:00 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 1:33 AM

„Vykdyti pakuočių tvarkymą galėsime nuo 2015 m. sausio 1 dienos. Jau turime sudarę preliminarias sutartis su dalimi vaisvandenių, alaus ir kitų alkoholinių gėrimų gamintojų, stambiais importuotojais, kurie į rinką išleidžia apie 10 proc. pakuočių.

Mes padėsime užtikrinti, kad šios pakuotės būtų perdirbamos antriniam panaudojimui ir darysime tai efektyviausiai iš visų pakuočių tvarkytojų“, – žada „Gamtos ateities“ direktorius Karolis Šiaudkulis.

Konsultuos ir audituos

Jis teigia, kad „Gamtos ateitis“ gamintojams ir importuotojams teiks papildomas paslaugas, kokių nesiūlė nė viena kita pakuočių tvarkymo organizacija. „Mes nemokamai atliksime savo klientams pakuočių apskaitos auditą, kuris padės nustatyti, ar pakuotės yra tinkamai apskaitomos. Pasitaiko atvejų, kai įmonės permoka, nes realiai į rinką išleidžia mažiau pakuočių, nei susimoka.

Tokioms įmonėms padėsime sutaupyti, o toms, kurios sumoka nepakankamai – išvengti aplinkosaugininkų skiriamų baudų už nepriemokas“, – sakė K.Šiaudkulis.

„Gamtos ateitis“ taip pat nemokamai konsultuos klientus pakuočių apskaitos organizavimo bei deklaravimo klausimais. „Pastebėjome, kad ypač mažesni gamintojai ir importuotojai neturi kompetencijų užpildyti šias sudėtingas ataskaitas, tą darbą paveda buhalterėms, kurioms stinga specifinių žinių. Todėl savo klientams nemokamai padėsime pateikti reikalaujamą informaciją tvarkingai ir pagal įstatymų reikalavimus“, – aiškino naujosios organizacijos vadovas.

Planuose – rinkos skaidrinimas

Vienas iš strateginių VšĮ „Gamtos ateitis“ siekių, anot K. Šiaudkulio, yra suteikti perdirbimo rinkai daugiau skaidrumo. „Šiuo metu nagrinėjame britų pavyzdį ir galimą jo pritaikymą Lietuvoje. Britai sukūrė elektroninę sistemą, per kurią visi pakuočių tvarkymo grandinės dalyviai – nuo teršėjų iki perdirbėjų – elektroniškai deklaruoja išleidžiamų ir sutvarkomų pakuočių apimtis. Tikime, kad tokia sistema padidintų skaidrumą ir Lietuvoje“, – sakė K.Šiaudkulis.

Anot jo, tokios sistemos reikia, nes gamintojai ir importuotojai, kurie sumoka už pakuočių tvarkymą, nori būti tikri, kad jų gaunamos pažymos vėliau nebus panaikintos aplinkosaugininkų.

„Tokių atvejų Lietuvoje, kai realiai gamintojams pateikiamos deklaracijos, nors pakuočių kiekiai būna sufalsifikuojami, jau yra pasitaikę. Dėl to labiausiai nukenčia gamintojai ir importuotojai, kurie ne tik jau būna susimokėję už sutvarkymą, bet dar sulaukia baudų iš aplinkosaugininku. Kurdami tokią elektroninę sistemą tikėtumėmės išguiti šią nusikalstamą kai kurių grandinės dalyvių praktiką“, – sakė „Gamtos ateities“ vadovas.

Skatins rūšiavimą

Naujoji pakuočių tvarkymo organizacija kiekvienais metais 3 proc. gautų pajamų skirs visuomenės švietimui apie atliekų rūšiavimą.

„Pagal atliekų rūšiavimo rodiklius Lietuva yra ES autsaiderė, daug atsiliekame nuo vakarų Europos – įvairiais duomenimis, lietuviai išrūšiuoja tik apie 10-15 proc. visų atliekų.

Nemenko proveržio atliekų rūšiavime, ypač kalbant apie plastikinę ir skardinę gėrimų tarą, suteiks nuo 2016 m. pradėsianti veikti depozitinė sistema, kai bus imamas mokestis už plastikinius PET butelius ir gėrimų skardines ir jas bus galima priduoti kaip dabar stiklinius butelius.

Manome, kad tai padidins išrūšiavimo rodiklius. Tačiau reikia ir toliau skatinti kitų pakuočių rūšiavimą, nes tokios šalys kaip Švedija sugeba antrąkart panaudoti apie 90 proc. atliekų“, – sakė K.Šiaudkulis.

Gavusi licenciją „Gamtos ateitis“ iki 2015 m. antrojo ketvirčio pasirašys sutartis su 60 Lietuvos savivaldybių, kurių teritorijose aptarnaus gamintojus ir importuotojus. „Gamtos ateities“ steigėja yra bendra Lietuvos ir Slovakijos įmonė „Grafobal Vilnius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.