Kviečių kainą vienur augina šalti orai, kitur - lietaus stygius

Praėjusią savaitę kviečių, pristatomų sausį, ateities sandorių kaina Paryžiaus MATIF biržoje ūgtelėjo 0,7 proc. iki 177,75 EUR/t. Savaitę galima dalinti į tris dalis – pirmadienį kaina smuko ir atsirėmė į 100 dienų svertinį kainos vidurkį, tačiau žemiau jo nekrito. Taip kaina išbuvo nesikeisdama  - tarp 172 ir 173 EUR/t - iki ketvirtadienio, o po to pajudėjo aukštyn ir penktadienį pasiekė aukščiausią savaitės tašką – 178 EUR/t.

Per savaitę ES kviečių eksportui į trečiąsias šalis buvo išduota licencijų 636 tūkstančiams tonų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Per savaitę ES kviečių eksportui į trečiąsias šalis buvo išduota licencijų 636 tūkstančiams tonų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-24 17:49, atnaujinta 2018-01-20 17:34

Anot bendrovės "Litagra" apžvalgininkų, akivaizdu, kad kaina išlaiko augimo kryptį ir jos pokyčiai - labai nedideli.

Beje, išsiskyrė kviečių kainos pokyčiai Paryžiaus ir Čikagos biržose – pastarojoje artimiausio mėnesio pristatyto ateities sandoriai pigo 2,4 proc.

Tą galima paaiškinti tuo, kad JAV užauginti kviečiai nėra konkurencingi eksporto rinkose (tą rodo silpni JAV kviečių eksporto savaitiniai rodikliai) ir jų kaina turi koreguotis, lyginant su Europoje auginamų kviečių kaina.

Praėjusią savaitę didžiausias rinkos dalyvių dėmesys krypo į šaltų orų bangą JAV, kritulių stygių Rusijoje bei vykstantį derliaus nuėmimą Pietų pusrutulyje. Taip pat matytas ir tolesnis trumpujų spekuliacinių pozicijų likvidavimas kainos grafikui formuojant augimo kryptį.

JAV liekantys šalti orai kai kuriose grūdų auginimo valstijose (Vidurio Vakarai) perspėja, kad tai gali turėti įtakos žieminių kviečių pasėliams, kurie sudygo šiek tiek vėliau ir nespėjo sukaupti pakankamai medžiagų. Beje, kai kuriose valstijose dar nėra pasibaigusi ir kviečių sėja.

Rusijoje padėtis išlieka labai bloga – pagrindiniuose kviečių auginimo regionuose per pastarąsias 30 dienų iškrito tik apie 37 proc. istorinio kritulių kiekio, tad žieminių pasėlių kokybė yra labai prasta ir toliau lieka baimė, kad nemaža dalis pasėlių nepergyvens žiemos šalčių.

Argentinoje nuimta 21,4 proc. visų kviečių pasėlių. Toks tempas yra didesnis nei praėjusiais metais, kai tokiu pat metu buvo nuimta 16 proc. visų pasėlių. Kol kas Argentinoje paliekamos tos pačios derliaus prognozės ir laukiama, kad derlius bus apie trečdaliu didenis nei prieš metus. Tiesa, po pastarųjų savaičių lietaus tiek Argentinoje, tiek ir Brazilijoje padidėjo tikimybė, kad kviečių kokybė bus prastesnės kokybės.

Australijoje taip pat vyksta derliaus nuėmimas, tačiau ten, tikėtina, derlius bus mažesnis nei prognozuojama. Be to, kviečių kokybė taip pat veikiausiai bus ne itin gera, nes vakarinė dalis gavo per daug kritulių, o pietinė buvo pernelyg sausa. ES kol kas sąlygos yra palankios žieminiams pasėliams. Prancūzijoje žieminių kviečių sėja jau realiai baigta, o pasėlių kokybė istoriškai yra labai gera – 93 proc. pasėlių kokybė yra gera, arba labai gera.

Per savaitę iki lapkričio 18 d. ES buvo išduota kviečių eksportui į trečiąsias šalis licencijų 636 tūkst. t, arba 55 tūkst. t mažiau nei prieš metus. Tai yra vėl geras rezultatas, rodantis ES užaugintų kviečių konkurencingumą pasaulinėje rinkoje Iš Lietuvos šį sezoną iki lapkričio 18 d. kviečių eksportui į trečiąsias šalis suteikta licencijų 1,132 mln. t.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.