Namuose tyko elektros energijos vampyrai. Kaip juos atpažinti?

Jeigu išjungsite visus buitinius ir elektroninius prietaisus namuose – nustebsite, kad elektros skaitiklis toliau sau sukasi. Ir ne tik todėl, kad įjungtas šaldytuvas.  

Paprasčiausias būdas taupyti – išjungti įrenginius iš elektros lizdo.<br>123rf.com nuotrauka.
Paprasčiausias būdas taupyti – išjungti įrenginius iš elektros lizdo.<br>123rf.com nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2014, 11:20 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 3:34 AM

Dauguma prietaisų, kurie nenaudojami, bet tiesiog įjungti į elektros lizdus ar veikia budėjimo režimu – siurbia elektros energiją. Tai ir televizorius, ir kompiuteris, ir mobiliųjų telefonų pakrovėjai, ir skalbyklė ir mikrobangų krosnelė.

Vidutiniškai kiekvienas toks prietaisas per valandą išeikvoja apie 1-5 W. O kai tokių daiktų namuose yra keliolika – per metus pavėjui šeima gali paleisti apie 600 kWh arba beveik 300 litų.

Štai keli dažniausi slapti energijos rijikai.

Stacionarus kompiuteris. Budėjimo režimu kai kurie, ypač senesni, kompiuteriai gali per metus sunaudoti per 300 kWh – o tai beveik 150 litų.

Nešiojamieji kompiuteriai. Neretai net esant pilnai įkrautai baterijai, neištraukiame kištuko iš lizdo – ir elektra toliau naudojama. Arba nakčiai kompiuterį paliekame budėjimo režimu – dar apie 65 litai iš kišenės per metus. Išjunkite kompiuterį ir ištraukite kištuką iš lizdo, bent jau nakčiai.

Televizorius. Per metus aktyvaus budėjimo režimu kai kurie senesni plazminiai modeliai gali sunaudoti energijos už daugiau kaip šimtą litų. Televizoriai su skystųjų kristalų ekranais – taupesni. Vidutiniškai Lietuvoje televizorius žiūrimas kelias valandas per dieną, tačiau siurbia energiją ir nežiūrimas. Taigi už „išjungtą“ TV – dar apie 20 litų per metus.

Žaidimų konsolės. Aktyvaus budėjimo režimu kai kurios konsolės gali išeikvoti per metus apie 230 kWh – tai apie 100 litų į šiukšlių dėžę per metus. Jeigu nesinori ištraukti iš lizdo – galima pasinaudoti išjungimo mygtuku, esančiu prietaiso gale.

Rašalinis spausdintuvas. Net jei spausdinate retai, budinčiu režimu jis kasmet gali kainuoti apie 50 bergždžiai išleistų litų.

Mikrobangų krosnelė. Jeigu naudojatės dažniau ar lizdai suslėpti, gal dėl kelių litų vargintis ir nebus verta – kitu atveju (nelygu modelis) sutaupysite apie 35 kWh arba apie 17 litų.

Mobiliųjų telefonų krovikliai. Palyginti su kitais prietaisais, jie nesuryja tiek daug energijos, tad čia sutaupysite keletą litų per metus – bet ar verta ir tuos litus mesti pavėjui, kai be prietaiso pakroviklis nereikalingas, o perkaitęs dar gali netyčia sukelti ir gaisrą.

Nemažai senųjų prietaisų taip pat naudoja daugiau elektros energijos nei taupūs naujesni. Visi prietaisai, ant kurių dega kontrolinė lemputė – taip pat siurbia elektros energiją.

Todėl bene neskausmingiausias būdas taupyti elektrą – tiesiog išjungti nenaudojamus prietaisus iš elektros lizdo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.