Grandioziniai žuvivaisos planai Kupiškyje virsta realybe

Panevėžiečiai gali tikėtis po 6 metų savo keptuvėse čirškinti pigesnių ir įvairesnių žuvų, o ir midijų skonis jiems nebebus nepažinta egzotika. Rugsėjo 18 d. Visgiūnų karjerą (Kupiškio r.) 99 metams išsinuomavusios vilniečių žuvivaisos įmonės planuose – didingos permainos ir darbo pažadai nerandantiems kuo užsiimti kupiškėnams.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Rušėnienė, www.panskliautas.lt

Sep 20, 2014, 12:40 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 6:52 AM

Papiktino aukciono sąlygos

Užmojai Kupiškio rajone, Visgiūnų žvyro karjere, įsteigti žuvivaisos įmonę ir suteikti darbą 300 gyventojų, įgauna realų pavidalą. Jau 2 metus galimybe šalia Kupiškio veisti ir perdirbti žuvis besidominti vilniečių įmonė „Vyttra“ užvakar laimėjo aukcioną internete ir 99 metams išsinuomojo 24,6 ha karjero ploto.

Įmonės vadovas Tomas Legačinskas sakė, kad jį nemaloniai nustebino viešo aukciono sąlygos. Mat Kupiškio savivaldybė nurodė vienintelį kriterijų – maždaug 2,5 tūkst. litų metinį nuomos mokestį.Ir jokių kitų pretendentus atbaidančių apribojimų: kiek privaloma įsteigti darbo vietų, kiek ir per kokį laikotarpį privaloma užauginti žuvų.

„Mes rengėmės 2 metus, o dabar įsivaizduokite: jūs paskelbiate, kad norite auginti žuvis. Nusiperkate statinę, užveisiate karosų, kuriuos vėliau pardavinėsite žvejams kaip mailių, bet jau turite teisę dalyvauti aukcione.

Kaina nėra didelė, o kupiškėnai augina karvių, elnių. Ko gi ūkininkui nesumokėti tokios sumos, neaptverti – ir tegu tie elniai ganosi. Apribojimų, kurie užkirstų kelią tokiems atvejams, juk nebuvo“, – emocingai kalbėjo direktorius.

Paprieštaravus, kad aukcioną rengė ne savivaldybė, o Valstybinės žemės fondas, nes žemė yra valstybinė, T.Legačinskas aiškino, jog savivaldybė yra organizatorius, ji kelia sąlygas ir reikalavimus. Vis dėlto atsirado tik vienas konkurentas. Pasak T.Legačinsko, matyt, ir tas tik pajuokavo, nes netrukus atsijungė.

Rajono meras Jonas Jarutis sako, kad savivaldybė tebuvo idėjos autorė ir parengė detalųjį planą. Daugiau į privatų verslą kištis ji negalinti, nebent taryba spręs, ar atleisti įmonę nuo mokesčių.

Planuose – ir midijos, ir sterkai

T.Legačinskas pasakojo, kad „Vyttra“ žuvis Visgiūnų karjere augins su 15 kitų Lietuvos žuvų perdirbėjų ir augintojų asociacijos narių. Tarp jų yra panevėžiečių, kupiškėnų, anykštėnas. Kiekviena įmonė veiks savarankiškai. Vieni planuoja auginti jūros gėrybes, vėžiagyvius, midijas, kiti šamus, eršketus, treti – sterkus.

„Vyttra“ per 6 metus planuoja pastatyti apie 10 žuvų auginimo ir perdirbimo įmonių, kurių metinis pajėgumas turėtų siekti beveik 4 tūkst. tonų žuvies produktų. Be to planuose uždari baseinai, kuriuose oras valomas bakterijomis, o visos atliekos panaudojamos daržovėms auginti.

Įmonės filialuose bus statomi triaukščiai pastatai – pirmuose veisiamos žuvys ir gaminami konservai, o viršutiniame įrengtas šiltnamis su skaidriu stogu bei saulės kolektoriais. Įdiegtos efektyvios latvių firmos „Mottra“ technologijos lemtų palyginti nedideles žuvies kainas.

Pakrantėse sukurtame „Žvejų rojuje“ poilsiautų žvejai su šeimomis.

„Bus visa ko“, – apibendrino direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.