Ūkininkų kiaulės vis dar nesuskaičiuotos

Kiaulių registracija visoje šalyje sparčiai vyksta. Naujausiais duomenimis Lietuvoje, smulkiuosiuose ūkiuose, užregistruota per 674 tūkst. kiaulių. Registracija yra privaloma, tai viena iš priemonių, skirtų pažaboti afrikinį kiaulių marą.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 15, 2014, 2:36 PM, atnaujinta Feb 2, 2018, 12:24 PM

Plintant šios ligos virusui, Lietuvoje rasta tūkstančiai oficialiai neįregistruotų kiaulių.

Žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę nustebino tai, kad dėl priverstinio skerdimo ir kitų priežasčių turėjusi sumažėti kiaulių banda yra net 120 tūkst. didesnė negu pernai. 

„Yra keista, kad kiaulių skaičius yra didesnis negu pernai, kai jų turėjo sumažėti, nes kiaulės buvo skerdžiamos, naikinamos. Jeigu žmonės nenori paramos, nedalyvauja programose, jie laikomas kiaules turi registruoti du kartus į metus. Akivaizdu, kad dalis jų išvis nebuvo registruotos“, - BNS sakė V.Baltraitienė.

Pasak jos, kol kas kiaulių neregistravę žmonės kol kas nėra baudžiami.

„Pirmadienis - paskutinė kiaulių registravimo diena. Paaiškėjo, kad, palyginti su praėjusiais metais, kiaulių smulkiuose ūkiuose auginama 120 tūkst. daugiau. Tai reiškia, kad žmonės jų neregistravo, matyt, gal ir nežinojo. Jokios baudos jiems dabar nėra taikomos, yra dalinama medžiaga visa, kad žinotų“, - sakė ministrė.

Pasak jos, randama ir slepiamų kritusių kiaulių. Ateityje už piktybiškai neregistruojamas kiaules bus taikomos baudos, žadėjo ministrė.

„Žinome atvejų, kai nudvėsusi nuo maro kiaulė buvo paslėpta ir nepranešta. Kiaulė neregistruota, o paskui, kai kažkur netoli maro židinys atsiranda, pradedama ieškoti ir sužinome, kad kaimuose kiaulės buvo kritusios.

Kol kas mes šnekame apie tą rytinę Lietuvos dalį, nes Ignalinos rajone, kur ir buvo kompleksas „Idavang“, aplinkiniuose kaimuose buvo rasta užkasta kiaulių“, - teigė V.Baltraitienė.

Neregistruotų kiaulių problema viešai iškilo, kai sodyboje Utenos rajone buvo nustatytas afrikinio kiaulių maro atvejis. Tuomet paaiškėjo, kad šios kiaulės nebuvo įtrauktos į registrą.

Utenos rajono Skroblų kaime rugpjūčio 6 dieną rastos dvi maru užsikrėtusios neregistruotos kiaulės. Šis židinys miške, netoli Tauragnų ežero, yra maždaug per 18 kilometrų nuo „Idavang“ fermos, kurioje dėl to paties viruso teko sunaikinti apie 19 tūkst. kiaulių.

Maro užkratas „Idavang“ Rupinskų komplekse nustatytas liepos 24 dieną - tai didžiausias kompleksas, nukentėjęs nuo neišgydomos ligos.

Žemės ūkio ministerija primena, kad patirti nuostoliai, nugaišus riestauodegėms, bus kompensuojami tik tiems ūkininkams, kurių kiaulės buvo registruotos.

Nuo šių metų rugpjūčio 20 d. vyksta kiaulių registracija visoje Lietuvoje. Teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų specialistai ir seniūnijų darbuotojai lankosi visuose ūkiuose ir padeda ūkininkams užpildyti reikiamas formas. Kiaulių registracija yra nemokama.

Vis dėlto ne visos savivaldybės prisideda prie registracijos. Kol kas Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui duomenų nepateikė šios savivaldybės: Visagino, Zarasų, Utenos, Širvintų, Švenčionių, Šalčininkų, Raseinių, Kupiškio, Ignalinos ir Elektrėnų. Anot savivaldybių atstovų, šios teritorijos patenka į buferinę zoną, todėl kiaulių skaičius bus itin mažas.

Kiaulių registraciją taip pat gali atlikti veterinarijos gydytojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas