Lietuvos aludariai skina pergales prestižiniuose konkursuose

„Alus, vertas aukso!“, šmėsteli mintis, žvelgiant į standžia puta pasipuošusio „Grand Select“ alaus bokalą. Ir visiškai pagrįstai – šis alaus daryklos „Kalnapilis“ lageris ką tik pelnė aukso apdovanojimą viename reikšmingiausių pasaulyje tarptautinių alaus konkursų „European Beer Star 2014“. Jau vienuoliktą kartą Vokietijoje rengiamame konkurse, kuriame rungėsi per pusantro tūkstančio alaus rūšių, Lietuvos aludarių kūrinys buvo pripažintas geriausiu „European Style Export“ alaus kategorijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:20 PM

„Aš visuomet buvau tikras, kad savo alumi Lietuva gali pagrįstai didžiuotis visame pasaulyje. Ką gi, šiemet dar kartą tai įrodėme“, ‒ šypsosi „Kalnapilio“ gamyklos aludaris Ričardas Barakūnas, su kuriuo susitikome pasikalbėti apie prestižinį konkursą ir pergales skinančius Lietuvos aludarių talentus.

Pirmiausia, sveikiname iškovojus pergalę. Kaip jautėtės, sulaukę žinių iš Vokietijos?

Atsakymo „labai džiaugėmės“, kaip suprantu, neužteks (juokiasi). Iš tiesų, mums, aludariams, iškovoti auksą „European Beer Star“ konkurse, ko gero, yra tas pat, kas restoranui pelnyti tris „Michelin“ žvaigždutes ar šefui ‒ „virtuvės Oskaru“ vadinamą James Beard fondo apdovanojimą. Jaučiu pasididžiavimą bendru mūsų komandos darbu. Tai ypatingas tiek „Kalnapilio“, tiek apskritai Lietuvos aludarių pasiekimas.

Kodėl? Kuo reikšmingas „European Beer Star“ konkursas?

„European Beer Star“ yra vienas iš trijų svarbiausių alaus konkursų pasaulyje. Čia varžosi aludariai iš visų kontinentų, o konkurse vertinamos iš Europos kilusios alaus rūšys. Kasmet konkursas pritraukia vis daugiau dalyvių – šiemet jame rungėsi daugiau kaip 1 600 alaus rūšių iš 42 šalių. Pretendentų į prestižinius apdovanojimus gretos kasmet auga. Nors dar kurdami „Grand Select“ supratome, kad tai bus išties ypatingo skonio alus, dabar jau galime visiškai pagrįstai tvirtinti, jog šis alus – vienas geriausių pasaulyje.

Tad konkurencija buvo išties didelė. Kaip iš tokios gausybės atrenkami nugalėtojai?

Konkursui pateiktas alaus rūšis ragauja ir vertina žiuri, sudaryta iš aludarių, alaus ekspertų ir somelje. Konkurso rengėjai pabrėžia, jog rinkdama geriausią alų, komisija vertina tai, kas svarbiausia ir daugumai vartotojų, būtent ‒ alaus skonį, spalvą, aromatą ir kitas savybes.

O kuo ypatingas „Grand Select“? Kas šiam alui padėjo nuskinti laurus konkurse?

Galiu tik spėti žiuri nuomonę, tačiau, kiek žinau, „European Beer Star“ aukso apdovanojimą laimi tik išties ypatingos alaus rūšys, kurios pasižymi ne tik puikiu skoniu bei kokybe, bet ir savitumu, kuris jas išskirtų iš aibės kitų. Kurdami „Grand Select“ pasitelkėme kantrybę, visą savo meistriškumą ir patirtį. Receptūrą ruošėme ir tobulinome daugiau nei metus. Naudojame rinktines žaliavas ‒ kilminguosius vokiečių Spalter Select ir anglų Brewer‘s Gold apynius – kartu šie apyniai ne tik sukuria su jokiu kitu alumi nesupainiojamą aromatą, bet papuošia mūsų alų itin tiršta ir tvirta puta. Ypatingą vaidmenį „Grand Select“ receptūroje atlieka ir šviesaus bei karamelinio salyklo derinys – jis suteikia alui itin sodrų skonį ir tamsesnę nei įprasta lager alaus rūšims spalvą. Esu užtikrintas, kad sukūrėme tikrai rinktinį – išraiškingo, įsimintino skonio alų.

Vis sakote „kuriame“, „sukūrėme“... Apie aludarystę kalbate kaip apie kūrybišką procesą. Negi galima atrasti dar kažką nauja gaminant gėrimą, kurio istorija skaičiuoja tūkstantmečius, nuo senovės Egipto ir dar žilesnės senovės?

Na, maistą žmonija ruošia nuo dar senesnių laikų, tačiau šiuolaikinėje virtuvėje erdvės kūrybai ir atradimams, ko gero, yra žymiai daugiau nei bet kada iki šiol. Tas pat tinka ir kalbant apie aludarystę. Kiekviena sukuriama alaus rūšis kažkuo unikali, ypatinga. Nors pagrindiniai gamybos principai ir ingredientai išlieka tie patys, bet būtent kūrybiškai juos derindami ir sukurėme tokį ypatingą alų kaip „Grand Select“. Tai įvertino tiek alaus mėgėjai, tiek ir „European Beer Star“ žiuri.

Pokalbiuose apie Lietuvą dažnai skamba įvairūs epitetai – drąsi šalis, krepšinio šalis, Baltijos tigras ir panašiai. Ko gero, dar kartą įsitikinome, kad esame ir gero alaus šalis.

Kažkur skaičiau tokią Franko Zappos mintį, esą negalite savęs laikyti tikra valstybe, jei neturite savo alaus ir oro linijų. Dainininkas, berods, dar minėjo ir futbolo komandą, bet alus – pati būtiniausia sąlyga. Taigi džiaugiamės, kad mūsų futbolininkams sekasi vis geriau. Oro bendrovę taip pat turime. O štai alumi galime didžiuotis visame pasaulyje. Visiškai pagrįstai galime vadintis tikro alaus ir aludarystės tradicijų šalimi.

Dėkojame už pokalbį.

Papildoma informacija: - „European Beer Star“ konkursą organizuoja Vokietijos ir Europos nepriklausomų alaus daryklų asociacijos. Konkursas šiemet surengtas jau vienuoliktą kartą. - Konkurse dalyvavo 41 šalis, pateikta 1613 alaus rūšių, kurios buvo vertinamos 52 kategorijose. Pateiktą alų vertino tarptautinė 105 ekspertų žiuri. - Konkurse varžosi tiek mažosios daryklos, tiek tarptautinės alaus bendrovės. - Šiemet „Grand Select“ taip pat buvo suteiktas aukščiausias trijų žvaigždučių įvertinimas Tarptautinio skonio ir kokybės instituto apdovanojimuose „Superior Taste Awards“ Belgijoje. - Pernai „Grand Select“ buvo įteiktas „Lietuvos metų gaminio“, taip pat ‒ vieno iš trijų svarbiausių alaus konkursų „International Brewing Awards“ apdovanojimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.