Levandų verslui – pavojus iš Briuselio

Saldus levandų kvapas Pietų Prancūzijoje sumišęs su kartėliu – Briuselis užsimojo keisti taisykles, kurios gali būti lemtingos šių augalų panaudojimui parfumerijos gamyboje.

Dėl ES reikalavimo susirūpino levandų augintojai.
Dėl ES reikalavimo susirūpino levandų augintojai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-07 14:29, atnaujinta 2018-02-09 17:33

Prancūzijos ūkininkai kilo į protestą prieš ES naują reguliavimą. Fermerių šūkis „Levanda nėra chemikalas“ turėtų atkreipti visų dėmesį, nes levandos pajamas neša ne tik Provansui.

Daugybę metų Provansas turistams asocijavosi su banguojančiais violetinės spalvos laukais. Čia auginamos levandos naudojamos kvepalų, kosmetikos ir aromatų gamyboje.

Ūkininkai išsigando dar praėjusiais metais priimtų naujų taisyklių, kurios įsigalios 2018 metais. Briuselio biurokratai įsitikinę, kad levandų aliejus gali sukelti alergines reakcijas. Tiksliau, problema yra ne pati levanda, o cheminiai toksinai, naudojami levandų aliejaus gamyboje.

Europos Komisija reikalauja, kad nuo 2018 metų levandų aliejaus buteliukai būtų pažymėti įspėjamaisiais ženklais: gali būti mirtina prarijus arba įkvėpus.

Aliejaus gamintojai įsitikinę, kad taisyklės yra pernelyg radikalios, ir smulkiems ūkininkams, besiverčiantiems iš levandų, tai gali būti lemtinga. Esą metamas šešėlis dėl alergijos gali žmones gali atbaidyti nuo visko, kas susiję su levandomis.

„Levandų aliejaus gamintojai kovoja dėl išlikimo“, - sakė APAL, organizacijos, vienijančios Provanso levandų aliejaus gamintojus, atstovas Francis Vidalis. Aktyvistai internete paskelbė peticiją, po kuria pasirašė daugiau nei 15 tūkstančių žmonių.

„Šių taisyklių pasekmės trumpuoju laikotarpiu mums bus lemtingos. Tai reikš, kad levandų laukai Provanse išnyks“, - rašoma peticijoje, adresuotoje Prancūzijos prezidentui Fracois Hollande'ui ir kitiems politikams.

Pasak F.Vidalio, levandos yra naudojamos tūkstančius metų. „Mes niekada nesame girdėję apie jokias problemas. Vitoje to mes galime pasakyti, kad levandų aliejus išgelbėjo dešimtis tūkstančių gyvybių“, - sakė jis.

Levandų augintojus palaiko ir garsūs Prancūzijos kvepalų gamintojai.

Parengė Marius Jokūbaitis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.