Kazachstaną nuo šiol garsins ne Boratas, bet „Nurly žol“

Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas antradienį paskelbė naują savo šalies ekonominę politiką, kuri pavadinta „Nurly žol“, informuoja agentūra „Novosti-Kazachstan“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 11, 2014, 4:05 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 6:26 PM

„Šiandieną, atsiliepdamas į iššūkius, kurie yra prieš mus, aš skelbiu naują ekonominę Kazachstano politiką“, - pasakė N.Nazarbajevas metiniame pranešime šalies gyventojams.

„Nurly žol“ taps Kazachstano ekonomikos augimo varikliu artimiausiais metais - krizės metais pasaulio ekonomikai, sakė prezidentas. Anot jo, „Nurly žol“ sukels „multiplikatyvųjį“ efektą kitoms Kazachstano ekonomikos sritims.

Vykdant naująją politiką, visų pirma, numatoma aktyviai tiesti kelius, dėl ko bus sukurta 200 tūkstančių darbo vietų, o tai reiškia užimtumą ir gyventojų pajamų didėjimą. Pasak prezidento, būtina sukurti tokį transporto tinklą, kad iš Astanos į visas puses nusidriektų automobilių keliai, geležinkelio magistralės ir su sostine jungiančios oro linijos.

„Naujos magistralės, kurias nuties Kazachstano žmonės, atgaivins mūsų ekonomiką ir visuomenę, stipriai suriš visus mūsų šalies kampelius su centru, paspartės ir padidės krovinių srautas, išaugs tranzito apimtys per šalį, galiausiai tai turės įtakos Kazachstano piliečių gerovei ir gyvenimo kokybei“, - pabrėžė prezidentas.

Kaip teigia Rusijos portalas „Gazeta,ru“, N.Nazarbajevas įsakė vyriausybei kasmet, nuo 2015 iki 2017 metų, skirti po 3 mlrd. dolerių iš Nacionalinio fondo reformoms vykdyti ir infrastruktūros kūrimo projektams įgyvendinti. Į Nacionalinį fondą patenka perteklinės pajamos, gaunamos iš parduodamos Kazachstano naftos.

Pasak „Ekonomičeskaja gazeta“ apžvalgininko Leonido Fridkino, šios pajamos gaunamos iš viršpelnio mokesčio, tai yra, papildomo mokesčio, apmokestinant pelną, kuris gerokai viršija nustatytas pelno normas. Kazachstane viršpelnio mokestis imamas nuo žemės gelmes eksploatuojančių kompanijų grynųjų pajamų dalies, viršijančios 25 proc. sąnaudų sumos, į kurią atsižvelgiama skaičiuojant pelno mokestį.

Kaip ambicingam ir nepakeičiamam Kazachstano vadovui pavyks įgyvendinti savąjį „penkmečio planą“ krentant naftos kainoms, parodys ateitis. Bet turint galvoje, kad iš vėjo pustomose stepėse susigūžusio Celinogrado iškilo modernus auksu žibantis Astanos miestas , galima tikėtis visko. Belieka tik palinkėti sėkmės.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.