Iš ko užsidirba „Islamo valstybė“

Turtėdama iš pajamų, gaunamų iš kontrabandos, žmonių grobimo ir apiplėšimų, vadinamoji Islamo valstybė turi daugiau lėšų negu bet kokia kita teroristinė organizacija istorijoje, praneša „Associated Press“. JAV žvalgybos duomenimis, islamistai gali uždirbti netgi tris milijonus dolerių per dieną.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 24, 2014, 8:54 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:26 PM

„Tokios didelės lėšos yra viena iš priežasčių, dėl kurių Jungtinių Valstijų valdžia yra taip susirūpinusi „Islamo valstybės“ veiksmais", – sakė agentūrai „AP“ JAV žvalgybos atstovas. Savo operacijas plečiančiai grupuotei reikia vis daugiau pinigų ginklams ir teroro veiksmams finansuoti. Reikia lėšų ir ekstremistų užimtoms teritorijoms valdyti.

Iš ko uždirba „Islamo valstybė“

Kaip praneša „Huffington Post“, organizacija turi 5 svarbiausius finansavimo šaltinius:

1. Dotacijos

Panašiai kaip ir kitos ekstremistinės organizacijos, veikiančios Sirijoje, „Islamo valstybė“ gauna lėšų iš asmenų, suinteresuotų kova su prezidentu Bašaru al Assadu. Didžioji dalis šių dotacijų gaunama iš Arabijos pusiasalyje esančių šalių. Tačiau šiuo metu savanoriškos aukos sudaro tik nedidelę dalį islamistų pajamų.

2. Plėšimai

Ekstremistams iki šiol pavyko užimti Irako ir Sirijos teritoriją, kuri plotu prilygsta Didžiajai Britanijai. Okupuotuose miestuose plėšiamos parduotuvės, bankai ir karinės bazės, rašo „Associated Press“.

3. Kontrabanda ir mokesčiai

JAV Tarptautinių santykių tarybos duomenimis islamistų kontroliuojamose teritorijose įvedami mokesčiai. Jie turi atnešti grupuotei milijonines pajamas.

Teroristai taip pat verčiasi kontrabanda ir nelegaliu antikvarinių daiktų, gautų užimtuose miestuose, pardavinėjimu. Net 8 tūkstančių metų senumo vertybės pardavinėjamos už milijonus dolerių. Ekstremistai gyventojams taip pat leidžia ieškoti antikvarinių daiktų ir juos parduoti, už tai imdami mokesčius.

4. Žmonių grobims ir prekyba žmonėmis

Teroristai grobia žmones, reikalaudami išpirkos, o daugelį moterų ir vaikų parduoda kaip vergus, informuoja „AP“. JAV ir Didžiosios Britanijos vyriausybės atsisako mokėti išpirkas už pagrobtus savo piliečius. Tačiau „NBC“ informuoja, jog kai kurios Europos šalys ir privatūs asmenys iš arabų šalių išpirkas mokėjo, ir net septynženkles sumas. Asmenys, už kuriuos išpirka nesumokama, paprastai yra nužudomi, kaip žurnalistas Jamesas Foley.

5. Nafta

Naftos pardavimas, atrodo, yra pagrindinis „Islamo valstybė“ pajamų šaltinis. Ji gali kontroliuoti net 11 naftos telkinių. Ekstremistai pardavinėja naftą gerokai žemesnėmis negu rinkos kainomis – nuo 25 iki 60 dolerių už barelį, kai tuo tarpu įprastinė rinkos kaina yra apie 100 dolerių. Todėl jiems netrūksta pirkėjų, o organizacija iš to uždirba milijonus dolerių per dieną.

Kaip sakė agentūrai „AP“ JAV žvalgybos tarnybų atstovas, islamistų finansavimo metodai yra panašūs į tuos, kuriuos naudoja mafijinės organizacijos. Jie yra gerai organizuoti, drausmingi ir savo pelną išgauna naudodami smurtą.

Amerkiečių antskrydžiai sumažins islamistų pajamas?

Didžiausias „Islamo valstybė“ pajamų šaltinis – naftos pardavimas – gali būti nutrauktas bombarduojant. Tačiau kol kas nepriimtas sprendimas atakuoti naftos gavybos ir transportavimo infrastruktūrą Irako ir Sirijos teritorijoje. Viena iš problemų yra ta, kad šių atakų metu gali žūti daug nekaltų civilių žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.