Vėlinių savaitgalis: kaip saugiai palikt namus išvykstant

Ką daryti, kad išvengtumėte elektros nelaimių, o taip pat neprisišauktumėte gaisro bei neužpiltumėte kaimynų?

Išvykdami patikrinkite, ar nepalikote įjungtų elektrinių įrenginių. Jie gali prišaukti didelę bėdą.<br>R.Neverbicko nuotr.
Išvykdami patikrinkite, ar nepalikote įjungtų elektrinių įrenginių. Jie gali prišaukti didelę bėdą.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2014, 2:40 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 6:22 AM

Ką daryti, kad išvengtumėte elektros nelaimių, o taip pat neprisišauktumėte gaisro bei neužpiltumėte kaimynų?

Svarbiausia elektros prietaisai

Patikrinkite, ar nepalikote įjungtų elektrinių įrenginių: lygintuvo, elektrinio ar vandens šildytuvo. Išjunkite ir kitus prietaisus, kurių nenaudosite kelias dienas: kompiuterio modemus ar skaitmeninės televizijos priedėlius.

Kompiuterių, mikrobangų krosnelės, televizoriaus, muzikinio centro kištukus ištraukite iš lizdų – taip ir sutaupysite elektros energijos, ir apsaugosite prietaisus nuo sugadinimų, kuriuos gali sukelti netikėti įtampos svyravimai, pavyzdžiui, dėl žaibo.

Meteorologų teigimu, rudenį perkūnijos dažnesnės vakarinėje Lietuvos dalyje, o pajūryje jų pasitaiko ir žiemą.

Sumažinkite šildymą

Jeigu jūsų namuose reguliuojamas šildymas – išvykdami sumažinkite nustatytą temperatūrą. Taip sutaupysite. Jeigu naudojate šildomas grindis, nepamirškite jų išjungti, taip pat nustatykite žemesnę temperatūrą ar išjunkite elektrinius gyvatukus.

Nepamirškite įjungtų elektrinių šildytuvų ar gyvatukų, ypač kai ant pastarųjų džiūsta rankšluosčiai ar skalbiniai. Palikti kaisti be priežiūros, šie įrenginiai gali užsidegti ir sukelti didelių nuostolių.

Užsukite įvadines sklendes

Užsukite vandens ir dujų sklendes. Tikimybė, kad per dvi dienas įvyks vandentiekio ar dujotiekio avarija, yra menka, tačiau jei taip nutiktų, pasirūpinkite, kad pasekmės būtų minimalios.

Vandens užliejimas ypač pavojingas šaldytuvams, elektrinėms viryklėms ar kitiems kasdien naudojamiems ir dažniausiai niekada neatjungiamiems iš elektros prietaisams. Į tokių prietaisų kištukinius lizdus patekus vandens, gali įvykti trumpas elektros jungimas.

Informuokite kaimynus

Išvykdami kuriam laikui, taip pat ir savaitgaliui - informuokite kaimynus. Palikite savo kontaktinį numerį ir paprašykite informuoti, jei atsitiktų nelaimė – užlietų vanduo, įvyktų perkūnija ar būtų pastebėta kažkas įtartino.

Jeigu nebūsite ilgiau, paprašykite patikimo kaimyno ar kito artimo žmogaus kartais užsukti ir patikrinti situaciją namuose. Apie tokius susitarimus būtinai perspėkite ir kitus kaimynus, kad nekiltų nesusipratimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.