Ignalinos rajone rastas nuo afrikinio kiaulių maro kritęs šernas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Ignalinos rajono savivaldybės Ceikinių seniūnijos miške rasta dar viena šerno gaišena. Atlikus tyrimus, nugaišusiam laukiniam gyvūnui nustatytas afrikinis kiaulių maras.

Šerno gaišena aptikta vykdant nacionalinę afrikinio kiaulių maro stebėsenos ir kontrolės programą. Negyvas laukinis gyvūnas rastas apie 12 km atstumu nuo Baltarusijos sienos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šerno gaišena aptikta vykdant nacionalinę afrikinio kiaulių maro stebėsenos ir kontrolės programą. Negyvas laukinis gyvūnas rastas apie 12 km atstumu nuo Baltarusijos sienos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-04 14:46, atnaujinta 2018-01-22 08:02

Šerno gaišena aptikta vykdant nacionalinę afrikinio kiaulių maro stebėsenos ir kontrolės programą. Negyvas laukinis gyvūnas rastas apie 12 km atstumu nuo Baltarusijos sienos. Kadangi šernas nugaišo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatytoje užkrėstoje teritorijoje, papildomos stebėsenos priemonės ar ribojimo zonos aplinkinėje teritorijoje nebus nustatomos. Apie užfiksuotą naują afrikinio kiaulių maro atvejį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo Europos Komisiją, Europos Sąjungos valstybių narių ir kaimyninių šalių atsakingas veterinarijos tarnybas. Lietuvoje nuo šių metų sausio mėnesio patvirtinta 15 afrikinio kiaulių maro židinių laukinėje faunoje ir 6 židiniai kiaulių laikymo vietose. Dėl šios pavojingos užkrečiamosios ligos jau sunaikintas 31 šernas. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena medžiotojams ir gyventojams, kad radus nugaišusį laukinį gyvūną, privaloma nedelsiant pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai ar privačiam veterinarijos gydytojui. Rastas gyvūnas neturi būti judinamas, kol jo neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nebus paimti mėginiai tyrimams dėl užkrečiamųjų ligų. Medžiotojai ir kiaulių laikytojai, pastebėję padidėjusį gyvūnų gaišimą, raginami nedelsiant imtis visų reikiamų priemonių, kad liga neišplistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.