Trąšų kainas reguliavo kinai

Koncernui „Achemos grupė“

Vienas iš dviejų amoniako cechų ir kogeneracinė jėgainė buvo sustabdyti šių metų gegužę.<br>D.Umbraso nuotr.
Vienas iš dviejų amoniako cechų ir kogeneracinė jėgainė buvo sustabdyti šių metų gegužę.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 1, 2014, 11:35 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 1:19 AM

Vienas iš dviejų amoniako cechų ir kogeneracinė jėgainė buvo sustabdyti šių metų gegužę.

„Pasaulinė trąšų rinka rodo pozityvius ženklus - kai kurių trąšų kaina kas mėnesį auga po keliasdešimt eurų, todėl itin svarbu reaguoti į didėjančią paklausą ir dirbti visu tempu“, - sakė „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

Pasak vadovo, pagrindinis veiksnys, nulėmęs azoto trąšų kainų augimą, yra daugiausia pasaulyje - apie 9 mln. tonų per metus - karbamido eksportuojančios Kinijos trąšų gamintojų asociacijos formuojamas eksporto kartelis.

„Kadangi kinai šių metų birželį - liepą karbamidą pardavinėjo gerokai žemiau savikainos, asociacija savo nariams nustatė žemiausią leistiną eksporto kainą ir numatė baudas parduosiantiems pigiau. Tai lėmė, kad Kinijos karbamido eksporto kainos nuo liepos mėnesio pakilo daugiau nei 50 dolerių už toną, atitinkamai pakilo kainos ir pasaulyje. Europoje šis efektas buvo dar stipresnis, nes vienas pagrindinių Europos tiekėjų Egiptas susiduria su ilgalaikiu gamtinių dujų trūkumu. Vasarą Egipto trąšų pramonė dirbo mažiau nei puse savo pajėgumų“, - sakė R. Miliauskas.

Anot R.Miliausko, „Achema“ paskutinį metų ketvirtį, be trąšų ir kitų chemijos produktų, pradės prekiauti ir vien amoniaku.

„Mūsų skaičiavimai rodo, kad kai kurios trąšos, gaminamos perdirbant amoniaką, nėra tokios pelningos kaip buvo tikėtasi, šiuo metu ekonomiškai naudingiau rinkai pasiūlyti atskirą produktą“, - sakė „Achemos“ vadovas.

R.Miliausko teigimu, amoniako rinkoje situacija dar labiau įtempta: iš rinkos dėl karo veiksmų iškrito du pagrindiniai Ukrainos eksportuotojai (Gorlovkos ir Severodonecko gamyklos), o dėl taikomų sankcijų - Rusijos „Rossosh“ gamykla.

Šių metų sausio-rugpjūčio mėnesiais „Achema“ pagamino daugiau kaip 2,4 mln. tonų produkcijos, tai yra kiek daugiau nei praėjusių metų tuo pačiu metu. Paskutinio šių metų ketvirčio rezultatas planuojamas geresnis, nes praėjusių metų pabaigoje gamykla dirbo perpus mažesniu pajėgumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.