Turizmo departamento prognozė: „Rusų šiemet bus mažiau“

Turistų iš Rusijos – mažiau. Tačiau šį šiemetinį praradimą kompensuos atvykstantieji iš kitų šalių. Šitaip skaičiuoja Valstybinis turizmo departamentas (VTD), pristatydamas šių metų turizmo rezultatus arba jų prognozes.

"Lonely Planet" įvertino Lietuvą.
"Lonely Planet" įvertino Lietuvą.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Nov 28, 2014, 10:54 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 10:49 AM

Skaičiuojama, kad šiemet Lietuvą aplankys per 2 mln. turistų. Augs ir verslo uždarbis. Turizmo sektorius 2013 metais uždirbo per 5,5 mlrd. litų.

Vietinis turizmas per pirmuosius šių metų devynis mėnesius augo – po Lietuvą keliavo 810 tūkst lietuvių, jie vidutiniškai keliavo 2,9 dienos. Šių turistų skaičius per metus padidėjo 9,7 proc.

VTD prognozuoja, kad per visus šiuos metus vietinis turizmas augs 9,7 proc., stiebsis ir atvykstamasis turizmas – apie 8 proc.

Tiesa, padėtis dėl gausiai mūsų šalį pastaruoju metu lankiusių rusų liūdnesnė. Turizmo prievaizdai spėja, kad srautas iš Rusijos šiemet trauksis 8-10,5 proc.

„Kas sumažės pas mus? Tų, kuriems uždrausta važiuoti į ES. Naujų mažiau atvažiuos. Ir tų, kuriems neleis finansai“, - apie Rusijos turistus kalbėjo R.Balnienė.

Tačiau bendras rodiklis, spėja VTD, bus geresnis, mat praradimą kompensuos atvykėliai iš kitų šalių.

VTD direktoriaus patarėja Raimonda Balnienė pristatydama rezultatus ir prognozes džiaugėsi, kad gausėja turistų iš Izraelio, Švedijos, Norvegijos.

Pagrindinėmis šalimis, kurių gyventojus traukia į Lietuvą, išlieka Rusija, Baltarusija ir Vokietija. Anot R.Balnienės, lietuviams, itin dirbantiems aptarnavimo srityje, derėtų mokytis vokiečių kalbos.

Tačiau kasmet mažėja lenkų turistų, kurie anksčiau gausia lankydavo mūsų šalį.

VTD pasidžiaugė ir prieš kurį laiką sulauktu įvertinimu iš turizmo gido „Lonely Planet“. Šis autoritetingas kelionių informacijos ir vertinimo kanalas Lietuvą išskyrė kaip trečiąją šalį, kurią verta aplankyti šiemet.

Kaip vardijo VTD atstovė Edita Gaigalienė, užsienio turizmo ekspertai, ieškantys šalyje to, ko kiti neturi, Lietuvoje įvertino keletą dalykų. Tai - Vilnius ir jo barokinis senamiestis, tai, kad Vilniuje nyksta paminklai sovietinei praeičiai, o vietoj jų dygsta tokie, kaip paminklas Frankui Zappai, taip pat primenama, kad Lietuva – krepšinio šalis. Įvertinta ir Kuršių nerija.

VTD rinkodaros skyriaus vadovė Lauryna Tarvydienė sakė, kad tai, ką Lonely Planet“ atrado, lietuviams seniai nebe atradimas. Tai ir Žaliojo tilto skulptūros Vilniuje, ir Grūto parkas. Taip pat Užupio respublika. Užsieniečiams įstringa ir lietuviškas maistas.

Leidinys „Independent“, aprašydamas visas šalis pagal stereotipus, Lietuvą apibūdino kaip gintaro kraštą. Kai kurioms kitoms šalims nepasisekė, nes jos apibūdintos kaip „Putinas“, „Buferinė zona, „juodieji metalai“, „metroseksualai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.