EP pristatytas 315 mlrd. eurų ekonomikos skatinimo paketas

Trečiadienį Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeras europarlamentarams pristatė naują Europos strateginių investicijų fondą, kuris per būsimus trejus metus mobilizuotų 315 mlrd. eurų ir išjudintų stringančią ES ekonomiką. Daugelio EP frakcijų atstovai išsakė paramą naujajam planui ir ragino veikti nedelsiant. Apie tai informuoja Europos Parlamento (EP) spaudos tarnyba.

AP nuotr.
AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-11-26 20:48, atnaujinta 2018-01-20 13:39

Naująjį fondą numatoma įsteigti 2015 m. birželio mėn. Europos investicijų bankas ir ES jam skirtų 21 mlrd. eurų, o likusią investicijų dalį sudarytų privačios ir ES valstybių lėšos. 2015-2017 m. fondas galėtų sutelkti bent 315 mlrd. eurų dydžio investicijų. Kartu numatoma sukurti investicinių projektų atrankos mechanizmą, taip pat parengti veiksmų planą, skirtą Europą padaryti patrauklesnę investicijoms ir sumažinti administracinę naštą.

Europos liaudies partijos pirmininkas Manfredas Weberas (Vokietija) teigė, kad „privataus kapitalo mobilizavimas yra geriau nei naujos skolos“, tačiau ES valstybės turi tęsti struktūrines reformas, nes „jei teisinės procedūros trunka tiek ilgai kaip Italijoje, darbo rinka tiek nelanksti kaip Prancūzijoje, o planavimas trunka mėnesius ir metus kaip mano šalyje, tai nenuostabu, kad nesulaukiame investicijų“.

„Norėjome, kad būtų skirta daugiau viešųjų pinigų, investicijų, tačiau tai jau gera pradžia“, – kalbėjo Socialistų ir demokratų frakcijos pirmininkas Gianni Pittella (Italija). Jis pažymėjo, kad jo frakcijos „nedomina, ką sako kreditų agentūros – mums rūpi žmonių gyvenimai“. Jis taip pat priminė Europos Komisijos pirmininkui, kad Socialistų ir demokratų frakcija parėmė jo kandidatūrą dabartinėms pareigoms užimti su sąlyga, kad jis įgyvendins investicijų paketą, o Europos Parlamentas bus visiškai įtrauktas į šį procesą.

Reaguodamas į J.-C.Junkeras pateiktą investicijų paketo palyginimą su laistytuvu, Europos konservatorių ir reformistų frakcijos pirmininkas Syedas Kamallas (Jungtinė Karalystė) klausė: „Kaip galima užtikrinti, kad šis laistytuvas skatintų augimą ir netaptų valstybės inspiruotu potvyniu, kuris nušluoja privačias investicijas? Kaip galima užtikrinti, kad tai netaptų privačia drėkinimo sistema, kuri niekada nebus įjungta? Mums reikia detalių atsakymų, [...] ir galbūt tada mes galėsime pritarti jūsų planui“.

Liberalų ir demokratų frakcijos pirmininkas Guy Verhofstadtas (Belgija) pažymėjo, kad investicijos turi sutapti su struktūrinėmis reformomis ES šalyse. „Galbūt darbo rinkos reforma turėtų tapti sąlyga paramai gauti“, – svarstė EP narys. Kartu jis pabrėžė būtinybę užbaigti kurti ES skaitmeninę, energetikos ir kapitalo rinką bei leisti neapmokestinti fondo paramos.

„Jūsų pristatytas paketas yra tušti žodžiai. 16 mlrd. eurų bus skirta iš ES biudžeto, o 5 mlrd. – iš Europos investicijų banko. Taigi nėra nė vieno naujo euro, o dar žadate, kad bus sukurtas svertinis efektas, kuris padidins fondo apimtį 15 kartų. Nėra nė vieno ekonomisto pasaulyje, kuris stagnacijos euro zonoje metu patikėtu šiuo planu“, – kalbėjo Europos vieningųjų kairiųjų atstovas Dimitrios Papadimoulis (Graikija).

Žaliųjų frakcijos atstovas Philippe Lambertsas (Belgija) teigė, kad šis investicijų paketas „turi labai gerų intencijų“, tačiau kartu ragino „baigti kazino ekonomiką“. Jis pažymėjo, kad kova su sukčiavimu ir mokesčių vengimu turi tapti investicijų plano dalimi, o ES turi pereiti prie žalesnių energijos šaltinių. „Neturėtume kasdien V.Putinui ir jo energetikos sistemai duoti po 1 mlrd. eurų“, – teigė jis.

„Blogus pinigus seka geri“, – kalbėjo Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europos frakcijos atstovas Patrickas O'Flynnas(Jungtinė Karalystė), atkreipęs dėmesį, kad nesprendžiama pagrindinė problema – euras, kuris neleidžia ES pietų šalims nuvertinti savo nacionalinių valiutų ir taip pritraukti investicijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.