Bendrovę „Air Lituanica“ sustiprins 5 milijonais litų

Vilniaus savivaldybė nusprendė didinti skrydžių kompaniją „Air Lituanica“ valdančios įmonės „Start Vilnius“ įstatinį kapitalą 5 mln. litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Nov 12, 2014, 2:52 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 4:38 PM

Buvo skaičiuojama, kad 2014 metams „Air Lituanicos“ veiklai reikia 15 mln.Lt.

Iš jų 10 mln. skyrė sostinės savivaldybė, Vyriausybė žadėjo skirti 5 mln. Lt, tačiau pažado netesėjo. Tarybos sprendimas didinti įstatinį kapitalą priimtas po karštų ginčų, jam pritarė ne visi sostinės valdančiosios koalicijos nariai.

Pradžios be nuostolių nebūna

Opozicija kritikavo miestui priklausančių oro linijų ūkinę naudą, konservatorius Valdas Benkunskas tvirtino, jog „Air Lituanica“ Vilniui kol kas atnešė tik 13 mln. nuostolių.

„Tai kitais metais jau gal bus 30 milijonų litų nuostolis?“ - klausė miesto tarybos narys Gediminas Švilpa.

„Kai bus metai, bus ir rezultatai, - atšovė meras Artūras Zuokas. - Nė viena oro linijų kompanija nepradėjo veiklos, nepatirdama nuostolių“.

Jis pabrėžė, jog savivaldybės oro linijos jau yra pritraukusios 4,5 mln. litų investicijų.

Kreipėsi į prokuratūrą

Siūlymą didinti „Start Vilnius“ kapitalą kritiškai vertino ir kai kurie miesto valdančiosios daugumos partneriai socialdemokratai. "Vilniui, kaip sostinei, reikalingas susisiekimas su kitomis valstybėmis, bet tai turi būti valstybės, ne savivaldos pagrindinis rūpestis. Vis sakoma, kad tai jau paskutinė injekcija, tačiau laikas pripažinti – „Air Lituanica“ turi nusileisti ant žemės. Jei oro vežėjo veikla nevyksta pagal numatytus planus, turime tai sustabdyti, o ne didinti skolas. Šitaip švaistyti vilniečių mokesčius – neatsakinga“, – teigė socialdemokratų frakcijos Vilniaus taryboje pirmininkas Vytautas Milėnas

Seimo narys Remigijus Šimašius šią savaitę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl savivaldybės įmonės „Vilniaus šilumos tinklai“ suteiktos milijoninės paskolos avialinijų kompanijai „Air Lituanica“. Prokuratūros prašoma ištirti, ar paskola suteikta teisėtai ir ar jos suteikimas nepažeidžia viešojo intereso.

R. Šimašiaus žiniomis, akcinė bendrovė „Vilniaus šilumos tinklai“per pastarąjį pusmetį avialinijoms paskolino 5,2 milijono litų. Liberalas neatmeta, kad ir kitos savivaldybės įmonės skolino Vilniaus miesto mero A. Zuoko iniciatyva įsteigtai avialinijų kompanijai.

„Daugeliui savivaldybės įmonių šiandien ir taip trūksta lėšų, vairuotojai ir kiemsargiai mėnesiais negauna atlyginimų, kai tuo tarpu milijoninės sumos nuolat keliauja į bankrutuojančias avialinijas. Tai yra akivaizdus nesiskaitymas su vilniečių poreikiais, nes savivaldybės užduotis yra gerinti viešąsias paslaugas gyventojams, gerinti sąlygas švietimo, sveikatos ir kitose būtinose srityse“, – teigė R. Šimašius.

Ragino nebijoti dangaus

Meras A.Zuokas neneigė, jog Vilniaus šilumos tinklai paskolino pinigų "Air Lituanicai", bet priminė, jog ši įmonė gelbėjo ir skolose skęstančią  Viešojo transporto paslaugų bendrovę.

Oro linijų bendrovės „Air Lituanica“ veiklą ir verslo planą teigiamai, kaip atitinkančią rinkos poreikius, įvertino nepriklausomi ekspertai ir Vokietijos - kompanija „Lufthansa Consulting“ ir ekspertai iš „Investuok Lietuvoje“.

Turizmo departamento ir konsultantų kompanijos „Ernst & Young Baltic“ duomenys, pagal kuriuos prie atvykstamojo turizmo „Air Lituanica“ prisidėjo daugiau nei 45 mln. Lt – tiek siekia bendrovės keleivių, atvykusių į Vilnių, išlaidos įvairioms paslaugoms. "Mūsų skrydžių kompanija jau pergabeno 150 tūkst. keleivių, o 2020 metais planuojame pergabenti milijoną keleivių. Privalome žvelgti į ateitį, kurti istoriją" - "Air Lituanica" projektą gyrė A.Zuokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.