Maro virusas į Lietuvą atkeliavo su sumuštiniais

Būgštavimai pasitvirtino – afrikinio kiaulių maro užkratas į Lietuvą atgabenamas ir su sumuštiniais, kai ant duonos ir sviesto uždedama baltarusiškos dešros.

Sumuštiniai su baltarusiška mėsa Lietuvai gali brangiai kainuoti.<br>V.Balkūno nuotr.
Sumuštiniai su baltarusiška mėsa Lietuvai gali brangiai kainuoti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Dec 4, 2014, 7:00 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 12:40 AM

Pasienio kontrolės postuose, kuriuos kerta iš Baltarusijos į Lietuvą traukiantys vilkikai ar lengvieji automobiliai, vairuotojų ar keleivių susitepti sumuštiniai skrieja į atliekų konteinerius, o vėliau būna utilizuojami.

Tačiau Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje ištyrus tuos sumuštinius paaiškėjo, kad į dešrą prikimšta pavojinga liga užsikrėtusių gyvulių mėsos.

Kalbama ir apie tai, kad gaminių iš užkrėstos kiaulienos galėjo atsidurti ir turgavietėse, ypač tų miestelių, kurie yra netoli Baltarusijos sienos.

Vakar paaiškėjo, kad ir dešrose, kurias Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai konfiskavo iš baltarusių Vilniaus geležinkelio stotyje, būta afrikinio kiaulių maro viruso užkrato.

„Tiriant mėsos gaminius, paimtus ir iš vilkikų vairuotojų, ir iš traukiniais atkeliaujančių Baltarusijos žmonių, buvo aptiktas afrikinio kiaulių maro viruso genomas.

Vadinasi, tie produktai buvo pagaminti iš šia liga jau sirgusių ar virusu dar tik užsikrėtusių gyvulių mėsos“, – kalbėjo VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

Tai pavojinga? Pasirodo, taip. Vilkikų vairuotojai sumuštinių likučius su tokia mėsa lengva ranka gali švystelėti bet kur pakelėje.

„Viskas priklauso nuo to, kur tie maisto likučiai pateks.

Net mažas mėsos gabalėlis gali sukelti didelį maro židinį tose vietovėse, kur jo nė nesitikima“, – sakė M.Mačiulis.

Užkratas mėsos gaminiuose liudija ir tai, kad Baltarusijoje afrikinio maro virusu užsikrėtusios kiaulės ne sunaikinamos, o paskerdžiamos.

„Kaimynai oficialiai neigia, kad turi kokių nors sunkumų, tačiau mūsų tyrimai liudija ką kita.

Vis dėlto Baltarusijoje kažkas kažkur tuos užkrėstus ar jau susirgusius gyvulius skerdžia, gamina produktus ir stengiasi juos parduoti“, – kalbėjo M.Mačiulis.

Tikėtina, kad taip iš bėdos sukasi ir didesni ūkiai, ir smulkieji kiaulių augintojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.