„Orlen“ darbininkų norai papiktino lenkus

Lenkijos „Orlen“ gamyklos darbuotojai mėgino išsireikalauti didesnių privilegijų, bet visuomenę reikalavimai tik papiktino.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2014-11-07 09:25, atnaujinta 2018-01-22 02:48

„Orlen“ gamykloje Mažeikiuose dirbantys lietuviai gali tiktai pasvajoti apie tokius atlyginimus, darbo sąlygas bei atleidimo išmokas, kokiomis naudojasi jų kolegos Plocko (Lenkija) fabrike.

Ši valstybės valdoma didžiausia Lenkijos įmonė savo darbuotojams ypač dosni – net paprasti darbininkai čia vidutiniškai uždirba 9500 zlotų (7,7 tūkst. litų).

Kovoja dėl lengvatų

Todėl žinia, jog keletą kartų didesnius nei vidutiniai šalyje atlyginimus gaunantys „Orlen“ darbininkai Varšuvoje reikalavo dar daugiau privilegijų, sulaukė ne tautiečių pritarimo, o paniekos.

Protestuotojai, be reikalavimų dar didinti algas ir nemažinti etatų, siekė išsikovoti privilegiją, kad jų vaikams būtų suteikta pirmenybė priimant į darbą. Paaiškėjo ir tai, kad antrinėje „Orlen“ įmonėje „IKS Solino“ tokia tvarka jau egzistuoja.

Nori ilgai atostogauti

„Orlen“ darbininkai streikui ryžosi sužinoję, kad koncerno vadovybė ruošiasi nuo kitų metų Plocke įvesti keturių pamainų darbo sistemą – tokią, kokia yra filialuose Lietuvoje bei Čekijoje.

Plocko gamykloje triūsiama penkiomis pamainomis, darbo diena tęsiasi tik 7,5 valandos, o atostogos būna visa savaite ilgesnės nei kitų žmonių.

Ekonomistai apskaičiavo, kad įvedus aštuonių darbo valandų ir keturių pamainų sistemą būtų galima atleisti keletą šimtų darbuotojų ir sutaupyti 25 mln. zlotų.

Profsąjungų lyderis Boguslawas Pietrzakas pareiškė, kad lėšas reikėtų taupyti mažinant vadovų algas.

Jis priminė, kad pernai 37 koncerno direktoriai kartu uždirbo 35 mln. zlotų.

Kyla streikų banga

Beje, Lenkijoje streikuoti rengiasi kitų didelių valstybės įmonių – kalnakasybos, geležinkelių, pašto sektoriaus – profsąjungos.

Nors šiose įmonėse algos nėra mažos, profsąjungos viliasi, kad, likus kelioms savaitėms iki savivaldos rinkimų, vyriausybė išsigąs demonstracijų ir suteiks daugiau lengvatų.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ įtaria, kad profsąjungas šitaip elgtis iš dalies paskatino naujoji premjerė Ewa Kopacz, lengva ranka skyrusi 100 milijonų zlotų streikuojančių angliakasių reikalavimams patenkinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.