Obuolių šiemet aplink Kauną - mažoka, bet sultims jų - į valias

„Nors dėl nepalankių orų sąlygų obuolių derlius šiemet daug mažesnis nei praėjusiais metais, sulčių spaudimui obuolių tikrai užteks“, – patikino sodininkas ir bitininkas Algirdas Amšiejus. „Kitas klausimas – ar turėsime obuolių pasidėti žiemai?“, – pridūrė pašnekovas.

Šiemet obuolių derlius kai kuriuose regionuose mažesnis, bet žmonės vis tiek mielai iš krituolių spaudžia sultis.<br>V.Balkūno nuotr.
Šiemet obuolių derlius kai kuriuose regionuose mažesnis, bet žmonės vis tiek mielai iš krituolių spaudžia sultis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytenis Radžiūnas, LRT.lt

Sep 28, 2014, 11:37 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 9:32 AM

Kauno rajone bitininkaujantis ir sodininkyste užsiimantis A.Amšiejus jau spėjo namo parsivežti 60 litrų obuolių sulčių, dar 300 litrų ketina išspausti artimiausiu metu. Tuo metu praėjusiais metais jis buvo išspaudęs net 600 litrų sulčių.

„Tokį kiekį išgėrė 4 mūsų šeimos. Su žmona gyvename dviese, tai išgeriame mažiausiai, bet turiu net 7 anūkus, o jie tas sultis geria be proto, jiems labai patinka“, – pasakojo pašnekovas.

A.Amšiejus sakė pastebėjęs, kad obuolių derlius šiemet geras ne visur: „Yra vietų, kur sodai absoliučiai tušti, bet yra ir tokių sodų Lietuvoje, kur nuo obuolių lūžta šakos.“

Tačiau, pasak A.Amšiejaus, sultims obuolių tikrai užteks. „Kaimuose, kur stovi ir mano aviliai, yra senų sodų. Ant žemės – gausybė obuolių. Klausiu žmonių, kodėl jų nepriduoda, o man atsako: "Vaikeli, tai kad moka tik 8 centus už kilogramą". Tai rodo, kad obuolių tikrai yra, nes būna metų, kai mokėjo ir 14–16 centų už kilogramą“, – pasakojo pašnekovas.

Šiemet obuolių derlius nėra gausus. Vieni sodininkai peikė užsitęsusius vasaros karščius, kiti skundėsi, kad šalčiai pakando žiedus.

„Iš tikrųjų daugiausiai žalos pridarė pavasarinės šalnos. Dėl kaitros, sausros nuo šakų gausiai krinta obuoliai, bet sultims spausti jie tinkami. Kitas klausimas, ar turėsime obuolių pasidėti žiemai“, – svarstė A.Amšiejus.

Daugybę metų sulčių spaudimo versle besisukantis kaunietis Vytautas Broneika skaičiuoja, kad nepalankūs orai išties sumažino obuolių derlių – jis išspaudė apie 30 proc. mažiau sulčių nei praėjusiais metais.

„Jaučiame, kad mažiau žmonių atveža obuolių, tad ir mažiau sulčių išspaudžiame. Pavasarį dėl šalnų nušalo žiedai, o vasarą buvo karščiai. Vėliau gausiai palijo, bet to neužteko“, – sakė  V.Broneika.

Įmonės „Obuolių namai“ vadovė Daiva Vaitiekūnienė taip pat pastebėjo, kad žmonės atveža mažiau obuolių nei praėjusiais metais, tačiau pačių klientų atvyksta daugiau: „Žmonės kalba, kad nušalo žiedai ar kenkėjai įsimetė, tačiau klientai vis tiek suranda tą minimalų kiekį obuolių - 4 maišus vietoj 8, ir juos atsiveža sultims išspausti.“

Pakaitintų sulčių 5 litrų pakuotė šioje įmonėje kainuoja 9 Lt, kitose įmonėse – 7–10 Lt. Be pakaitinimo sulčių spaudimo kaina įvairiose įmonėse siekia apie 50 centų už litrą. Palyginti prekybos centre 1 l sulčių gėrimo kainuoja ir 4 Lt ar daugiau.

„Žmonėms sakome, kad sultis verta gaminti iš rudeninių obuolių, jokiu būdu ne iš vasarinių, pavyzdžiui, alyvinių. Mūsų darbo sezonas priklauso nuo oro sąlygų. Jei tik atšals, pradės lyti ir žmonės tingės kišti nosį į savo sodus bei rinkti obuolius, tuomet ir mūsų sezonas baigsis“, – užsiminė D.Vaitiekūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.