Kosminės technologijos - į pagalbą žemės ūkiui

Tiems, kas su žemės ūkiu susiduria mažiau, gali atrodyti, kad šioje srityje naujausios technologijos nėra būtinos. Tačiau tikrovė yra kitokia.

Lietuvos mokslų akademijoje pagerbti geriausi jaunieji tyrėjai.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuvos mokslų akademijoje pagerbti geriausi jaunieji tyrėjai.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 6, 2014, 5:42 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 3:21 AM

Yra nemažai kosminių technologijų panaudojimo žemės ūkio sektoriuje galimybių. Tai geografinės pozicionavimo sistemos, detali žemėlapių ir palydovinių vaizdų analizė, kuri naudojama būsimo derliaus modeliavimui bei pasėlių racionaliam išdėstymui pagal dirvožemio savybes.

Apie visa tai šiandien jaunieji mokslininkai kalbėjo Lietuvos mokslų akademijoje, kurie jie susirinko į trečiąją konferenciją „Jaunieji mokslininkai – žemės ūkio pažangai".

„Jūs turite eiti į priekį, kurti ir įgyvendinti savo idėjas. Būkite aktyviais piliečiais, garsiai sakykite, ko reikia, kad galėtumėte sėkmingai ir naudingai dirbti Lietuvoje. Jūs, Jūsų žinios, Jūsų idėjos, pasiryžimas ir gebėjimas dirbti mums labai reikalingi.

Gyvename XXI pažangiausių technologijų ir modernių inovacijų amžiuje, todėl itin svarbus skirtingų kartų tarpusavio susikalbėjimas, sukauptų žinių ir idėjų perimamumas. Mes galime auginti savo kraštą kartu“, – jaunųjų mokslininkų konferencijoje kalbėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Gražia tradicija tapusioje konferencijoje 52 jaunieji tyrėjai pristatė savo ateities vizijas ir įžvalgas.

„Šiandien žemės ūkio mokslas yra labai svarbus, juolab, kad Lietuva rengiasi įgyvendinti Kaimo plėtros 2014–2020 metų programą. Dedame viltis į jaunuosius mokslininkus ir tikimės, kad Jūs prisidėsite prie žemės ūkio išvystymo“, – konferencijoje kalbėjo Lietuvos mokslų akademijos vadovas akademikas profesorius Valdemaras Razumas.

Bet kokie mokslo procesai prasideda nuo fundamentinių tyrimų, kurių žinios vėliau patikrinamos eksperimentinės plėtros darbuose ir įgyvendinamos inovacijomis.

Inovacijos – tai pagalba verslui, jos sukuria pridėtinę vertę, augina pelną. Lietuva 2013 metais mokslui skyrė 1,25 mlrd. litų, valstybė skyrė apie 400 mln., o likusioji dalis atėjo iš verslo ir užsienio investicijų.

„Svarbu, kad mokslas ir verslas dirbtų kartu, kad takoskyra tarp šių sričių mažėtų. Juolab, kad būtent mokslas yra inovacijų ir viso ūkio plėtros priešakyje“, – teigė Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro direktorius, Lietuvos mokslų akademijos Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus vadovas, akademikas Zenonas Dabkevičius.

Jauni žmonės yra didelis mūsų mokslo potencialas, svarbus ir reikšmingas Lietuvai. Gabūs, jauni tyrėjai, dirbdami su žinomais mokslininkais, drąsiai ir kūrybiškai interpretuoja turimas žinias, netradiciškai pritaiko jas praktikoje. Konferencijos pabaigoje organizatoriai apdovanojo geriausius pranešėjus.

„Išsirinkti nebuvo lengva, visi pranešimai buvo įdomūs ir originalūs, bet svarbiausias mums buvo idėjos pristatymas, kad jaunieji mokslininkai gebėtų aiškiai išdėstyti savo tyrimų viziją“, – teigė Z.Dabkevičius.

Geriausieji tyrėjai: 1. Vytautas Januškevičius (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas) 2. Jurgita Kelpšienė (Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras) 3. Jelena Titova (Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras) 4. Vida Dapkienė (Aleksandro Stulginskio universitetas) 5. Vaida Vaičiulaitytė (Gamtos tyrimų centras) 6. Evaldas Trainevičius (Aleksandro Stulginskio universitetas) 7. Lina Žičkienė (Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras) 8. Gintarė Zakarienė (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas) 9. Viktorija Legaudaitė – Lydekaitienė (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.