Prie Raseinių hipodromo lovio – politikų konkūras

Raseinių savivaldybės vadovai užsimojo atsikratyti neseniai atidaryto hipodromo direktoriumi. Vadovas į nemalonę pateko, kai neužsimerkė prieš statybininkų broką, ėmė reikalauti iš jų netesybų, be to, negebėjo „įsisavinti“ skirtų biudžetinių pinigų.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Nov 2, 2014, 10:43 AM, atnaujinta Jan 23, 2018, 6:16 PM

Per septynerius metus Raseinių hipodromą naujam gyvenimui prikėlusiam Remigijui Poškui reiškiamos pretenzijos ir pažerti kaltinimai kelia juoką. Mat politikai patys patvirtino viešosios įstaigos finansinę ataskaitą, o po kelių savaičių staiga pakeitė nuomonę.

„Už tai, ko iš manęs reikalaujama, Baudžiamajame kodekse numatyta 5-6 metų įkalinimo bausmė, - portalui lrytas.lt sakė R.Poškus. - Kaip įforminti statybos darbus ir nurašyti skirtus 0,6 mln. litų, jei viskas padaryta, reikia tik ištaisyti broką?“

Statybininkai vėlavo metus

2007 m. rudenį į Raseinius dirbti persikėlęs R.Poškus miesto pašonėje esantį hipodromą rado avarinės būklės, nors dar 1989 m. jis buvo pripažintas geriausia baze visoje šalyje.

Buvo įsteigta viešoji įstaiga, kurios dalininkais tapo Raseinių rajono savivaldybė ir privatūs investuotojai. Nuspręsta bandyti ieškoti europinės paramos ir sutvarkyti hipodromą.

Po kelerius metus užtrukusių dokumentų ruošimų ir derinimų 2011 m. gruodžio pabaigoje buvo pasirašyta sutartis su vietos įmone „Raseinių statyba“. Ji 5 mln. litų vertės rekonstrukcijos darbus įsipareigojo atlikti per metus.

Kitas konkurso dalyvis buvo pareiškęs pretenzijas, todėl statybų pradžia nusikėlė kelis mėnesius. Bet rangovas užbaigti darbus vėlavo daugiau kaip metus – objektas oficialiai priduotas pernai, o šių metų vasarį.

Savivaldybė pinigų nepanoro

Sutartyje už vėlavimą atlikti darbus buvo numatytos netęsybos. Tad iš bendrovės „Raseinių statyba“ buvo ketinama prašyti beveik 650 tūkst. litų kompensacijos.

Raseinių hipodromo vadovo ir dalininkų planus sužlugdė į neeilinį susirinkimą atsiųsta savivaldybės Ekonomikos ir ūkio departamento direktorė Indrė Antanaitienė.

Savivaldybės administracijos direktoriaus Jono Kurlavičiaus įgaliojimą gavusi valdininkė per balsavimą susilaikė. Toks poelgis sužlugdė smulkiųjų dalininkų ketinimus, mat savivaldybei priklausė 58,81 proc. viešosios įstaigos balsų.

Socialdemokratas J.Kurlavičius atsisakė su lrytas.lt žurnalistu kalbėti apie Raseinių hipodromo reikalus. Tuo tarpu I.Antanaitienė po posėdžio prisipažino balsavusi taip, kaip ją įgaliojo savivaldybės vadovas.

J.Kurlavičius ir rajono tarybos narys Julius Daugiala, kuris yra įmonės „Raseinių statyba“ valdybos pirmininkas, yra tos pačios socialdemokratų partijos nariai.

Brukamų pinigų atsisakė

Prieš atsisakydami pinigų iš įsipareigojimų neįvykdžiusios įmonės Raseinių politikai nubalsavo iš biudžeto skirti hipodromui papildomus 0,6 mln. litų.

„Aš šių pinigų neprašiau, bet gavau nurodymą juos įsisavinti – sumokėti statybininkams, - pasakojo hipodromo vadovas R.Poškus. - Neįsivaizduoju, kaip tai galima padaryti, nes jokių statybos darbų atlikti nebereikėjo, tik ištaisyti broką“.

Raseinių hipodromui buvo brukama 0,4 mln. litų sąskaita už papildomus statybos darbus, bet R.Poškus ją atmetė: „Pretenzijos buvo pateiktos, kai objektą buvo priėmusi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija“.

Tuo tarpu statybininkai iki pat šiol nėra ištaisę broko, kurį nurodė objektą įvertinę statybų specialistai.

Vadovas tapo nebereikalingas

R.Poškus nujaučia, kad už nepaklusimą politikų nurodymams praras darbą. Juolab kad jau imtasi veiksmų jį sukompromituoti.

Hipodromo vadovas jau gavo pretenziją, kad jam buvo išmokamas neva per didelis atlyginimas, pereikvotas degalų limitas.

„Juk Raseinių tarybai šiemet pristačiau finansinę atskaitą, kuri iškart buvo patvirtinta. Kai nepaklusau nurodymams, staiga užgriuvo savivaldybės tikrintojai, kurie ir prirašė mano nuodėmių“, - šypsojosi R.Poškus, kurio alga siekia 3000 litų.

Politikų planuose - perduoti Raseinių hipodromą per konkursą atrinktam operatoriui. Kai tai įvyks, neklusnusis vadovas taps nebereikalingas.

Už lapą – 4642 litų atlygis

* Nepavykus pamaloninti statybininkų, Raseinių savivaldybės vadovai sumanė užsakyti studiją apie hipodromo viziją.

* R.Poškus bandė priešintis ketinimui už abejotino reikalingumo pasvarstymus per 120 tūkstančių litų, todėl studija atpigo perpus – iki 65 tūkstančių litų.

* Raseinių hipodromo vadovui studijos rengėjai iš sostinės atsiuntė 14 lapų apimties rašinėlį. * Tad lapas pasvarstymų apie hipodromo viziją mokesčių mokėtojams kainuos 4642 litus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.