Garsias įmones drebina mokesčių skandalai

Italijos pareigūnai pradėjo oficialų tyrimą dėl galimo abiejų bendrovės „Prada“ vadovų mokesčių vengimo. Apie tai praneša BBC, remdamasi oficialiu mados namų pranešimu.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 29, 2014, 12:26 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 7:06 AM

Įmonės vadovams oficialiu dokumentu pirmadienį pranešama apie pradėtą tyrimą, suabejojus, ar dizainerės Miuccios Prados ir jos vyro Patrizio Bertelli „anksčiau pateiktos mokesčių deklaracijos yra tikslios ir ar tinkamai pateikiamos jų individualios pajamos iš užsienyje turimų įmonių“, nurodoma oficialiame rugsėjo 28 dienos Italijos pareigūnų pranešime.

Tyrimas prasidėjo po to, kai „Prada“ paviešino informaciją apie savo ketinimus pagrindinę bendrovę 2013 metais perkelti iš Liuksemburgo į Italiją. Dar tų pačių metų gruodį tarp „Prada“ ir Italijos teisėsaugos buvo pasirašytas susitarimas dėl tyrimui reikalingos medžiagos pateikimo.

Italų pareigūnai nurodo, kad mokesčiai galėjo būti slepiami per 10 metų, kai bendrovės buvo įsikūrusios Liuksemburge.

„Nei „Prada“, nei jos antrinės įmonės nėra įtrauktos į vykstantį procesą“, – praneša „Prada“ valdybos pirmininkas Carlo Mazzi Honkongo akcijų biržai, kurioje šiuo metu platinamos „Prada“ akcijos.

Po pirmadienį pateiktos informacijos bendrovės akcijų vertė smuko 2 proc. Šiais metais įmonės vertybinių popierių kaina jau sumenko 30 proc. dėl smunkančios paklausos Europoje ir Azijoje. Vien pirmąjį šių metų pusmetį „Prada“ pelnas sumažėjo 21 proc.

Europos Sąjungai užkliuvo „Apple

Tuo tarpu ES kaltina JAV technologijų milžinę „Apple“ pastaruosius du dešimtmečius gavus neteisėtą paramą iš Airijos vyriausybės – įmonei buvo mažinami mokesčiai. Apie tai pirmadienį praneša laikraštis „The Financial Times“.

Europos Komisijos atliktas „Apple“ mokesčių politikos Airijoje tyrimas parodė, kad čia bendrovei buvo taikomas mažesnis nei 2,0 proc. mokesčių tarifas, t. y. įmonė naudojosi nelegalia valstybine parama. Tokias naujienas „The Financial Times“ pranešė patikimi šaltiniai.

Savo ruožtu Airijos finansų departamentas patvirtino, kad tyrimo išvadas ES pareigūnai pateiks pirmadienį, tačiau pabrėžė, kad „oficialiai Komisija dar nenusprendė, kad kalbama tikrai apie valstybinę paramą“.

„Airija įsitikinusi, kad šiuo atveju nepažeidė jokių valstybinės paramos teikimo nuostatų“, – tokią nuomonę oficialiame atsake Komisijai pareigūnai pateikė dar praėjusį mėnesį. Jie taip pat detaliai išdėstė galutiniam sprendimui įtakos galinčius turėti veiksnius.

Dar birželį Europos Sąjunga pradėjo tyrimą dėl „Apple“, „Starbucks“ ir „Fiat“ slaptų susitarimų su trijų valstybių mokesčių pareigūnais, siekiant išspręsti nesutarimus. Tyrimo metu buvo siekiama išsiaiškinti, ar tokie Airijos, Nyderlandų ir Liuksemburgo pasirašyti susitarimai nesuteikia bendrovėms nesąžiningo pranašumo prieš savo konkurentes ir ar nėra teikiama neteisėta valstybės parama.

Airija laikoma palankia šalimi steigti savo būstinę Europoje daugeliui tokių tarptautinių bendrovių kaip „Amazon“, „Facebook“, „PayPal“ bei „Twitter“. Savo ruožtu „Apple“ būstinė Europos regione įsikūrusi Pietvakarių Airijos mieste Korke – joje dirba apie 4 tūkst. įmonės darbuotojų.

Šalyje pelno mokestis siekia 12,5 proc., t. y. mažiau nei kitose ES valstybėse, ir todėl tokia šalies politika dažnai kitų Sąjungos narių kritikuojama, tuo tarpu Dublinas savo mokesčių sistemą visada gina. Tačiau 2013 metais JAV Senato atliktas tyrimas parodė, kad „iPhone“ ir „iPad“ gamintoja moka mažesnius mokesčius registruodama savo pardavimus per užsienyje įsikūrusias antrines įmones pagal susitarimą, pasirašytą su Airijos vyriausybe.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) šį mėnesį ėmėsi veiksmų, turinčių padėti pasipriešinti „agresyviai“ tarptautinių bendrovių taikomai mokesčių vengimo politikai, pavyzdžiui, „dvigubos airiškosios“ pavadinimą gavusiai mokėjimo schemai.

Pagal šį susitarimą didesnius mokesčius taikančioje šalyje įsikūrusi antrinė įmonė moka kitai antrinei bendrovei, įsteigtai „mokesčių rojuje“, todėl pagrindinė įmonė moka mažesnį pelno mokestį nuo savo pardavimų apimties. EBPO sieks naujomis priemonėmis priversti įmones savo pardavimus, pelną ir turimas įmones registruoti kiekvienoje šalyje atskirai, kad būtų užtikrintas skaidrumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.