Bankai taupo, sekso verslas kenčia

Šveicarijos bankų krizė sudavė stiprų smūgį vietos naktiniams klubams ir restoranams. Anksčiau jų lankytojai už šampano butelį lengva ranka paklodavo kad ir 300 eurų, o dabar užeigos tuščios, rašo "Lietuvos rytas".

Šveicaru finansininkai gaili pinigų vadovų orgijoms.
Šveicaru finansininkai gaili pinigų vadovų orgijoms.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-06 06:00, atnaujinta 2018-02-09 17:49

Šveicarija laikoma vienu iš pasaulio finansų centrų. Ciurichas – Šveicarijos bankininkų irštva. O kur dirba bankininkai, ten ir kuriasi ir tie, kurie jiems padeda išleisti pinigus.

Bet pasilinksminimų ir prostitucijos verslas Ciuriche nyksta.

Bankininkai, anksčiau švaistę pinigus su laisvo elgesio merginomis kavinėse ir restoranuose, dabar nusprendė mažinti išlaidas.

Nenuostabu, kad restoranai abejotinu įvaizdžiu pasižyminčiose miesto gatvėse uždaromi.

Vietoj jų dygsta paprasti barai, technomuzikos klubai ir net nakvynės namai kuprinėmis apsikarsčiusiems turistams.

Orgijas pakeitė santūrumas

Finansų pasaulio rykliai tapo santūresni. Norom nenorom tas pat laukia ir sekso verslo.

„Pasikeitė laikai. Dabar bankininkai privalo atskleisti, kas buvo jų klientai, su kuriais jie užsuko į restoraną, kam išleido pinigus.

Jie turi pasiaiškinti, ar tai tikrai buvo būtina“, – pasakojo Ciuricho centre įsikūrusio naktinio klubo „Le Petit Prince“ komercijos direktorius Kevinas Joliatas, anksčiau dirbęs Ciuricho kantono banke.

Darbo vietų Šveicarijos bankų sektoriuje mažėja. Visuomenė ir taip nepalankiai vertina pernelyg išpūstas bankininkų premijas, o ką jau kalbėti apie jų anksčiau rengtas orgijas.

„Bankų nurodymai dėl išlaidų tapo griežtesni“, – patvirtino Bazelyje įsikūrusios Šveicarijos bankų darbdavių sąjungos komercijos vadovas Balzas Stuckelbergeris. Pasak jo, naudojant reprezentacijai skirtus pinigus galioja daugiau taisyklių negu anksčiau, o apsilankymas naktiniame klube neįtrauktas į leistinų pramogų sąrašą.

Negana to, nuo 2009 metų visą darbo dieną trūsiančių finansų institucijų tarnautojų Šveicarijoje sumažėjo 6 tūkstančiais – iki 105 tūkst.

Viešnamiai uždaromi

Ciuriche prostitucija leidžiama užsiimti tam tikrose vietose ir iš anksto nustatytu laiku. Kiekvienam asmeniui, norinčiam teikti sekso paslaugas, reikia policijos išduoto leidimo.

Teisėsaugininkų statistika rodo, kad besikeičiantis bankininkų elgesys turėjo skaudžių pasekmių sekso verslui.

Dar 2011 metais viešnamių skaičius šovė į aukštumas – tuomet mieste jų buvo įregistruota net 252. Bet iki 2013 metų pabaigos teliko 160.

Taupo ir restoranuose

Restoranų savininkai irgi pajuto, kad bankininkų piniginės suplonėjo. Anksčiau patiekalus jie rinkdavosi iš specialaus valgiaraščio ir gėrė vyną, konjaką arba grapą, o dabar užsisako mineralinio vandens ir valgių iš dienos pasiūlymų.

Egzotiškos šokėjos iš naktinio klubo „Cabaret Night 2000“ irgi skundžiasi, kad dabar čia niekas nebesižarsto pinigais.

„Tai sunkus darbas, reikia nuolat derėtis dėl užmokesčio. Prieš porą metų uždarbis dar buvo didelis“, – sakė 38-erių šokėja.

Pasak jos, tuomet klientai dar pirkdavo butelį šampano už 390 Šveicarijos frankų (per 1100 litų). Dabar tokių švaistūnų beveik nebepasitaiko.

Mieliau renkasi sauną

Rečiau užsuka bankininkai. Brangiau negu Vokietijoje arba Prancūzijoje. O svarbiausia – klientus nugvelbia vadinamieji klubai-saunos.

Tokias pramogų verslo nuosmukio priežastis vardijo Šveicarijos kabareto restoranų sąjungos „Asco“ atstovas Maurus Ebneteris.

Klubai-saunos, dar vadinami pažinčių saunomis, yra dideli už miesto esantys viešnamiai, kuriuose, be maudynių, sūkurinių vonių ir pirčių, suteikiama galimybė užsiimti seksu.

Maža to, Ciuricho valdžia, siekdama išguiti prostitutes iš gyvenamųjų kvartalų, daug kur įrengė vadinamuosius sekso garažus.

Įsisodinęs laisvo elgesio merginą gali automobiliu atvykti į juos ir pasilinksminti tam skirtoje nedidelėje patalpoje.

Tokie garažai nuviliojo nemenką klientų dalį iš pramogas siūlančių restoranų.

„Manau, kad Šveicarijoje turi likti vietos ir tradiciniams restoranams su kabareto programa.

Kas su savo verslo klientais eis į sauną?“ – retoriškai klausia M.Ebneteris. Tačiau kol įjungtas taupymo režimas, jo viltys gali ir neišsipildyti. („Welt.de“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.