Iššvaistote pinigus? Vertėtų pasitarti ir su finansų konsultantu

Sutrikus sveikatai, kreipiamės į gydytoją, dalyvaudami teisiniame ginče samdome advokatą, tačiau kai kalba pasisuka apie finansų valdymą, vis dar esame linkę pasikliauti savimi. Valstybėse, turinčiose gilias taupymo ir investavimo tradicijas, finansų konsultanto darbas priskiriamas prestižinėms profesijoms, nes žmonėms, norintiems užsitikrinti finansinę apsaugą, reikia profesionalo pagalbos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-01 15:16, atnaujinta 2018-01-20 05:24

Patys finansų konsultantai išskiria keletą gyvenimo situacijų, kuriose jų kompetencija yra ypač reikalinga.

Dirbate ir uždirbate?

Dauguma jaunų profesionalų darbui skiria daugybę valandų, kad tik daugiau užsidirbtų, tačiau neretai tinkamai pinigais nesirūpina, - perdėtai išlaidauja.

„Kartais šie žmonės turi pakankamai žinių, kaip reikėtų valdyti asmeninius finansus, tačiau tam paprasčiausiai neskiria laiko.

Finansų konsultanto pareiga – padėti tinkamai paskirstyti kliento išlaidas ir suplanuoti pagrindinius žingsnius, leisiančius ne tik turėti pinigų šiandien, bet ir pasirūpinti ateitimi, apsaugoti save ir šeimą nuo nenumatytų atvejų“, – sakė draudimo įmonės „Aviva Lietuva“ Kauno skyriaus finansų konsultantas Tadas Kvasilius.

Pasak jo, daugumai žmonių uždirbti pinigus yra lengviau nei juos išsaugoti.

„Tai dažnai pastebiu bendraudamas su didesnes pajamas turinčiais klientais, – kalbėjo finansų konsultantas. – Pamenu atvejį, kai vienos įmonės vadovui rekomendavau taupymui atsidėti bent 10 proc. pajamų. Krizės metu bankrutavus įmonei, vadovas liko be darbo, bet turėjo įsipareigojimų bankams, šeimai.

Tuomet sukaupta suma jam leido išgyventi ir padengti susidariusius nuostolius, o klientas tik klausė, kodėl jam nerekomendavau atsidėti dar daugiau. Šiandien jis ateičiai kaupia jau kur kas didesnėmis sumomis.“

Eksperto teigimu, dirbantiems ir uždirbantiems žmonėms itin aktualus ir finansinės apsaugos klausimas.

„Dabartinis jaunimas, - visa jaunoji karta siekia būti nepriklausoma, todėl juos labai gąsdina sunkios traumos ar ligos grėsmė, galimybė tapti slaugomiems, priklausomiems nuo kitų. Šie žmonės pasitarę su finansų konsultantu dažiau renkasi gyvybės draudimo paslaugas“, – tvirtino T.Kvasilius.

Turite finansinių įsipareigojimų?

Pilnesnė piniginė dažnai neatsiejama ir nuo didesnių finansinių įsipareigojimų.

„Šiandien turbūt reta šeima įsigyja būstą be paskolos, o kur dar vaikų studijos, automobiliai, buities technika – viskam esame pratę skolintis. Tokiems žmonėms liga, darbo praradimas yra ypač pavojingi, galintys vesti prie turimų įsipareigojimų nevykdymo, net asmeninio bankroto“, – svarstė T.Kvasilius.

Jo teigimu, finansų konsultantas įsipareigojimų turinčiam žmogui padės teisingai įvertinti situaciją ir pasirinkti tokias paslaugas, kurios apsaugos žmogaus finansus sunkiais gyvenimo atvejais.

Planuojate kurti šeimą?

Anot T.Kvasiliaus, šeimos kūrimas jauno žmogaus gyvenime taip pat didelis ir atsakingas žingsnis. Tam reikia ne tik uždirbti lėšų, bet ir teisingai jas paskirstyti, pavyzdžiui tam, kad būtų užtikrintas šeimos pragyvenimo lygis įvykus nelaimei.

„Pastaruoju metu pastebiu tendenciją, kad tėvai jau nebeturi iliuzijų, jog vaikų mokslus kažkas apmokės. Suvokdami, kad kokybiškas mokslas bei jauno žmogaus pragyvenimas Lietuvoje ar juo labiau Vakarų Europoje tiktai brangs, jauni tėvai drąsiau kaupia vaikų ateičiai“, – pastebi ekspertas.

Anot „Aviva Lietuva“ Klaipėdos skyriaus finansų konsultantės Juditos Sabaliauskienės, sukūrus šeimą kardinaliai keičiasi tiek susiformavę įpročiai, tiek ir finansinė aplinka.

„Jaunimas pratęs daugiau išlaidauti, bet atsiradus šeimai, būsto paskolai, kitiems įsipareigojimams, situacija gerokai pasikeičia, – tvirtina ekspertė. – Svarbu, kad finansų patarėjas čia atsirastų laiku ir vietoje, padėtų disciplinuotai elgtis su gaunamais pinigais, tinkamai paskirstytų juos į taupymo stalčiukus.“

Artėja pensija?

Artėjantis pensinis amžius verčia žmones susimąstyti apie savo finansinę ateitį ir ieškoti patarimo iš šalies.

„Dauguma šių žmonių daugelį metų buvo finansų patarėjais patys sau, bet gyvenime pasiekė tašką, kuomet labai praverstų profesionalo patarimas, siekiant užtikrinti patogų gyvenimą senatvėje. – teigia J.Sabaliauskienė. – Finansų konsultantas jums patars, kaip prieš pensiją ar jai atėjus elgtis su turimu turtu ir santaupomis, o jei kaupiate senatvei pensijų fonduose – kaip paskirstyti investavimo riziką ir užtikrinti didžiausias galimas pajamas senatvėje.“

Pasak ekspertės, visuomet naudinga kuo anksčiau pradėti taupyti senatvei, nes taip užteks atsidėti pakankamai nedideles sumas, tačiau per ilgą laikotarpį susikaupsianti suma bus pakankamai solidi.

„Žmonėms, kuriems iki pensinio amžiaus yra likę vos keleri metai papildomai sutaupyti yra sunkiau. Vertinant atskiras profesijas išskirčiau gydytojus, jie suprasdami taupymo naudą net ir likus keliems metams iki pensijos dažniau atsideda dalį pajamų, paprastai didesnėmis sumomis“, – aiškino finansų konsultantė.

Gyvenate šia diena?

Daugybė lietuvių yra linkę užsitikrinti patogų gyvenimą šiandien, bet negalvoti, koks jis bus rytoj, o gaunantys mažesnes pajamas dažnai tvirtina, kad sutaupyti ateičiai tiesiog neįmanoma. Tačiau kalbinti finansų konsultantai tam skuba paprieštarauti.

„Tiems, kuriems nesiseka sutaupyti net ir gaunant nedideles pajamas, asmeninis finansų konsultantas padės tinkamai paskirstyti gaunamus pinigus taip, kad būtų patenkinti šios dienos poreikiai ir įsipareigojimai, taip pat liktų ir lėšų rezervas „juodai dienai“, ir papildomų santaupų ateities planams“, – tvirtino J.Sabaliauskienė.

Anot jos, kukliau gyvenantiems žmonėms neretai prireikia daugiau konsultacijų, finansų valdymo pagrindų išaiškinimo, tačiau sutaupyti gali visi.

„Mūsų darbas – ugdyti žmonių finansinę atsakomybę, – teigia ekspertė. – Padėtis pastaraisiais metais gerėja, patys klientai paskambina ne tik suprasdami taupymo prasmę, bet ir susipažinę su mūsų siūlomomis paslaugomis.“

Taupančiųjų vis daugiau

J.Sabaliauskienės teigimu, taupančių žmonių Lietuvoje daugėja, o dėl gerėjančios gyventojų finansinės padėties asmeninių finansų valdymas ir apsauga tampa vis aktualesni.

„Žmonės supranta, kad gyvenime bet kada gali laukti nesėkmingas posūkis, dėl to pozityviai priima finansų konsultanto patarimus, – sako ekspertė. – Manau, jog didele dalimi tai yra Vakarų įtaka. Net emigrantai grįžta į Lietuvą jau su vakarietiška samprata apie taupymą, gyvybės draudimą. Jaučiame, kaip šalyje formuojasi atsakingo finansų valdymo tradicija, bet dar daug ką turime pakeisti savo įpročiuose, tad finansų konsultanto darbas darosi vis reikalingesnis.“

Pasak jos, nors taupymo būdų daugėja, gyvenimo tempas ne visada leidžia į juos įsigilinti pačiam, todėl žmonėms reikia greito ir kvalifikuoto finansų patarimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.