Apsukrus prekeivis rado būdą, kaip uždirbti milijonus

1,2 mln. litų – tiek mokėtinų mokesčių siekė išvengti R.Matučio įmonės. Tačiau nepavyko – veikėjas įkliuvo.

Iš JAV atgabenti apdaužyti automobiliai per Lietuvą atsidurdavo Švedijoje.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Iš JAV atgabenti apdaužyti automobiliai per Lietuvą atsidurdavo Švedijoje.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Gerbutavičius („Lietuvos rytas")

Nov 18, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 6:07 AM

1,2 mln. litų – tiek mokėtinų mokesčių siekė išvengti R.Matučio įmonės. Tačiau nepavyko – veikėjas įkliuvo.

Mat neseniai baigėsi trejus metus vykęs tyrimas, po kurio toms bendrovėms teks sumokėti ne tik šią sumą, bet ir delspinigius bei baudą, kuri siekia 50 proc. nesumokėtų mokesčių.

Viskas vienose rankose

Lietuvoje registruota R.Matučio įmonė iš JAV importuodavo avarijas patyrusius automobilius, juos suremontuodavo ir parduodavo Švedijoje.

Atrodytų, kas čia tokio? Jokio kriminalo. Tačiau R.Matutis buvo įsteigęs dar dvi įmones – vieną Latvijoje, kitą Švedijoje.

Visos trys bendrovės veikė turėdamos vieną tikslą – įgyvendinti dirbtines sandorių grandines, slėpti pajamas ir vengti mokesčių.

R.Matučio Lietuvoje įsteigtos įmonės JAV įsigyti daužti automobiliai mūsų šalyje būdavo suremontuojami ir iki 80 proc. brangiau, bet už mažesnę nei rinkos kainą parduodami Švedijos mokesčių mokėtojams.

Sąskaitų kelias – pinklus

Jei iš JAV importuoti automobiliai per Lietuvą keliaudavo tiesiai į Švediją, sąskaitų kelias buvo kur kas painesnis.

Remiantis jomis, tie avarijas patyrę automobiliai dar užsukdavo į Latvijos įmonę, kad Lietuvoje būtų galima taikyti nulinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą.

Toji Latvijos bendrovė juos neva parduodavo Lietuvos fiziniams asmenims. Šie automobilius esą parduodavo Švedijos įmonei.

Įdomiausia, kad tiek Lietuvos, tiek Latvijos, tiek Švedijos bendrovių direktorius buvo tas pats R.Matutis.

Įtraukė ir giminaičius

Kad būtų aiškiau, pasekime vieno automobilio ir jį lydinčių sąskaitų kelią.

Lietuvoje registruota R.Matučio įmonė JAV įsigyja daužtą „Mercedes-Benz“ už, tarkime, 50 tūkst. litų. Atplukdo jį į Lietuvą. Užpildo importo deklaraciją, kurioje nurodo, kad automobilis pirktas už 50 tūkst. litų.

Tuomet įmonė deklaruoja, kad tas automobilis išgabenamas į šioje sukčiavimo grandinėje tarpininko vaidmenį atliekančią Latvijoje registruotą įmonę.

Tačiau iš tikrųjų „Mercedes-Benz“ iškeliauja ne į Latviją, o į kokį nors mūsų šalies garaže veikiantį servisą, kuriame yra suremontuojamas ir keliauja į Švedijos įmonę jau kaip, tarkime, 150 tūkst. litų vertės automobilis.

Švedai mokėdavo įmonei JAV

Tuo metu dokumentai keliauja kitu keliu. Latvijos įmonė deklaruoja, kad daužtą automobilį už tuos pačius 50 tūkst. litų parduoda Lietuvos fiziniam asmeniui, kuris giminystės ar bičiulystės ryšiais susijęs su minėtų įmonių darbuotojais.

Pastarasis jau neva „nedaužtą“ „Mercedes-Benz“ už tuos pačius 50 tūkst. litų esą parduoda Švedijoje registruotai įmonei.

Šioje bendrovėje įforminama, kad automobilis iš Lietuvos piliečio buvo pirktas už 150 tūkst. litų.

Siekiant išvengti mokesčių Švedijoje, pasirašoma komiso sutartis.

Su Lietuvos fiziniu asmeniu faktiškai neatsiskaitoma. Mat jis pateikia prašymą, kad pinigai už automobilį būtų pervesti ne jam, o JAV bendrovei.

Paslaptingos gijos veda į daugiau šalių

Valė Kulvinskienė

Valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė

„2013–2014 metais su latvių ir švedų kolegomis tikrinome vieną įmonę.

Daugiašalis tyrimas parodė, kad 2010–2013 metais ta įmonė iš Lietuvos į Švediją išgabeno per 2000 automobilių – „Mercedes-Benz“, BMW, „Subaru“, „Chrysler“ ir kitų, pagamintų nuo 1995 iki 2010 metų.

Turint galvoje, kad Švedijoje iš JAV įsigyti ir Lietuvoje suremontuoti automobiliai pabrangdavo 80 proc., nesumokėto PVM apskaičiuota išties daug.

Turime įtarimų, kad panašią schemą gali naudoti ir daugiau mūsų šalies įmonių, nes ji apima kelias valstybes ir dėl to sukčiauti yra gana paranki.

Pasibaigus tyrimui su Švedija į mus jau kreipėsi Nyderlandų mokesčių administratorius – bus tiriamos šioje šalyje įsigyjamų naudotų automobilių perpardavimo aplinkybės ir schemos. Šiame tyrime dar dalyvaus Lenkija, Rumunija, Švedija, Vokietija ir Vengrija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.