„Plius Travel“ auka: tikėjau, kad bankrotai pamokė departamentą

Vilnietė Laura – viena iš tų, kurie nusvilo nuo kelionių organizatoriaus „Plius Travel“. Šiuo metu ji su savo 9 mėnesių kūdikiu ir drauge bei šios 11 mėnesių atžala turėtų ilsėtis Portugalijos Madeiros saloje, tačiau skrydžio išvakarėse „Plius Travel“ panešė nutraukiantis veiklą. Nors sau įteikta Kalėdų dovana išgaravo, Laurai telieka džiaugtis, kad su vaiku, neturinčiu nė metų, jai neteko laukti nežinioje, kada ir kas juos parskraidins namo.

Iš Egipto bei Portugalijos kurortų poilsiautojai šį savaitgalį grįžo pervargę nuo juos ištiklusių rūpesčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iš Egipto bei Portugalijos kurortų poilsiautojai šį savaitgalį grįžo pervargę nuo juos ištiklusių rūpesčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Nov 16, 2014, 12:38 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 8:46 AM

Tiems, kurie puls aiškinti, kad pigiai pirkęs moki du kartus, Laura turi du argumentus. Ji ne kartą keliavo ir savarankiškai, ir su kelionių rengėjais, dažniausiai su vienu iš Nyderlandų, tad savaitės poilsio Madeiroje poilsis už 1499 litų (434,5 euro) jos nenustebino.

„Štai ir dabar matau kelionių pasiūlymų iš Amsterdamo 5 žvaigždučių viešbutyje už 160 eurų ar toje pačioje Madeiroje už 230 eurų“, - lygino Laura.

Antra, moteris vylėsi, kad po tiek turizmo įmonių bankrotų pastaruoju metu mūsų šalies Valstybinis turizmo departamentas pasimokė, ir kontrolės vadžias laiko itin tvirtai.

„Buvo kilusi mintis: šiemet, pernai buvo tiek bankrotų, tad jei „Plius Travel“ blogai, Valstybinis turizmo departamentas imtųsi jo. Pasirodo, klydau“, - apgailestavo Laura.

Ne tik tai vilnietę pribloškė.

„Man keista, kai departamento žmogus sako, kad jeigu perkate paskutinę minuitę, tai nesitikėkite kokybės. Kokybės ir nesitikėjau šiuo atveju, bet išvis gauti paslaugas – ne tas pat, kas kokybė“, - aplaidžiu turizmo prievaizdų darbu piktinosi vilnietė.

Anos jos, jei jau Valstybinis turizmo departamentas įžvelgė galimą grėsmę, turėjo bent jau skelbti, kad nerekomenduojama su šiuo kelionių rengėju vykti į keliones.

„Panašiai, kaip Užsienio reikalų ministerija įspėja, į kurias šalis nerekomenduojama vykti“, - sakė Laura.

Pasiūlymu gundėsi nuo vasaros

Į Madeirą Laura su drauge ir vaikais turėjo išskristi lapkričio 14-ąją, - naktį iš penktadienio į šeštadienį.

„Vyras jau išnaudojęs atostogas, tad apsidžiaugėme, kad su drauge ir vaikais galėsime tiesioginiu skrydžiu nuvykti į Madeirą. Esu buvusi šioje saloje, ten labai gražu. O ir tą „Plius Travel“ pasiūlymą nuolaidų portale beta.lt mačiau dar nuo rugpjūčio. Ir kitos agentūros pardavinėjo šias keliones. Daug žmonių juk išskrido, pailsėjo ir parskrido“, - pasakojo Laura.

Keliones bendrakeleivės įsigijo prieš porą savaičių. Už 1499 litus jodvi įsigijo savaitės poilsį keturių žvaigždučių viešbutyje Madeiroje. Viešbučio pavadinimas kelialapyje nenurodomas, jį moterys turėjo sužinoti nuskridusios į salą iš pasitiksiančio gido.

Abi dar sumokėjo po papildomus 500 litų, kad galėtų gyventi atskiruose kambariuose.

Kad stabdo veiklą, žinojo dar ryte

Kad mėgautis poilsiu Portugalijoje neteks, Laura sužinojo penktadienio popietę iš žiniasklaidos, kai jau buvo sukrautas lagaminas.

Moteris gavo ir laišką iš beta.lt, kuriame apgailestajama dėl to, kas nutiko.

„Į turizmo departamentą neprisiskambinome. Draugė paskambino „Plius Travel“ atstovui Madeiroje, kurio numeris buvo nurodytas kelialapyje. Šis pasakė, kad kelionė tikrai neįvyks, kad jis ir jo kolegos tai žino dar nuo ryto ir kad jau kilo problemų viešbučiuose dėl jau atvykusių lietuvių“, - pasakojo Laura.

Tikisi atgauti pinigus

Moteris rašys pretenziją dėl prarastų pinigų „Plius Travel“, Valstybiniam turizmo departamentui (VTD) ir jai su drauge kelionę pardavusiam portalui beta.lt.

„Atostogų nebėra, Kalėdų dovana dingo, gal atgauti 500 litų už atskirą kambarį ir nepavyks, tačiau viliuosi, kad man bus grąžinti 1499 litai”, - sakė Laura.

VTD kol kas skaičiuoja, kiek yra nukentėjusiųjų. Ypač sunku suskaičiuoti tuos, kurie įsigiję keliones, kurios turėjo įvykti tik ateityje. Kaip sakė VTD laikinasis vadovas Juozas Raguckas, „Plius Travel“ vadovas nelinkęs bendradarbiauti, tad duomenų nepateikia.

„Plius Travel“ valdančios įmonės „Fresh Travel“ vadovas Gediminas Kerys penktadienį ir lrytas.lt nepanoro pasakyti, kiek išvis parduota kelionių.

VTD duomenimis, nukentėjusiųjų gali būti per tūkstantį. Kaip sakė G.Kerys, įmonė buvo apdrausta 700 tūkst. litų. Ne vieną šimtą tūkstančių litų draudimo pinigų teks pakloti už Egipte ir Madeiroje buvusių „Plius Travel“ keleivių parskraidinimą. Skaičiuoja nuostolius

BNS duomenimis, Valstybinis turizmo departamentas aiškinasi, kokių nuostolių patyrė nuo kelionių agentūros „Fresh Travel“, veikusios su prekės ženklu „Plus Travel“, nukentėję turistai ir kokios jų kompensavimo galimybės.

Departamento laikinasis vadovas Juozas Raguckas sakė, jog iš draudimo sumos liko apie 100 tūkst. litų, o nukentėjusių - tai yra jau nusipirkusių keliones, bet neišvykusių žmonių skaičius siekia daugiau nei 1 tūkstantį.

„Bendra laidavimo draudimo suma buvo 700 tūkst. litų. Iš jų 600 tūkst. litų bus apmokėta už tris užsakomuosius skrydžius, tai likutis yra apie 100 tūkst. litų.

Tačiau tikslios situacijos mes nežinome - nei tikslaus žmonių skaičiaus, nei tikslios nuostolių sumos. Tik įmonės vadovas tai gali žinoti, bet iš jo negavome visos informacijos. Dabar ir mėginame ją visą surinkti“, - BNS sakė J.Raguckas.

Anot jo, informacija renkama iš nukentėjusių žmonių, iš grupinio apsipirkimo portalo beta.lt, per kurią kelionės buvo parduodamos, iš kitų kelionių agentūrų.

Pirmadienį departamento vadovybė kviečia beta.lt vadovą aiškintis, kiek žmonių buvo sumokėję visus pinigus už būsimas keliones, o kiek pinigų dar yra rezervuota.

Turizmo departamentas ragina žmones palaukti, kol jis turės visą būtiną informaciją ir ji bus pranešta viešai.

Nuostolių patyrė ne tik dar neišvykę į keliones turistai, bet ir šeštadienį bei sekmadienį grįžusieji iš Egipto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.