Pasaulį apskriejusi nuotrauka: taip imigrantai šturmuoja Europą

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-26 18:15, atnaujinta 2018-01-24 14:49

Žalumoje paskendęs golfo aikštynas. Vežimėlis su golfo įranga, palmės, dvi moterys sniego baltumo apranga ir su saugančiomis nuo saulės kepuraitėmis ramiai sau žaidžia golfą, tarsi aplinkui nieko nevyktų. O visai čia pat stora penkių metrų aukščio tvora, ant kurios užsikabaroję imigrantai. Greta apsaugos darbuotojas, nedviprasmiškai prašantis jų nulipti...

Kartais žmogaus sąžinė prabyla tik tada, kai į ją pasibeldžiama pro fotoaparato objektyvą. Būtent tokiu būdu į visų mūsų sąžinę pasibeldė José Palazónas, Ispanijos anklavo Meliljos Šiaurės Afrikoje gyventojas, nevyriausybinės organizacijos „PRODEIN“ vadovas. Jis aktyviai gina imigrantų, mėginančių patekti iš Maroko į Melilją, teises.

Trečiadienį, spalio 22-osios rytą jo padaryta nuotrauka jau spėjo apskrieti visą pasaulį ir tapti interneto sensacija.

Melilja, turistų ir žvejų miestas Maroko šiaurinėje pakrantėje, jau seniai yra vilties švyturys nepriteklių kamuojamiems ar nuo mirties bėgantiems migrantams darbininkams, keliaujantiems į šiaurę iš Afrikos šalių į pietus nuo Sacharos, rašo „businessinsider.com“. Kai kurie iš jų atvyksta tikėdamiesi gauti pažadėtą darbą, bet daugelis svajoja patekti į keltą, plaukiantį į Europą, kaip kažkada svajojo Ericho Marijos Remarko herojus, žvelgdamas naktinėje Lisabonoje į reide stovintį ir jau pasiruošusį pūškuoti į Ameriką garlaivį – paskutinę viltį pabėgti nuo nacių...

Deja, šiems žmonėms retai pasiseka taip, kaip Remarko herojui. Pranešama, kad tiek Maroko, tiek Ispanijos pareigūnai su migrantais elgiasi žiauriai - ne kartą buvo surengtos jų gaudynės, žmonės išvežami ir paliekami Maroko dykumoje be maisto ir vandens, o keletas netgi buvo nušauta, kai bandė prasiveržti pro gerai įtvirtintą aukštą tvorą. Tie, kuriems vienaip ar kitaip pavyksta prasmukti į Melilją, patenka į biurokratinius spąstus – negali nei patekti į keltą, plaukiantį į Europą, nei grįžti atgal į Maroką. Todėl daugelis atsiduria gatvėje.

Nuotraukoje matomi migrantai mėgina patekti į „Club Campo de Golf de Melilla“ – golfo aikštyną, kur norint pažaisti 18 duobučių lauke tenka sumokėti apie 28 dolerius. „Pajamos vienam gyventojui Meliljoje 15 kartų viršija pajamas aplinkiniuose Maroko rajonuose ir yra astronomiškai didesnės už piečiau Sacharos esančių valstybių pajamas vienam gyventojui“, - teigia „businessinsider.com“.

Šie metai kaip niekada yra tragiški migrantams, bėgantiems nuo skurdo, bado, karų ir represijų savo šalyse į turtingesnius kraštus – per nepilnus 10 mėnesių jau žuvo daugiau kaip 4 tūkstančiai žmonių. Daugiausia jų paskendo Viduržemio jūroje, plaukdami perpildytais primityviais laiveliais.

Solidarizuodamasis su pabėgėliais, popiežius Pranciškus 2013 metais pirmajai išvykai iš Romos pasirinko Italijos Lampedūzos salą, kurią kasmet pasiekia tūkstančiai pabėgėlių. Šių metų rugsėjį paskelbtoje pontifiko žinutėje sakoma: „Savo tėvynes palieka daugybė žmonių, nešinų ašarų ir troškimų kupinais lagaminais; ieškodami žmoniškesnių gyvenimo sąlygų jie leidžiasi į viltį nešančias ir pavojingas keliones“. Popiežius paragino šalis sutelkti jėgas ir padėti migrantams, suformuojant visuotinį bendradarbiavimo tinklą.

Bet ar popiežiaus žodžius išgirdo pasaulio galingieji. Maroko karalius gyvena atsitvėręs nuo savo šalies žmonių ne ką žemesne mūro siena, kaip Melilja nuo Maroko. O Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas jau nori atsitverti nuo migrantų nematoma siena...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.