Zambija Lietuvai siūlo cukrų, bet lietuviškų produktų nenori

Lietuvos verslininkams nuolat kartojama, kad pats laikas ieškoti naujų rinkų. Ar daug Lietuvoje būtų verslininkų, norinčių dirbti su tolimąja Zambija?

Lietuvoje svečiavosi Zambijos parlamento nariai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvoje svečiavosi Zambijos parlamento nariai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Dec 2, 2014, 1:50 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:37 AM

Antradienį Seime surengta Darbo partijos frakcijos nario, Parlamentinės ryšių su Zambijos Respublika grupės pirmininko Sergejaus Dmitrijevo ir Zambijos Parlamento narių Katukos Stepheno ir Nkombo Gary Gaali spaudos konferencija. Konferencijoje svečiai aptarė politinius santykius tarp Zambijos ir Lietuvos, bendradarbiavimo su kitomis Europos Sąjungos šalimis galimybes.

Šiuo metu Zambijoje gyvena apie 15 mln. gyventojų, o BVP augimas per metus yra apie 7 procentai, o tai, atsižvelgiant į šalies ekonominę situacija, laikytina pozityvia tendencija.

Lietuviai rėmė Zambijos vaikus

S.Dmitrijevo teigimu, parlamentinių ryšių grupė su Zambija įkurta 2013 metais, o nuo 2009 metų Lietuvos visuomenė prisidėjo rinkdama paramą Zambijos vaikams. Seimo nario teigimu, dabar pats laikas aptarti ekonominio bendradarbiavimo galimybes.

Zambijos Parlamento narys N.G.Gaali pasakojo, kad priklauso vienai opozicinių parlamentinių partijų ir yra Afrikos plėtros fondo narys. Viena šio fondo užduočių yra plėtoti aktyvų ekonominį bendradarbiavimą tarp regiono šalių.

„Mūsų misija – siekti artimesnio jūsų ir mūsų šalių bendradarbiavimo. Taip pat noriu padėkoti Lietuvos žmonėms ir nevyriausybinėmis organizacijoms, kurios prisidėjo prie lėšų Zambijos vaikų sveikatos apsaugai užtikrinti rinkimo“, – kalbėjo svečias ir teigė, kad Afrikoje vyrauja įvairios ligos, o vietos žmonės dažna yra aplinkybių įkaitai, tad pagalba labai reikalinga.

N.G.Gaali teigimu, jo šaliai taip pat reikalinga visokeriopa švietimo pagalba siekiant užkirsti kelią užkrečiamųjų ligų, ypač ŽIV, plitimo srityje.

Domisi cukraus gamintojai

Svečias iš Zambijos teigė, kad artimiausiu metu bus ieškoma ekonominio bendradarbiavimo galimybių su lietuvių verslininkais, ypač Zambijos verslininkus domina cukraus gamybos pramonė.

„Tikimės, kad po šio vizito durys nebus uždarytos ir ateityje pavyks Zambijoje įsteigti bent Lietuvos garbės konsulatą, kuris rūpinsis tolesniu šalių tarpusavio bendradarbiavimu. Zambija šiuo metu nėra stabili šalis. Nors karas nevyksta, šalyje keičiasi valdžia – kitų metų pradžioje šalyje vyks rinkimai“, – kalbėjo N.G.Gaali ir pridūrė, kad kitas jo vizitas šalyje gali būti jau po rinkimų.

Šiuo metu, anot svečio, itin svarbu žinoti, kokios Lietuvos ekonomikos stipriosios pusės ir kur galima rasti bendradarbiavimo sričių.

„Cukraus plantacijos Zambijoje yra antros pagal dydį visoje Afrikoje. Galėtume gaminti cukrų čia, bet daug kas priklauso nuo ūkininkų, taip pat didelės transportavimo išlaidos. Galima būtų susitarti, kad Lietuva pristato 25 tūkst. kubinių tonų trąšų, o mes tokį pat kiekį atgabename cukraus“, – apie galimus mainus kalbėjo N.G.Gaali.

Paklausti, kaip vertina lietuviškus maisto produktus ir ar būtų įmanomas jų eksportas į Zambiją, pašnekovas teigė: „Turime rasti bendrų sričių, kad galėtume bendradarbiauti. Lietuvoje, kaip ir Zambijoje, nepritariama auginti GMO kultūras.

Daugiau nei pusė gyventojų yra nepasiturintys, tad nesame tikri, kad mūsų gyventojai galės įpirkti produktus iš Lietuvos. Auginame daug daržovių, kaip ir jūs, bet neturime įgūdžių, kaip skatinti žemdirbystės efektyvumą, mums reikalinga jūsų patirtis trąšų naudojimo srityje.“

Konferencijos metu taip pat buvo užsiminta, kad Zambija itin noriai bendradarbiautų su Lietuva švietimo srityje. Zambijos Parlamento narių teigimu, jie labai džiaugtųsi, jei Lietuva įsteigtų bent dešimt stipendijų studentams iš Zambijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.