Obeliams įkyrėjo spirito varykla

Obelių spirito varyklos kaimynystėje gyvenantys žmonės vakar rytą išėję į kiemą pakraupo: atrodė, tarsi naktį būtų praūžusi suodžių audra, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Sep 16, 2014, 8:27 AM, atnaujinta Feb 2, 2018, 12:14 PM

Suodžių kritulius obeliečiams padovanojo bendrovei „Vilniaus degtinė“ priklausančios spirito varyklos kaminas.

Anot šalia gyvenančių žmonių, spirito varykla ir anksčiau pabarstydavo suodžių, o iš varyklos kylantys juodi dūmai kartais matomi už kelių kilometrų.

Vargina dūmai ir smarvė

„Dažniausiai suodžių paskleidžiama naktį.

Negana to, nuo tų jų žliaugtų ir gaminamų biodujų po apylinkę sklinda nepakeliama smarvė. Jeigu dabar būtų žiema, sniegas aplinkui spirito varyklą būtų ne baltas, o juodas“, – kalbėjo vietos gyventojas.

Prieš dvejus metus bendrovėje pradėjus veikti biodujų jėgainei, jos atliekos – pūdyti žliaugtai naudojami ūkininkų laukams tręšti. Tai daroma rudenį.

„Privaloma per 24 valandas užarti laukus, kuriuose išpiltos šios atliekos. Tačiau daugelis to nepaiso“, – kalbėjo pasipiktinęs vietos gyventojas.

Kaltę verčia tiekėjams

Žinia apie įmonės kamino paskleistus suodžius „Vilniaus degtinės“ Obelių spirito varyklos vadovą Povilą Stumbrį pasivijo atvykusį į Vilnių.

Bendrovės direktoriaus nuomone, dėl to gali būti kaltas prastas kuras.

Anot P.Stumbrio, konkursą laimėję mazuto tiekėjai įmonei jau buvo atgabenę nekokybiško kuro. Todėl jiems buvo pareikšta 15 tūkstančių litų pretenzija ir sugrąžinta visa mašina prasto mazuto.

„Mūsų bendrovė kas savaitę gauna 25 tonas mazuto. Savo laboratorijos, kurioje galėtume ištirti kiekvieną siuntą, neturime. O užsakius tyrimą jis kainuotų per 4 tūkst. litų.

Kas galėtų paneigti, kad tiekėjai tuo nepiktnaudžiauja?“ – kalbėjo P.Stumbrys.

Jis neatmetė, kad suodžių šuorą galėjo nulemti ir tuo metu katilinėje dirbusių žmonių klaida. „Jei taip įvyko, kaltininkas neliks nenubaustas“, – tikino įmonės vadovas.

Kvapo pagerinti nežada

Tiesa, spirito varyklos direktorius nežadėjo panaikinti pūdytų žliaugtų biomasės skleidžiamo kvapo.

„Praėjusią savaitę vežėme į ūkininkų laukus nuotekų dumblą, taip pat biodegalinėje perpūdytą biomasę. Natūralu, kad pasklido nemalonūs kvapai.

Bet ne veltui sakoma, kad be šūdo nebus ir grūdo. Todėl ūkininkai tręšia laukus“, – kalbėjo P.Stumbrys.

Per metus spirito varykloje susikaupia apie 100 tonų nuotekų dumblo. O šiuo metu dar yra sukaupta ir apie 2 tūkst. tonų pūdytų žliaugtų biomasės.

P.Stumbrio nuomone, lietuviai itin nepakantūs. Jis pasakojo rudenį viešėdamas Danijoje irgi jutęs sklindantį panašų tręšiamų laukų kvapą, tačiau danai į tą smarvę nekreipė dėmesio.

Obelių spirito varykloje biodujų jėgainė pastatyta prieš porą metų. Nuo tada ir pilasi vietos gyventojų skundai į įvairias instancijas.

„Esame nuolat tikrinami, tačiau didelių pažeidimų kontrolieriai neranda“, – sakė bendrovės vadovas.

Gamyklai – jau antras šimtmetis

Obelių spirito varykla jau skaičiuoja antrąjį savo gyvavimo šimtmetį. Ją 1907 metais savo dvare įkūrė grafas Janas Pšedžeckis. Obelių spiritu būdavo aprūpinamos Lietuvos miestuose įsikūrusios degtinės gamyklos.

Šiuo metu Obelių spirito varykla savo produkciją tiekia lenkų valdomai „Vilniaus degtinei“. Kiekvieną darbo dieną iš varyklos išvežama po vieną spiritvežį čia pagaminto etilo alkoholio.

Obeliuose pagaminta produkcija eksportuojama ir į Lenkiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.