Pardavėjų šnabždesiai į ausį – besidairantiems dulkių siurblio

Sviestas ar riebalų mišinys? Net ir nuoroda ant pakelio, jog pieno riebalų jame yra 82 proc. dar negarantuoja, kad gaminyje nėra augalinio aliejaus. Ta pati painiava yra ir buitinės technikos parduotuvėse, - pastebėti prekių skirtumus nėra paprasta.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Oct 16, 2014, 5:40 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 12:27 AM

Užtat šiuo metu, kai iš jų lauk stumiami seni, daug elektros energijos ryjantys dulkių siurbliai, pirkėjai akylai stebi, ar kuris nors iš buitinės technikos pardavėjų nepapils nuolaidų lietaus.

Mat nuo rugsėjo, įsigaliojus dulkių siurblių ekologinio poveikio reglamentui, ES buitinės technikos gamintojus ir pardavėjus suvaržė tam tikri apribojimai.

Jie nebegali nei gaminti, nei importuoti į ES šalis tokių dulkių siurblius, kurių variklių galia yra didesnė nei 1600 vatų. Tačiau parduotuvės šių prekių likučius gali parduoti.

„Ko gero, parduotuvėse galingų buitinių siurblių bus dar gerą mėnesį. Nes pirkėjų subruzdimas, kilęs rugpjūtį bei rugsėjį, atslūgo. Žmonės jei dar ir dairosi galingų siurblių, eilėse nebesistumdo“, - sakė įmonės „Samsung Electronics Baltics“ Lietuvos padalinio Buitinės elektronikos padalinio vadovas Miroslavas Ramanavičius.

Pirkėjų paniką atšaldė ir kainos. Galingi siurbliai vis dėlto tiek neatpigo, kiek jie vylėsi.

„Kiekvienas mažmenininkas pats suka galvą, ką daryti su tokių prekių likučiais. Vieni jas atpigina - skelbia akcijas, kiti niekur neskuba“, - užsiminė M.Ramanavičius.

Vis dėlto, anot pašnekovo, siurblių kainos ir toliau išliks margos, - žmonės turės galimybių rinktis.

„Iki šiol vidutinė siurblių kaina sukosi apie 300-400 litų. Nors buitinė įranga grupuojama į energinio naudingumo klases, vidutinė kaina juk dėl to neperšoko 1 tūkst. litų. Kainos neišvengiamai atitinka gaminių savybes. Bet jei žmogus planavo siurblį nusipirkti už 500 litų, už tokią kainą ir vėliau ras tokių aminių“, - paaiškino M.Ramanavičius.

Pirmyn gena inovacijos

„Ar žmonių poreikius tikrai šiuo metu patenkintų senas automobilis „Volga“, nemanevringas ir ryte ryjantis degalus? Kaip ir automobilių, taip ir dulkių siurblių savybes nulemia ne variklio tūris, o efektyvumas.

Todėl dairantis naujų buities prietaisų pravartu pirmiausia įvertinti, ar su juo pavyks greitai ir patogiai išvalyti namus“, - sakė buitinės technikos gamintojo „Electrolux“ atstovas Laurynas Skruibis.

Pasak L.Skruibio, dažnai žmonės, turintys seną ir daug elektros energijos naudojantį dulkių siurblį būna įsitikinę, kad būtent nuo variklio galios priklauso siurbimo jėga. Bet kodėl jie tuomet ilgai vargsta zulindamas kilimą, kol išsiurbia dulkes?

„Vis dėlto kilimų ar baldų valymo kokybei daug daugiau įtakos, nei variklio galia, šiuo metu turi inovacijos, pavyzdžiui, penktadaliu mažesni ir lengvesni siurblių varikliai per minutę atlieka trečdaliu daugiau apsukų.

Taip pat pakeisti ventiliatoriai ir jų mentės, praplatinti ortakiai bei patobulinti antgaliai padeda daug geriau išvalyti minkštąsias dangas, nei senieji dulkių siurbliai“, - sakė L.Skruibis.

Ant gaminių - abėcėlė

ES šalyse šiemet rugsėjį įsigaliojo nauja tvarka, pagal kurią žymima buitinių prietaisų energinio naudingumo klasė.

Atsižvelgiant į naujuosius reikalavimus, aukščiausia siurblių valymo kokybės klasė žymima raide A, o žemiausia – G.

A klasės dulkių siurbliai, pasak buitinės technikos ekspertų, kuopiant namus, tą patį rezultatą leidžia pasiekti 3-4 kartus greičiau nei F klasės.

Atskirai vertinami ir naujose etiketės jau žymimi šių buities prietaisų naudingumo duomenys. Taip etiketėse nurodomos prietaisų elektros energijos sąnaudos, - kilovatais per metus. Jos paskaičiuoto atsižvelgiant į tai, kiek elektros vidutiniškai sunaudoja 87 kv. metrų būstas, kuris siurbliu valomas maždaug kartą per savaitę.

Analogiškomis raidėmis žymima ir nešvarumų išvalymo kokybė – ir kilimų, ir grindų. Taip pat nurodomas ir išmetamo oro filtravimo efektyvumas bei (decibelais) skleidžiamas garsas.

L.Skruibio teigimu, dulkių siurbliai, pasiekiantys A klase įvertintą dulkių išvalymo kokybę, Lietuvos buitinių prekių parduotuvėse pasirodys jau šiemet.

Jie nebus pigūs. Nes kiekvienas patobulinimas, pavyzdžiui, gerinantis filtravimo kokybę, mažinantis triukšmingumą ar energijos sąnaudas, didina prietaiso kainą.

Mažiausiai įtakos vartotojų piniginės storiui turi energinio naudingumo klasė. Nes palyginus aukščiausios ir žemiausios klasės dulkių siurblio suvartojamos elektros energijos kiekį, per metus susidaro vos 14 litų skirtumas.

Užantyje - aplinkosauga

Yra nustatyta, kad dulkių siurblių poveikis aplinkai yra didelis. Viena, jie sunaudoja daug elektros energijos. Apskaičiuota, kad ES šalyse metinis suvartotos energijos kiekis 2005 m. buvo 18 teravatvalandžių (TWh), o tai atitinka 6,6 megatonų išmetamojo CO2.

Antra, gaminant siurblius ir jo priedus, visų išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų poveikis prilygsta 9–10 megatonų išmetamojo CO2.

Anot Europos Komisijos ekspertų, pagrindinė priežastis, kodėl daug parduodama mažai efektyvių, bet galingų dulkių siurblių - tai vartotojų įsitikinimas, kad didelė vartojamoji galia reiškia ir geresnę valymo kokybę.

Todėl pastaruoju metu vartojamoji dulkių siurblių galia nuolat didėjo. Apskaičiuota, kad vidutinė vartojamoji galia 2005-aisiais buvo 1500 W, o kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Vokietijoje, šis rodiklis siekė ir 2400 W. Jei būtų prekiaujama tokiais galingais siurbliais kaip iki šiol, ES vidurkis 2020-aisiais siektų nurodytą Vokietijos vidurkį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.