Žingsnis skaidresnių pirkimų link

Siekdama užtikrinti skaidrų prekių, paslaugų ir darbų įsigijimą, įgyvendinant paramos lėšomis finansuojamus projektus, Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) sukūrė sistemą, kurioje bus viešai skelbiama informacija apie projektų vykdytojų atliekamus pirkimus.

Sistema naudosis pareiškėjai ir paramos gavėjai, kurie yra ne perkančiosios organizacijos ir vykdo pirkimus vadovaudamiesi pirkimų taisyklėmis, bei potencialūs tiekėjai.<br>D.Umbraso nuotr.
Sistema naudosis pareiškėjai ir paramos gavėjai, kurie yra ne perkančiosios organizacijos ir vykdo pirkimus vadovaudamiesi pirkimų taisyklėmis, bei potencialūs tiekėjai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-03 13:57, atnaujinta 2018-01-20 01:41

Sistema naudosis pareiškėjai ir paramos gavėjai, kurie yra ne perkančiosios organizacijos ir vykdo pirkimus vadovaudamiesi pirkimų taisyklėmis, bei potencialūs tiekėjai. Ją galima rasti interneto svetainėje www.nma.lt.

Atsižvelgiant į tai, kad nemaža dalis su 2014 – 2020 m. programiniu laikotarpiu susijusių teisės aktų yra dar tik rengiami, juose galimybė viešai paskelbti informaciją apie vykdomus pirkimus bus įtvirtinta artimiausiu metu. Planuojama, kad vėliau viešai skelbti informaciją apie pirkimus svetainėje www.nma.lt taps privaloma.

„2007–2013 m. laikotarpiu vieni iš dažniausių piktnaudžiavimo, siekiant neteisėtai gauti paramą, atvejų buvo susiję su pirkimų vykdymu. Pastabų dėl projektų vykdytojų atliekamų pirkimų turėjo ir auditoriai. Todėl įgyvendinome projektą dėl pareiškėjų ir paramos gavėjų vykdomų pirkimų viešinimo NMA interneto svetainėje. Tai leis užkirsti kelią pirkimų vykdymo pažeidimams“, – sako agentūros direktorius Erikas Bėrontas.

Viešai skelbiant informaciją, bus sudarytos sąlygos didesniam potencialių tiekėjų skaičiui pamatyti pirkimo skelbimą ir dalyvauti konkurse ar apklausoje. Tuo tarpu investicinių projektų vykdytojams bus sudarytos galimybės gauti geriausią pasiūlymą ir išsirinkti optimalų variantą siekiant prekes, paslaugas ar darbus įsigyti už mažiausią kainą.

Pasak NMA direktoriaus, numatomų vykdyti pirkimų viešas skelbimas ne tik prisidės prie skaidresnio pirkimų vykdymo mechanizmo, bet ir padės užtikrinti didesnę konkurenciją tarp tiekėjų, skatins smulkaus ir vidutinio verslo vystymąsi.

Jau nuo šiandien NMA kviečia projektų vykdytojus išbandyti naująją sistemą bei laukia pasiūlymų bei pastabų, svarbių jos tobulinimui. Sistemą išbandyti bei joje registruotis kviečiami ir tiekėjai.

Prie sistemos galima prisijungti NMA svetainės www.nma.lt skiltyje „Projektų vykdytojų pirkimai“. Sistemos atitikimas keliamiems informacijos saugumo ir konfidencialumo reikalavimams buvo įvertintas ją diegiant atlikto vidaus audito metu.

Naudojantis sistema, galima:

užsiregistruoti pirkėjams ir pardavėjams; kurti skelbimus, juos trinti ir iš dalies redaguoti savarankiškai; filtruoti skelbimus pagal raktinius žodžius ar galiojimo datą; teikti pasiūlymus ir juos savarankiškai keisti; išsirinkti geriausiai pirkimo sąlygas atitinkantį pasiūlymą, nustatyti laimėtoją; sekti dominančius skelbimus, prenumeruoti jų pasikeitimus; susisiekti su skilties administratoriumi elektroninės formos pagalba.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.