Inkasatorių apetitas kyla

Į parduotuves gruodžio pabaigoje eurų maišeliais savininkai neprinešios – juos teks gabenti inkasatoriams. Jie nutarė nepraleisti progos pasipelnyti.

Gruodį naujuosius pinigus gabenantys šarvuoti automobiliai bus įprastas vaizdas daugelyje Lietuvos regionų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gruodį naujuosius pinigus gabenantys šarvuoti automobiliai bus įprastas vaizdas daugelyje Lietuvos regionų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas“)

Nov 15, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 10:37 AM

Sąskaitas už eurų atgabenimą gavę prekybininkai niršta: paslauga esą staiga pabrango dešimtis kartų.

Mat naujas kupiūras ir monetas vežios tik dvi Lietuvos kompanijos. Pasak verslininkų, jos pasinaudojo neeiline proga užsidirbti iš euro įvedimo.

Pabrangino 60 kartų?

„Turėtų bent šiek tiek padorumo“, – piktinosi žinomas Šiaulių verslininkas Vidmantas Japertas kalbėdamas apie inkasavimo įmones, kurioms patikėta saugiai pristatyti eurus visoms parduotuvėms ir paslaugų teikėjams.

Jo teigimu, eurų gabentojai savo įkainius staiga pakėlė apie 60 kartų.

„Ir tai padarė iš anksto neįspėję. Prieš savaitę gavome pasiūlymą, kurio negalime atsisakyti“, – „Lietuvos rytui“ skundėsi V.Japertas.

Naująją valiutą iš bankų gruodį Lietuvoje išvežios dvi kompanijos, užsiimančios inkasavimu. Verslininkai puikiai žino įprastus jų įkainius, nes tokiomis paslaugomis naudojasi jau daugybę metų.

Tačiau šį kartą viskas apvirto aukštyn kojomis – eurų atvežimas kainuos nepalyginti daugiau, nei kainuoja litų.

„Jie rado progą gerai užsidirbti, todėl ir pakėlė įkainius. Visi gražiai pasižadėjo Lietuvoje nekelti kainų dėl euro įvedimo. O įkainius didina patys eurų išvežiotojai.

Argi ne keista?“ – stebėjosi ir Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos prezidentė Zita Sorokienė.

Pasak jos, apie tai buvo kalbama ir Ūkio ministerijos Verslo aplinkos darbo grupėje, kuri rūpinasi, kad verslo visuomenė sklandžiai pasirengtų euro įvedimui. Tačiau iš to nebuvo jokios naudos.

Laukia daugiau darbo

Suprantama, inkasatoriai atmeta kaltinimus, kad jų įkainiai padidėjo.

„Tradicinės mūsų paslaugos nepabrango nė vienu centu, nepasikeitė nė viena sąlyga“, – „Lietuvos rytui“ sakė bendrovės „G4S Lietuva“ direktorius Saulius Tulevičius.

Inkasatorių teigimu, eurų išvežiojimas – visiškai kita paslauga, todėl jie siūlo nelyginti jos kainos su įprasto litų gabenimo tarifais.

„Tai visai kas kita, nei išvežioti litus. Eurus reikės paimti iš Lietuvos banko, saugoti, apdoroti siuntinius, įkurti laikinus pinigų skaičiavimo centrus.

Reikės laikinai įdarbinti naujų žmonių, po to vėl juos atleisti. Visa tai papildomai kainuoja“, – vardijo S.Tulevičius.

Be to, bus gabenami dideli kiekiai pinigų, todėl didesnės ir draudimo išlaidos, atsiranda ir papildomų paslaugų, kurių paprastai nereikia. Vienkartinis iki 50 kilogramų sveriančio krovinio pristatymas kainuos apie 66 litus.

Lemia ir svoris

Tačiau verslininkas V.Japertas įsitikinęs, kad ne viskas gerai. „Lietuvos bankas patikino, kad anksčiau įvesti įkainiai toliau galios, tad pakilo tik vienkartinių atvežimų kaina“, – sakė jis.

Inkasatoriai teigė, kad tai susiję ir su visai kitokiais svoriais. „Juk yra skirtumas, kai atveži 15 tūkstančių kupiūrų ir pusantros tonos monetų“, – teigė „G4S Lietuva“ vadovas.

Tačiau prekybininkai skundėsi, jog iki šiol sutartyse nebuvo jokių papildomų sąlygų, kad už svorį būtų smarkiai didinama kaina.

Tiesia ranką į valstybę

Įkainių didinimas už eurų atvežimą – nieko nauja. Panašiai buvo ir Latvijoje, ir Estijoje. Tačiau Šiaulių verslininkas V.Japertas vis tiek nesuprato, kodėl apie tai nebuvo įspėta anksčiau.

„Tai visiškai neplanuotos sąnaudos. Galėjo bent jau įspėti.

Prekybininkams uždrausta didinti kainas dėl euro įvedimo, tačiau išlaidų juk patirsime daugiau“, – samprotavo pašnekovas.

Grupė Šiaulių verslininkų jau pasiskundė Lietuvos bankui dėl išaugusių inkasavimo kainų.

Bankas kol kas nepateikė savo vertinimo.

Be to, smulkieji prekybininkai įsitikinę, kad staiga padidėjusius įkainius turėtų kompensuoti valstybė. „Visi turi prisiimti dalį atsakomybės ir išlaidų“, – sakė V.Japertas.

Tačiau tokia galimybė valdžios koridoriuose net nesvarstoma – mat euro įvedimo sąnaudas turi padengti patys verslininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.