Dėl šiek tiek pigesnių sulčių stumdytis mėnesį eilėje? Kvailoka!

Vilniečiai prie obuolių sulčių spaudyklų eilėse, tikėtina, trypčios iki spalio vidurio. Šiemet gamta jiems ne tik davė, bet ir drėbtelėjo, - sodai aplink sostinę lūžta nuo obuolių. Aukštaitijoje ties spaudyklomis taip pat - ankšta. „Paskambinau prie Ukmergės dirbantiems Sakalauskams, užsirašiau į eilę. Teko dieną kitą palaukt. Tad penktadienį atvežęs palikau keturis maišus obuolių. O dabar išsivežu“, - pirmadienio pavakarę dėžes su sulčių maišais į automobilį mikliai susikrovė užkalbintas ukmergiškis.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2014-09-29 20:26, atnaujinta 2018-01-29 05:51

„Čia – brangiau nei Vilniuje“, - suniurna. Nejaugi? „Ką, interneto neskaitot? Už 5 litrų išspaustų ir pakaitintų sulčių maišelį čia mokėjau 8 litus. Vilniuje – 7 litai“, - patikino, besiropšdamas į kabiną. Bet negi dėl to lito kito ukmergiškiai sukars kelią į Vilnių?

"Ką, ar mes kvaili? Juk kiek degalams pinigų sudegintume", - susiraukia užkabintas vyras. Juolab kad per tris-keturias savaites, kol išmuš laikas traukt į spaudyklą, ir obuoliai supus.

Užtat greta Ukmergės, į Žalgirių kaime esantį Genovaitės ir Mindaugo Sakalauskų uogininkystės ūkį mašinos, prikrautos obuolių maišų, suka viena paskui kitą.

„Žmonėms, kurie per savaitgalį nuskynė vaisius ar uogas, suvežė jas maišų maišais. Iki trečiadienio sultis išspausime“, - sako jos šeimininkė ūkininkė Genovaitė Sakalauskienė. Jos ūkyje sulčių spaudimo cechas veikia antrus metus.

Greta maišų, ant kurių užrašo savo vardus, kai kurie klientai sustato ir dėžes su morkomis, vynuogėmis ar net moliūgais.

Sulčių spaudėjai dirba dviem pamainomis, tačiau vis tiek darbų galo dar nematyti.

„Būna, kad žmonės nepasitiki, - nepalieka obuolių manydami, kad sumaišysim jų vaisius su kitų klientų. Tuomet jie, atvykę nurodytu laiku, patys stebi, kaip darbuojasi prie sulčiaspaudės vyrai.

O jei automobilius su obuolių maišais ir stichiškai žmonės suvaro į kiemą, iš anksto neužsiregistravę, nevejame lauk. Užregistruojame. Tik tiek, kad jiems vis tiek tenka sulaukti savo eilės“, - sakė G.Sakalauskeinė.

Vienoje pamainoje sulčių spaudimo ceche triūsia trys žmonės, - pila obuolius į spaudyklę, krato lauk išspaudas, pasterizuoja sultis, supilsto į plastikines pakuotes.

„Darbininkai ceche keičiasi. O mudvi su man talkinančia mama prie kitų darbų sukamės nuo ryto iki vakaro“, - užsiminė ūkininkė.

Šiemet sulčių spaudimo sezonas šiek tiek vėlavo. Anot G.Sakalauskienės, obuolius į spaudyklą žmonės pradėjo vežti maždaug rugsėjo vidury – vėliau, nei ankstesniais metais.

„Iki rugsėjo visi rinko grybus ar kasė bulves – neskynė obuolių. Bet kai jau pradėjo rinkti-skinti, tai visi iš karto. Todėl pernai pakako ir vienos pamainos, šiemet – niekaip“, - pratarė moteris.

Apskritai ūkininkams sultims iš savo obuolių išspausti net nėra laiko. „Niekaip savęs neužrašome į eilę - neužregistruojame tam tikrai valandai. Tad ir nesugebame sulčių išsispausti. Teks vėliau tai padaryt“, - nusišypsojo. Į obuolių išspaudas žmonės nė nesidairo. Ūkininkai jas kompostuoja. Šiek tiek jų sulesa broileriai, tačiau visa kita vėliau, kai pavirs į kompostą, bus skirta žemei pamaitinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.