R. Dargis: „Baltarusijoje esama nostalgijos „kietai rankai“

Lietuvos verslininkai atsargiai žvalgosi į kaimyninės Baltarusijos rinkas. Kol vieni teigia sėkmingai užmezgę ryšius su kaimynais ir puikai realizuojantys savo produkciją šioje šalyje, kiti – vis dar klauso politologų perspėjimų, jog imtis verslo Baltarusijoje rizikinga tiek dėl ekonominių, tiek dėl politinių aplinkybių.

R. Dragio teigimu, Baltarusijos verslininkai laukia pokyčių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R. Dragio teigimu, Baltarusijos verslininkai laukia pokyčių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 10, 2014, 8:01 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 10:33 PM

„Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ viešėjęs Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Robertas Dargis, paklaustas, kaip vertina Lietuvos verslininkų galimybes Baltarusijoje surasti rinkas savo produkcijai ir taip pakeisti eksporto kryptis iš Rusijos į šią šalį, sakė: „Iš dalies kai kas pakeisti gali. Verslo žmonės, kurie yra įžengę į Baltarusijos rinką ir joje dirba, pripažįsta, kad turi tam tikrų problemų.“

R. Dargio teigimu, kol kas pastebima tendencija, kad verslininkai aktyviau plečia turimus verslus Baltarusijoje, bet kur kas pasyviau bando naujais patekti į šią rinką.

Nors politologai dažnai perspėja, kad su Minsku, dėl šio lojalumo Rusijai, reiktų elgtis atsargiai, D. Dargio teigimu, pozityvių pokyčių tikrai esama.

„Nėra vienareikšmio atsakymo į klausimą, ar nerizikinga imtis verslo šioje šalyje. Esama tam tikrų mąstymo pokyčių. Bendraujant su vietos verslininkais akivaizdu, kad jie nori, jog jų šalis taptų civilizuota ES valstybe, su atvira ekonomika, kitokia visuomenės struktūra. Kartu suprantama, kad procesas nėra paprastas“, - kalbėjo R.Dargis.

Pašnekovo teigimu, kaimyninėje Baltarusijoje vis dar esama nostalgijos „tvarkai“ ir „kietai rankai“.

„Esama suinteresuotų grupių, kurios siekia išsaugoti galios poziciją. Šios grupės veikia ir informacinį lauką, supantį sprendimų priėmėjus ir pačių sprendimų priėmimą“, - sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas.

 Laidos svečias pateikė pavyzdį apie tai, kaip Baltarusijos politikus šokiravo faktas, jog vakarietiškos medienos apdirbimo įmonės darbo našumas buvo didesnis už kelių vietinių įmonių našumą sudėjus kartu. Po tokio „atradimo“ reakcija buvo taip pat savotiška – buvo nurodyta, kad minėtos įmonės panašius rezultatus pasiektų per tris dienas. Suprantama, to padaryti nepavyko, tad keturi žmonės buvo pasodinti į kalėjimą.

„Nebus tokios dienos, po kurios Baltarusija taps demokratine valstybe, procesas yra ilgas. Žmonės pasąmonėje turi stereotipų, kad ne pats žmogus už save atsakingas, o kažkas kitas, tad tokį mąstymą pakeisti nelengva“, – sakė R. Dargis ir pridūrė, kad ir Lietuvoje minėti procesai nevyko lengvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.