Kaimo turizmas be rusų nesužlugo

Rusai neatvyko, bet ir be jų Lietuvos kaimo turizmo sodybos nestovėjo tuščios. Jų šeimininkai neslėpė: šie metai jiems buvo dosnūs.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

2014-11-14 08:51, atnaujinta 2018-01-21 12:54

Bankrotas trauktis iš verslo šiemet neprivertė nė vienos kaimo turizmo sodybos, bet plėtra baigėsi. Svečiams duris šiemet atvėrė vos keletas sodybų.

Tos, kurios dar grybštelėjo paramos lėšų iš ankstesnio kaimo plėtrai skirto ES krepšelio, suskubo baigti statybas.

Daugiau paramos turizmo sodyboms kaime steigti iš ES nebebyrės. Pinigų bus skiriama nebent jau esančioms atnaujinti ar patobulinti. Tačiau sodybų ir taip į valias, jų konkurencija didelė.

Skųstis neturi kuo

Lietuvoje šiuo metu veikia 625 kaimo turizmo sodybos, kuriose poilsiui įrengta apie 14 tūkstančių vietų.

Pagal šįmet Lietuvos kaimo turizmo asociacijos atliktą apklausą, jos neskursta – poilsiautojų buvo daugiau nei pernai. Tai paliudijo du trečdaliai kaimo turizmo savininkų.

Nakvynės kainos jei ir ūgtelėjo, tai vos keletu procentų.

Vienam žmogui nakvynė daugiaviečiame kambaryje kainuoja apie 30–40 litų. Dviviečių kambarių nuomos kainos sukasi nuo 120 iki 300 litų.

Maitina pramogos

Daugumai poilsio paslaugas teikiančių žmonių kaimo turizmo sodybos nėra pagrindinis pragyvenimo šaltinis. Verslininkų, kurie gyvena tik iš svečių, tėra mažuma. Užtat jie užkietėję.

„Sodyboje su vyru dirbame per 20 metų. Gyvename tik iš turizmo, kitiems darbams nelieka laiko. Išsiverčiame, nes jau esame žinomi, be to, įtinkame svečiams.

Jie ir vėl grįžta. Vieni ieško pramogų, kiti – ramybės. O mes galime pasiūlyti viską“, – sakė Kauno rajone esančios sodybos savininkė Roma Zalensienė.

Kėdainių rajone įkurtos sodybos „Medžiotojų sostinė“ savininkas Vidas Silvestravičius vieną verslą į kitą išmainė prieš šešerius metus.

„Turėjau langų gamybos ir prekybos įmonę. Ją, tarsi nujausdamas, pardaviau prieš pat sunkmetį. Tuo metu visą dėmesį būtinai reikėjo sutelkti į sodybą. Dabar ji mano šeimą jau išmaitina“, – sakė V.Silvestravičius.

Pasak verslininko, jam pavyko atrasti dar nepanaudotą nišą – praėjusiais metais jis įrengė modernią šaudyklą. Ir neapsiriko: šaudymo į lėkšteles paslauga suteikė galimybę pranokti kitas sodybas.

„Dažniausi mūsų klientai – įmonės, kurios klientams ir darbuotojams rengia seminarus, o po jų pramogauja. Tad šaudykla šiemet padėjo smarkiai padidinti apyvartą“, – sakė V.Silvestravičius.

Pasigenda ramaus poilsio

Pasak Lazdijų rajone įsikūrusios sodybos „Akmenėlis“ šeimininko Valdo Vasiliausko, šiemet svečių trūkumu neteko skųstis.

„Poilsiautojų iš Rusijos neliko, bet jų vietą užėmė kiti, dažniausiai lenkai, vokiečiai. Kita sezono ypatybė – daug gausiau nei ankstesniais metais poilsiavo lietuviai.

Ilgiausiai šiemet poilsiavo tris vaikus auginantys kauniečiai. Atvažiavo savaitei, o išbuvo ilgiau nei mėnesį“, – pasidžiaugė V.Vasiliauskas.

Užtat Kliukų sodyboje Molėtų rajone vis dar darbuojasi statybininkai.

„Statau biblioteką – nedidelę mokymams skirtą salę.

Nekėliau ir nekelsiu sodyboje jokių puotų, nors jos ir suneša daugiau pajamų. Esu ramaus poilsio šalininkas.

Be to, sodyba – tai mano mėgstama veikla, ir nenoriu, kad ji pasidarytų našta“, – sakė sodybos šeimininkas Vytis Štelbys.

Kliukų sodybos šiais metais rusai taip pat nepasiekė, bet joje ilsėjosi ir baltarusių, ir net prancūzų šeimos.

„Svečiavosi ir vilniečiai, kurie apskritai niekada nėra buvę kaime. Atvažiavo keletui dienų apsižvalgyti ir prabuvo 5 savaites. Negana to, namelį, kuriame ilsėjosi, kitai vasarai užsakė šešioms savaitėms“, – pasakojo V.Štelbys.

Vilioja ūkiai

Diana Dubatauskienė

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos projektų vadovė

„Šiemet kaimo turizmo sodybose smarkiai sumažėjo svečių iš Rusijos, bet padaugėjo iš Ukrainos, Baltarusijos.

Sodybas vis dar maitina renginiai, bet kartu didėja ramaus šeimų poilsio paklausa. Tai galinčių pasiūlyti sodybų trūksta. Beje, pastaruoju metu itin lankomos tos sodybos, kurios įsirengė gyvulių ūkius ar teikia sveikatinimo paslaugas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.