Oro linijos už registruotą bagažą gali lupti papildomai

Oro linijos turi teisę apmokestinti keleivius papildomu mokesčiu už registruotą bagažą, ketvirtadienį nurodė Europos aukščiausiasis teismas. Toks Europos Teisingumo Teismo (ETT) sprendimas ypač nudžiugino pigių skrydžių bendroves, informuoja „EUbusiness“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-09-18 18:25, atnaujinta 2018-01-30 12:31

ETT sprendimu ypač apsidžiaugė ispanų pigių skrydžių bendrovė „Vuelling Airlines“, kurios keleivė, apmokestinta papildomu 40 eurų mokesčiu už bagažą, kreipėsi į teismą. Pagal Ispanijos įstatymus oro linijoms draudžiama versti žmones mokėti už registruotą bagažą.

Liuksemburge įsikūręs teismas pareiškė, kad registruoto bagažo mokesčiai „nėra neišvengiami ir iš anksto numatyti skaičiuojant lėktuvo bilieto kainą“, bet pagal ES įstatymus gali būti traktuojami kaip „laisvai pasirenkama priemoka už papildomą paslaugą“.

Ispanijos aviacijos bendrovę 2013 metais įsigijo grupė „International Airlines Group“, pagrindinė bendrovė, kontroliuojanti „British Airways“ ir Ispanijos „Iberia“.

Į teismą kreipėsi ispanė Arias Villegas, kuri sumokėjo 241,48 euro už keturis bilietus ten ir atgal maršrutu „La Karunja-Amsterdams“ 2010 metais, bet vėliau, užregistravusi internetu du lagaminus, buvo apmokestinta dar 40 eurų, teigia teismas.

Ispanijos priežiūros institucija nubaudė „Vueling“ 3 tūkst. eurų bauda, bet Ispanijos teismas vėliau perdavė bylą į Liuksemburgo teismą, kad šis nustatytų, ar nėra pažeisti ES įstatymai dėl kainų nustatymo laisvės.

ETT pastebi, kad oro linijos vis dažniau apmokestina keleivius už registruotus bagažus ir kad kai kurie keleiviai, taupydami pinigus, verčiau linkę keliauti vien su rankiniu bagažu.

„Atsižvelgiant į minėtus pasvarstymus, registruoto bagažo aptarnavimas negali būti vertinamas kaip privalomas ar būtinas aptarnaujant keleivius“, – teigė jis.

Tuo pačiu ETT nurodė, kad oro linijos negali apmokestinti rankinio bagažo, jeigu jo dydis atitinka nustatytus reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.