VTB vadovas: „Atjungę mus nuo pasaulio paskelbsite karą“

Vakaruose netyla kalbos apie tai, kad Rusijai sankcijos gali būti sugriežtintos atjungus šios šalies bankus nuo pasaulinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT. Rusai į tai reaguoja itin skaudžiai.

Anot A.Kostino, atjungus Rusiją nuo SWIFT tą pačią dieną JAV ambasadorius turėtų paliktų šalį.<br>AOL nuotr.
Anot A.Kostino, atjungus Rusiją nuo SWIFT tą pačią dieną JAV ambasadorius turėtų paliktų šalį.<br>AOL nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 4, 2014, 11:02 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 12:08 AM

Europos Parlamentas dar rugsėjį paragino ES valstybes tartis, ar nebūtų verta Rusijos bankų atjungti nuo SWIFT sistemos. Pasak pastarosios administratorių, pastaruoju metu spaudimas iš Briuselio ir Vašingtono tik didėja.

Nors kol kas sprendimas imtis tokių veiksmų nepriimtas, sklando gandai, kad pirmiausia nuo pasaulio gali būti atkirstas bent vienas su Kremliumi glaudžiai susijęs Rusijos bankas.

Antrojo didžiausio šios šalies banko vadovas Andrejus Kostinas interviu Vokietijos „Handelsblatt“ pareiškė, kad tokie veiksmai prilygtų karo paskelbimui. Jis pripažino, kad Rusijos finansų sektorius yra labai pažeidžiamas, nes priklausomas nuo euro ir dolerio.

Anot A.Kostino, tą pačią dieną, kai šalyje bus išjungta SWIFT sistema, JAV ambasadorius privalės palikti Rusiją.

Tiesa, pastaroji rengiasi galimiems sukrėtimams. Alternatyvią sistemą kuria šios šalies centrinis bankas, taip pat ją mėgina sukurti ir „Sberbank“ bei VTB.

SWIFT sistema pasaulyje veikia nuo 1973 metų. Jos naudotojų yra daugiau nei 10 tūkstančių. Kiekvienas į sistemą įtrauktas bankas gauna unikalų SWIFT kodą, su kuriuo gali lengvai atlikti tarptautinius tarpbankinius pervedimus. Kasmet per SWIFT atliekama apie pustrečio milijardo atsiskaitymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.