Lietuviai – vieni didžiausių sūrio valgytojų pasaulyje

Kas yra didžiausi sūrio valgytojai pasaulyje? Žinoma, prancūzai, nes kiekvienam jų per metus tenka beveik 26 kilogramai sūrio. Tačiau ne tiek jau daug nuo jų atsilieka ir lietuviai – mūsų šalis pagal sūrio suvartojimą yra aštuntoje vietoje pasaulyje, kai vienam gyventojui tenka 20,1 kilogramo per metus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-17 14:48, atnaujinta 2018-01-21 06:42

Tai skelbiama Tarptautinės pieno federacijos tyrime už 2013 metus.

Tiesa, tai dar nereiškia, kad lietuviai būtent tiek vidutiniškai ir suvalgė sūrio. Tyrėjai įtraukė gaminamo sūrio skaičius. Didelė dalis lietuviško sūrio 2013 metais buvo eksportuojama į Rusiją, kitas šalis.

Didžiausių sūrio valgytojų ir eksportuotojų sąraše karaliauja vien tik Europos šalys. Pirmaujančiai Prancūzijai nedaug atsilieka islandai (25,2 kg), suomiai (24,7 kg), vokiečiai (24,3 kg). Po to rikiuojasi Estija, Šveicarija, Italija, Lietuva, Austrija ir Švedija.

Kone dvigubai nuo Lietuvos atsilieka Didžioji Britanija (11,6 kg), JAV skaičiai irgi neįspūdingi – 15,4 kilogramo vienam gyventojui. Beje, prieš keliolika metų buvo paskaičiuota, kad ant kas šeštos JAV iškeptos picos buvo barstomas lietuviškas sūris.

Tuo tarpu ties milijardine Kinija – nuliai pagal sūrio vartojimą. Kinai pernai suvalgė 49 tūkst. tonų sūrio, tačiau padalinus šį kiekį 1,3 milijardo gyventojų, vienam tenka tik 0,000037 tonos. Nieko keista, kad kinai kasmet sūrio importuoja vis daugiau ir daugiau, pavyzdžiui, praėjusiais metais jo atsigabeno 22 proc. daugiau nei užpernai.

Sūrio importas auga ir Azijos šalyse, nors jose vartojimo skaičiai irgi balansuoja ties nuliu.

Pasauliniu lygiu sūrio vartojimas ir eksportas pernai paaugo 2 procentais, skelbiama federacijos tyrime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.