Tyrimas atskleidė: gyvenimas pamažu gerėja

Kokios šiais metais bus Kalėdos? Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, jos bus tradicinės – su šeima ir lietuviškais patiekalais, tačiau kiek optimistiškesnės, dosnesnės dovanomis ir geresnės kokybės patiekalais ant vaišių stalo. Tačiau taupyti niekas neatprato. Bendros išlaidos šventiniam stalui planuojamos šiek tiek mažesnes nei prieš penkerius metus – padaugėjo ketinančių išleisti iki 100 litų, kas trečias ketina išleisti nuo 100 iki 200 litų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 3, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 1:51 AM

Apklausa parodė, kad kaip ir prieš penkerius metus, taip ir dabar, didžioji dalis lietuvių šias šventes planuoja sutikti su šeima. Stiprėjanti tendencija šiais metais, kad Kalėdų šventė tampa įvairesnė – šiek tiek daugiau lietuvių tvirtino per šventes planuojantys apsilankyti teatre, koncerte.

Anot „Maxima“, tai rodo, kad žmonių gyvenimas pamažu gerėja, o dalį šventinio biudžeto jie jau gali skirti ne tik būtiniausioms reikmėms – vaišėms, dovanoms, bet ir šeimos pramogoms.

„Lietuviams tradicijos yra labai svarbios – Kalėdos šalies gyventojams pirmiausia yra šeimos šventė, laikas, skirtas pabūti su šeima, susėsti prie pačių ruošto vaišių stalo, pasikeisti dovanomis. Pastaruosius kelerius metus stebime, kad per šventes lietuviai šiek tiek sušvelnina ar laikinai nutraukia visus metus vykdytą taupymo režimą, leidžia sau vartoti šiek tiek daugiau, pasilepina brangesniais pirkiniais, retesniais ir įdomesniais produktais, kurių galbūt dėl aukštesnės kainos negali leisti sau vartoti kasdien“, – sakė bendrovės „Maxima LT“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris.

„Maxima“ užsakymu šių metų lapkritį atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa parodė, kad didžioji dalis lietuvių šventinių vaišių stalą planuoja ruošti patys. Tai siejama su tradicijomis – vaišių ruošimas suburia šeimą, taip pat su racionalumu – pirkdami ilgesnio galiojimo produktus iš anksto ir vaišes ruošdami patys lietuviai taupo. Lietuvių Kalėdos neįsivaizduojamos be mišrainės, taip pat silkės ir žuvies patiekalų, patiekalų iš grybų, kūčiukų bei pyrago.

Lyginant su analogiška 2009 metais „Maxima“ užsakymu atlikta apklausa, šiemet daugiau dėmesio nei anksčiau ketinama skirti ne patiekalų kiekiui ant šventinio stalo, bet kokybei – ketinama rinktis brangesnius, retesnius, geresnės kokybės produktus.

Siekdami sutaupyti, prekybos centruose pirkėjai tikisi daugiau nuolaidų aukštesnės kokybės produktams, prekyboje pasirodžiusioms naujienoms. Bendros išlaidos šventiniam stalui planuojamos šiek tiek mažesnes nei prieš penkerius metus – padaugėjo ketinančių išleisti iki 100 litų, kas trečias ketina išleisti nuo 100 iki 200 litų.

Pikas – švenčių išvakarėse

Kalėdines dovanas ketina pirkti beveik 9 iš 10 gyventojų ir planuoja joms išleisti vidutiniškai 200 litų. Prekybos centrai išlieka populiariausia vieta įsigyti dovanas – 2 iš 3 gyventojų dovanas rinksis būtent čia. Rinkdami dovanas artimiesiems per šiais šventes lietuviai pirmenybę teikia praktiškiems, kasdien buityje naudojamiems daiktams. Tarp populiariausių dovanų – serviravimo ir maisto ruošimo indai ir stalo įrankiai, smulki virtuvės technika – sulčiaspaudės, elektriniai virduliai, namų dekoravimo prekės, smulki buitinė technika, knygos, žaislai.

Pastebima, kad dovanas pradedama pirkti, namus šventiškai puošti vis anksčiau – padaugėjo jau dovanas nupirkusių lapkričio pabaigoje, paskutinę lapkričio savaitę augo šventinio dekoravimo reikmenų pardavimas. Vis dėlto didžiausias kalėdinės prekybos pikas jau daugybę metų – gruodžio 23 ir 31 dienomis.

Pirma – žvalgytuvės

Tradiciškai kalėdinė prekyba prekybos centruose startuoja lapkričio pabaigoje ar gruodžio pirmosiomis savaitėmis. Pirmosios kalėdinės prekybos savaitės – laikas apsižvalgyti, susipažinti su naujovėmis, palyginti kainas, susiplanuoti kalėdinius pirkinius. Gruodžio pradžioje imama galvoti apie namų papuošimą, perkamos puošmenos, žvakės, tekstilės gaminiai, gruodžio antrą trečią savaitę – parduotuvių lentynose ieškoma dovanų. Ir iki švenčių likus kelioms dienoms – pasirūpinama šventinėmis vaišėmis.

„Maxima“ jau yra skelbusi, kad šiais metais per pirmą kalėdinės prekybos savaitę buvo nupirkta 30 proc. daugiau šventinių prekių nei pernai. Prekybos tinklas „Maxima“ prognozuoja, kad šios šventės bus optimistiškesnės nei pernai – tikėtinas 2–2,4 proc. pardavimų augimas.

„Maxima“ užsakymu reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa atlikta telefonu šių metų lapkritį. 2014 m. apklausos duomenys lyginami su 2009 m. analogiškos apklausos duomenimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.