Intriga „Achemos grupėje“: ar dirbs valdyba?

Šiandien rengiamas pirmasis perrinktos koncerno „Achemos grupė“ valdybos posėdis. Jame ketinama patvirtinti naująjį valdybos pirmininką. Mat anksčiau to nepavyko padaryti dėl kai kurių valdybos narių.

L.Lubienė vasarą po ilgos pertraukos pasirodė Klaipėdos uoste, kur atidarytas naujasis laivų krovos įmonės KLASCO grūdų terminalas. Dešinėje – premjeras A.Butkevičius, kairėje – Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas V.Sutkus.<br>G.Pilaičio nuotr.
L.Lubienė vasarą po ilgos pertraukos pasirodė Klaipėdos uoste, kur atidarytas naujasis laivų krovos įmonės KLASCO grūdų terminalas. Dešinėje – premjeras A.Butkevičius, kairėje – Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas V.Sutkus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-26 01:00, atnaujinta 2018-01-29 14:59

Naujoji „Achemos grupės“ valdyba buvo perrinkta koncerno visuotiniame akcininkų susirinkime dar rugsėjo 19 dieną.

Joje šiuo metu yra trys pagrindinės koncerno akcininkės Lydos Lubienės deleguoti nariai – Valdas Sutkus, Kęstutis Balutis ir pati L.Lubienė. Smulkieji akcininkai delegavo Kasparą Jurgelionį ir Rimantą Rėklaitį, kuris pakeitė iki tol valdyboje buvusį Joną Sirvydį.

Tiesiog nedalyvaudavo

Teigiama, kad J.Sirvydžio ir K.Jurgelionio pastangomis ankstesnės koncerno valdybos veikla buvo visiškai užblokuota.

Pagal koncerno valdybos reglamentą, posėdžiuose galima dalyvauti ne tik tiesiogiai, bet ir prisijungus telefonu ar kitomis elektroninio ryšio priemonėmis. Valdybos narys taip pat gali išduoti įgaliojimą kitam valdybos nariui, kad šis jam atstovautų ir balsuotų posėdžiuose.

Tačiau nebuvo pasinaudota nė viena šių galimybių. Taip piktybiškai buvo stabdoma vieno didžiausių regiono koncernų veikla, rašo „Lietuvos rytas“.

Pasak valdybos nario V.Sutkaus, labai gerai, kad dalis smulkiųjų akcininkų jau suvokė, jog būtina ieškoti išeities iš krizinės padėties.

„Tikimės pagaliau dirbti normaliai. Naujasis valdybos narys R.Rėklaitis yra nusiteikęs konstruktyviai bendradarbiauti su pagrindinės akcininkės deleguotais nariais.

Šiuo metu su smulkiaisiais akcininkais vyksta pokalbiai, kad būtų sudaryta taikos sutartis bylose ir atsiimti vienų kitiems pateikti ieškiniai“, – sakė V.Sutkus.

Ekonominė padėtis blogėjo

Žlugdydami „Achemos grupės“ valdybos darbą K.Jurgelionis ir J.Sirvydis sumaniai pasinaudojo Akcinių bendrovių įstatymo spraga.

Įstatymas numato, kad bendrovės valdybos posėdis gali įvykti, jei jame dalyvauja ne mažiau kaip du trečdaliai visų valdybos narių. Kadangi koncerno valdyboje yra penki nariai, kai dviejų nėra, kitiems nelieka ką veikti. Dėl to nukentėjo paties koncerno rezultatai.

Faktinį „Achemos grupės“ valdymą smulkieji akcininkai perėmė po Bronislovo Lubio mirties, kai pasirašė sutartį su pagrindine akcininke. Jie įsipareigojo pasinaudoti savo patirtimi bei žiniomis ir taip užtikrinti, kad bendrovė bus efektyviai valdoma ir darbuosis pelningai.

Tačiau į koncerno valdybą buvo paskirti tik jiems lojalūs asmenys. Pastarieji į antrinių įmonių valdymo organus ėmė skirti smulkiųjų akcininkų giminaičius bei savo atstovus.

Apie normalią ir pelningą veiklą nebuvo net kalbos, rašo „Lietuvos rytas“.

Pagrindinė koncerno akcininkė L.Lubienė domėjosi bendrovės veikla, rūpinosi dėl prastėjančių rezultatų, taip pat pasigedo informacijos apie koncerno valdymą, ne kartą pažėrė kritikos. Jai buvo neaišku, kodėl bendrovė patiria nuostolių, o turimų akcijų vertė nuolat mažėja.

„Achemos grupės“ pelnas (neatskaičius mokesčių) 2011 metais sudarė 206 mln. litų, 2013 metais smuko iki 173 mln. litų, o pernai siekė tik 121 mln. litų.

Vis dėlto smulkieji akcininkai, pasinaudodami jiems lojaliais valdybos nariais, generaliniu direktoriumi išrinko neformalų savo atstovą Romualdą Žadeiką. Tam pagrindinės akcininkės atstovai valdyboje prieštaravo.

Nekontroliuojamas vadovas

Pasak V.Sutkaus, koncerno valdybos reglamente numatyta, kad generalinis direktorius turi atsiskaityti valdybos pirmininkui.

Tačiau dėl dirbtinių trukdžių valdyba negalėjo patvirtinti pirmininko. Todėl koncernui laikinai vadovaujantis direktorius R.Žadeika tapo visiškai nekontroliuojamas.

K.Jurgelioniui ir J.Sirvydžiui sužlugdžius keturis iš eilės valdybos posėdžius, L.Lubienė su valdybos nariais V.Sutkumi ir K.Balučiu kreipėsi į teismą su ieškiniu dėl žalos atlyginimo, kurią koncernui tyčiniais veiksmais padarė šie valdybos nariai.

Valdybai nebuvo įmanoma priimti sprendimų svarbiais investicijų plėtros, verslo santykių ir sandorių su kitomis įmonėmis klausimais.

Kadangi šie du valdybos nariai ir pateikus ieškinį toliau sabotavo valdybos darbą, manoma, kad ieškinio suma gali keistis ir siekti apie 2 mln. litų.

„Tikiuosi, kad smulkiųjų akcininkų į koncerno valdybą deleguoti atstovai nuo šiol atsakingai žiūrės į bendrovės įstatuose numatytas pareigas bei prievoles.

Vis dėlto nerimą kelia tai, kad viena iš smulkiųjų akcininkų grupių į valdybą ir vėl delegavo iki tol bendrą darbą nuosekliai blokavusį K.Jurgelionį, kuriam jau yra pateiktas ieškinys dėl tyčinio valdybos darbo žlugdymo“, – sakė V.Sutkus.

Koncernas „Achemos grupė“ vienija daugiau kaip 50 Lietuvoje ir užsienyje veikiančių bendrovių, kurių veikla apima gamybos, krovos ir logistikos, energetikos, prekybos, apgyvendinimo ir sveikatinimo bei kitas sritis. (LR)

„Achemos grupės“ finansiniai rodikliai

Metai Pajamos (mlrd. Lt) Pelnas neatskaičius mokesčių (mln. Lt)

2009 3,07 6,8

2010 2,75 88,7

2011 4,07 206,8

2012 4,81 173,8

2013 3,69 121,1

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.