Žemės savininkai skundžiasi negalintys parduoti žemės

Žemės pardavimo „saugiklių“ galimi prieštaravimai Konstitucijai bei tarptautinei teisei, ekonominiai jų padariniai aptariami penktadienį Seime vykstančioje konferencijoje „Žemės pardavimo „saugikliai“ Lietuvos Respublikos Konstitucijos kontekste“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 31, 2014, 1:17 PM, atnaujinta Jan 23, 2018, 10:52 PM

Konferencijos dalyvių nuomone, „saugikliai“ atsisuko prieš Lietuvos piliečius, prieš žemės savininkus. "Saugikliai" yra pertekliniai, todėl keistini.

Lietuvos žemės savininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Nagulevičius mano, kad reikėtų pakeisti šiuo metu įstatyme esančius reikalavimus galintiems pirkti žemę, nes ribojama galimybė parduoti. Mat parduoti žemę galima tik tam, kuris turi trejų metų patirtį ūkininkavime.

„Šiuo metu savininkas neturi teisės daugiau negu 10 hektarų padovanoti savo vaikams, yra tik paveldėjimas ir testamentas. Tai reiškia, kol senieji nenumirs, tol jaunieji neateis ūkininkauti“, – sakė G.Nagulevičius.

Jo duomenimis, šiuo metu žemės ūkio paskirties žemės sandorių žymiai sumažėjo, jie nevyksta.

„Galinčių pirkti yra arti 300 tūkstančių. Tai ūkininkai, turintys išsilavinimą ir atitinkantys reikalavimus, o galinčių parduoti yra arti milijono. Sandoriai nevyksta. Tuo skundžiasi žemės savininkai, kurie šiuo metu susiduria su tokiomis aplinkybėmis. Pvz., ūkininkas kainą procentaliai mažina kas mėnesį po 20 proc., o perkančiųjų nėra. Manau, kad šiuo metu ūkininkai neperka arba dėl lėšų trūkumo, arba piktnaudžiauja dominuojančia padėtimi ir įsivaizduoja, kad žemės savininkai niekur nesidės, nes niekas kitas neateis, nenupirks ir toliau žemė nuomojama“- sakė G.Nagulevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?