Ėmė dvokti rozetė? Tai gali būti didelės nelaimės pradžia

Neatsargus elgesys namuose su elektra gali sukelti rimtų ir neretai skaudžių pasekmių, o nelaimės dažniau įvyksta ne dėl vaikų, dėl suaugusiųjų kaltės. Pastarieji išmokę ko nedaryti, pamiršta ką daryti ir į ką atkreipti dėmesį, kad neįvyktų nelaimė namuose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 10, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 10:08 PM

Kiekvienas privalom tinkamai rūpintis elektros instaliacija, elektros skydine namuose ar daugiabutyje, elektros tinklais ar kabeliais gyvenamojoje aplinkoje – kieme, šalimais esamoje gatvėje.

Pamatę galimai nesaugią situaciją – neužrakintą elektros skydinę, atvirus laidus ar pan. – privalome pranešti elektros tinklams ar saugos tarnyboms.

Dauguma nelaimių prieš įvykdamos buvo tik potencialios – joms buvo galima užkirsti kelią laiku pastebėjus ženklus ir, svarbiausia, ėmusis atitinkamų veiksmų.

Apie artėjančias elektros nelaimes visuomet galima nuspėti iš ženklų. Jie ypač aiškiai pastebimi namuose. Svarbu tik juos suprasti ir laiku atkreipti dėmesį.

Tai, kad jūsų namuose gresia nelaimė dėl netinkamo ar nesaugaus elektros energijos vartojimo, galima numanyti jei:

- Įjungus galingesnį elektros prietaisą, pvz. skalbyklę, viryklę mikrobangų krosnelę, elektrinį virdulį, „iššauna“ saugikliai ar suveikia automatinis jungiklis, ar be aiškios priežasties namuose pradeda mirksėti lemputės. Tai ženklas, kad jūsų name, bute ar daugiabučio namo laiptinės paskirstymo spintoje nesaugi elektros instaliacija.

- Nuolat „iššauna“ saugikliai ar suveikia automatinis jungiklis nors elektros tinkle neįjungtas joks galingesnis elektros prietaisas tai ženklas, kad instaliacija ar kontaktiniai sujungimai yra pažeisti.

- Įjungus vieną ar kelis prietaisus įkaista elektros kištukiniai lizdai „rozetės“, jaučiasi svylančios gumos ar plastiko kvapas. Tai ženklas, kad blogai paskirstyta elektros įtampa ar atsilaisvinę kontaktiniai sujungimai.

- Periodiškai pradėjo „streikuoti“ buitiniai prietaisai – staiga sustoja, vėl įsijungia. Tai gali būti dėl elektros instaliacijos gedimo, trumpo jungimo ar tam tikrose vietose pažeistų elektros laidų, kištukinių lizdų „rozečių“ kontaktinių sujungimų.

- Seni elektroniniai prietaisai pastebimai veikia blogai ar prisilietus prie prietaisų metalinių dalių „krečia“, pvz. seno šaldytuvo ar skalbyklės metalinės korpuso dalys „krečia“, televizoriaus ekrano vaizdas pradeda mirksėti ir pan. Tokiais atvejais kaltos prietaisų pasenusios ar sugedusios elektros sistemos varikliai, relės, elektronika. Joms sugedus tuo metu, kai prietaisas įjungtas į elektros kištukinį lizdą, iškyla gaisro pavojus, ar būti traumuotiems elektros srovės.

- Dėl netinkamo vėdinimo ar pastato inžinerinių savybių drėgmė kaupiasi ant vidaus sienų. Tai ilgainiui gali paveikti elektros laidus, automatinius jungiklius, kištukinius lizdus. Kontaktiniai sujungimai oksiduojasi ima kaisti, patekus drėgmei, gali pradėti skleisti žiežirbas, krėsti.

- Naudojami seni ar su pažeista izoliacija prailgintuvai, ypatingai kai su tokiais prailgintuvais pajungiamos skalbyklės, indaplovės, kiti elektros įrenginiai turintys tiesioginį sąlytį su vandeniu ar vandentiekio sistemomis.

Siekiant išvengti elektros nelaimės namuose, verta prisiminti ir kelias pagrindines taisykles:

- Nepalikite veikiančių elektros prietaisų be priežiūros (šildytuvų, viryklių ir pan.), ypatingai jeigu namuose yra mažamečių vaikų.

- Išvažiuodami iš namų ilgesniam laikui, pagal galimybes išjunkite prietaisus iš kištukinių lizdų ar išjunkite įvadinius automatinius jungiklius.

- Nepalikite į elektros tinklą įjungtų sugedusių elektros prietaisų ir nesinaudokite jais.

- Visais atvejais – pastebėjus būdingus ženklus ar įtariant, kad kažkas ne taip – privalu kreiptis į elektros specialistus – elektrikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.