Golfo laukuose veja - ideali. Kaip pavyksta išvyti kurmius?

Kurmiai grįžta. Ruduo – jų viešpatavimo laikas. Iš pasiutimo strykčiok nestrykčiojęs ant kurmiarausių, - kurmiai dėl to nepyksta. Užlyginus vejoje žemės kauburius, jie vėl išdygsta. Kokių tad gudrybių imasi golfo laukų šeimininkai, jei juose veja – ideali?

Golfo laukuose veja kuo stropiausiai prižiūrima, tačiau kurmiai ir juose išgaudomi paprasčiausiais spąstais.<br>V.Balkūno nuotr.
Golfo laukuose veja kuo stropiausiai prižiūrima, tačiau kurmiai ir juose išgaudomi paprasčiausiais spąstais.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Sep 24, 2014, 12:56 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 9:09 PM

Kurmiai lyg votimis nusėja veją. Žoliapjovės springsta nuo jų iš žemės iškeltų akmenukų. Augalai, kurių šaknis, rydami sliekus iškilnoja kurmiai, vysta ir geibsta. Tačiau šiuos padarus išprašyti lauk nėra paprasta.

„Supilkit į kurmiarausį kibirą vandens, sumaišyto su indų plovikliu. Ne bet kokiu, bet „Fairy“. Išdums jie lauk“, - moko vieni.

„Prikaišiokit į urvus dyzeline išmirkytų skudurų“, - pataria kiti.

„Supilkit į kurmiarausio angą smardaus antpilo – iš česnakų, tujos šakelių ir šeivamedžio“, - priduria treti. „Pasisodinkit kurmiamedį“, - ir tokių patarimų atseikėja kurmių priešai.

Kadangi kurmiams triukšmas - ne prie širdies, žmonės stengiasi išnaudoti ir šią jų silpnybę. Kala plieno vamzdžius į žemę ir karts nuo karto daužo juos plaktukais.

Dar vieną tikimybę, kad kurmiai išsinešdins, suteikia barškantys vėjo malūnėliai ar plastiko indai, pamauti ant kuoliukų, susmaigstytų į žemę.

Lietuvių išradimas

Išradingi lietuviai nesėdi sudėję rankų. Maždaug prieš penkerius metus du vyriškiai - Aivaras Rudzis kartu su Giedriumi Griciūnu sugalvojo ekologišką technologiją. Tačiau ji labiausiai priimtina tuomet, kai veją dar tik rengiamasi pasėti.

Jų užpatentuotas išradimas – tai 20-30 cm dirvožemio gylyje klojama speciali, tampri poliamidinio pluošto medžiaga. Kurmiams ji – lyg aklina siena, kurios jie savo stipriais nagais nesugeba prakrapštyti. Kitokius tinklus jie be didesnio vargo praplėšia.

Tačiau tą plėvelę reikia kloti į dirvožemį. Jei pieva užima kelias dešimtis arų, pakelti nuo jos visą velėną – beviltiška.

Golfo laukai - be kurmiarausių

Kokių tad gudrybių prigalvoja golfo laukus prižiūrintys specialistai, jei žolės veja tuose laukuose – lygutėlė?

„Mums pasisekė, - patikino Europos centro golfo klubo administratorė. - Negadina kurmiai mums nervų. Gal žemė jiems nepatinka? Tačiau turime kitų rūpesčių. Dažnai veją išknisa šernai“.

„Nesigriebiu jokių ypatingų gudrybių. Vos tik kurmiai iš miško sugrįžta į golfo laukus - o tai jie daro vėlų rudenį ir ansktyvą pavasarį, paspendžiu spąstus. Pačius paprasčiausius, kurių galima nusipirkti „Senukų“ ar „Ermitažo“ prekybos centruose. Ir vieną po kito išgaudau kurmius“, - sakė Kretingalės seniūnijoje, Stančių kaime esančio golfo klubo "National Golf Resort" vyriausiasis specialistas Artūras Zacharevičius.

Jo teigimu, įrengiant golfo laukus į dirvožemį nebuvo klojama nei kokių nors tinklų, nei kokios nors specialios plėvelės. „Kol kas kurmiai nelenda ten, kur jiems – nevalia“, - pratarė A.Zacharevičius.

O šernai? Anot pašnekovo, žvėrys rūpesčių nekelia. Nes nuo jų laukus apsaugo tvora.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.