Apsisprendė dėl apmokestinamo nekilnojamojo turto vertės

Seimo Biudžeto ir finansų

Komitetas trečiadienį pritarė atitinkamoms Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pataisoms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Komitetas trečiadienį pritarė atitinkamoms Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pataisoms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 19, 2014, 4:48 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 2:19 AM

Komitetas trečiadienį pritarė atitinkamoms Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pataisoms.

„Mažinant tarifą ir apmokestinimo bazę, reikia eiti prie visuotino NT apmokestinimo“, - sakė komiteto vadovas Bronius Bradauskas.

Finansų ministro Rimanto Šadžiaus patarėja Violeta Latvienė komitete informavo, kad turto, kurio vertė - nuo 750 tūkst. litų iki 1 mln. litų - turi 2,5 tūkst. gyventojų.

Registrų centro atstovas Aidas Petrošius BNS sakė, kad sudėtinga nustatyti, kiek pagal naują tvarką galėtų būti apmokestinamo turto ir kiek būtų šio mokesčio mokėtojų.

„Mano žiniomis, Registrų centras nėra gavęs jokio pavedimo nustatyti, kiek galėtų atsirasti NT mokesčio mokėtojų, pasikeitus dabartinei jo apskaičiavimo tvarkai. Ir jeigu toks pavedimas būtų gautas, nesu tikras, ar Registrų centras galėtų jį įvykdyti, nes dabartinė NT mokesčio apskaičiavimo tvarka fiziniams asmenims apima ne atskirus gyventojus, o visą šeimos turimo NT verčių sumą“, - BNS sakė A.Petrošius.

Anot jo, norint apskaičiuoti, kiek būtų tokio mokesčio mokėtojų, reikėtų identifikuoti šeimas, išskirti santuokoje ir ne santuokoje gyvenančius asmenis, nustatyti, ar jie turi nepilnamečių vaikų.

„Visų tų šeimų nariams reikia priskirti NT ir skaičiuoti jo bendrą vertę. Pavyzdžiui, jeigu jauna šeima gyvena kotedže Vilniuje ir dar kokį butą vasaroti Palangoje ar sodybą ant ežero kranto, labai tikėtina, kad jos turto vertė viršys 750 tūkst. litų ir ji taps mokesčio mokėtoja“, - kalbėjo A.Petrošius.

Tuo tarpu Lietuvos savivaldybių asociacijos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Čepas priekaištavo, kad sumažinus apmokestinamo turto vertę, mokestį gali tekti mokėti ir socialiai remtiniems asmenims.

„Papuls socialiai nelabai mokūs gyventojai“, - įspėjo R.Čepas. Be to, jis prognozavo, kad toks sprendimas neskatins renovacijos, nes kils atnaujintų būstų vertė.

Nuo 2012 metų 1 proc. NT mokestis mokamas, kai turto vertė - didesnė nei 1 mln. litų. Iš jo surenkama apie 3 mln. litų pajamų.

„Dabar kai yra virš milijono (apmokestinama turto vertė - BNS) ir 1 proc. (NT mokestis - BNS), surenkam tik 3 milijonus. Nemoka, butus perrašo“, - teigė B.Bradauskas.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) vyresnioji ekspertė Kaetana Leontjeva įspėjo, kad nustačius mažesnę apmokestinamo būsto vertę, gyventojai stengsis nuo mokesčio išsisukti. Ji priekaištavo, kad Seimas nenustato išimčių ir nuo mokesčio neatleidžia pensininkų ir būsto paskolas paėmusių gyventojų.

Registrų centro duomenimis, žmonėms dabar priklauso maždaug 800 gyvenamųjų ir beveik 500 negyvenamųjų būstų, vertų milijono litų ir daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.