Prancūzų tyrime apie A. Lukašenkos pinigus – ir Lietuvos vardas

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka ir jo aplinka nuo 1994 metų pasisavino apie 10 milijardų JAV dolerių. Tai atskleidžia dviejų prancūzų atliktas žurnalistinis tyrimas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 21, 2014, 4:06 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 5:09 AM

Tyrimas atskleidė ryšius tarp A.Lukašenkos vaikų bei mįslingų sandorių, per kuriuos, kaip teigiama, pasisavintos milžiniškos sumos pinigų.

„Kleptokratija Baltarusijoje yra panaši į Rusijos, nors ir mažesnio masto. Naudojamas „ofšorinių“ įmonių tinklas taip išvengiant Europos sankcijų“, - skelbiama tyrime.

Prancūzai išsiaiškino, kaip pinigai juda Baltarusijos politinio elito rankose, per kokius sandorius yra finansuojama šalies valdžios grietinėlė.

Beje, tyrime minimas ir Lietuvos vardas, konkrečiai dviejų mūsų šalies piliečių pavardės – Aušra ir Egidijus Bernotai.

A.Bernotienė anksčiau vadovavo Teisingumo ministerijos Teisės deparatmentui. 2011 metais jai teko atsistatydinti iš pareigų po to, kai paaiškėjo, jog ji priėme sprendimą suteikti Baltarusijai informaciją apie žmogaus teisių gynėją Alesių Beliackį. Pastarasis po to buvo suimtas Baltarusijoje ir įkalintas.

Prancūzų žurnalistai tyrime mini ir jos sutuoktinį advokatą Egidijų Bernotą. Jis yra Lietuvoje advokatų kontoros "Bernotas & Dominas Glimstedt" vadovas. Kontora taip pat turi atstovybę Baltarusijoje ir yra atstovavusi Baltarusijos ūkio struktūroms, taip pat įvairiems privatiems subjektams.

Buvęs Seimo narys Saulius Stoma 2011 metais yra kreipęsis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją su įtarimais, kad dokumentus Baltarusijai perdavusi Teisingumo ministerijos darbuotoja A.Bernotienė tai padarydama galėjo siekti ir asmeninės naudos.

Pranešime spaudai parlamentaras teigė gavęs informacijos, kad A.Bernotienės, pasirašiusios kreipimąsi į teismą, sutuoktinis advokatas E.Bernotas turi verslo interesų Baltarusijoje ir „gali būti priklausomas nuo šios autoritarinės valstybės pareigūnų“.

Tyrime taip pat minima Vakarų medienos grupė – lietuviška kompanija, statanti fabriką Baltarusijoje.

Prancūzų žurnalistų tyrimą, kuris, beje, dar iki galo nebaigtas, parėmė journalismfund.org.

Parengė Marius Jokūbaitis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.