Rublis suniokojo visų ekspertų prognozes

Penktadienio rytas Rusijoje turėjo būti džiugus. Euras, išvakarėse kainavęs 67 rublius, „žiauriai“ atpigo – net pustrečio rublio. Dolerio kursas irgi nusileido nuo 54 iki 52,4 rublio. Tačiau tai – košmaras, palyginti su tuo, ką prieš kelis mėnesius prognozavo vietos ekonomistai.

Skaičiai valiutos keityklų stenduose rusams - vis šiurpesni.<br>AP nuotr.
Skaičiai valiutos keityklų stenduose rusams - vis šiurpesni.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 5, 2014, 10:05 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 10:14 PM

Baigiantis birželiui rusai nestokojo optimizmo. Pasigirdo balsų, kad šalies eksportas pamažu ima atsigauti, o derybos dėl konflikto Ukrainoje pagaliau pajudės iš mirties taško. Į tai reagavo ir rinka: Rusijos valiutos kursas ėmė kilti.

Kaip rašė portalas slon.ru, tuomet euras kainavo 46,2, o JAV doleris – 33,9 rublio. Portalas atliko įvairių analitikų apklausą. Visų jų atsakymai buvo itin džiuginantys.

Ekspertų nuomone, rublis turėjo kristi toliau, tačiau palengva. Jų vertinimais, rugsėjo pabaigoje doleris turėjo kainuoti 35,2 rublio, o baigiantis 2014-iesiems – 35,9 rublio.

Iki tokio kurso Rusijai dabar toli, kaip ir iki mėnulio. Nebent fantastai gali prognozuoti, kad per tris likusias metų savaites doleris atpigs dar bent 13–14 rublių.

Tiesa, ir dabar rublio gyvybė palaikoma dirbtinai – Rusijos centrinis bankas nuolat rengia intervencinius valiutos pirkimus.

Vien gruodžio 1 dieną rubliui sustiprinti buvo išleista 700 mln. JAV dolerių, sausio 3 dieną – net 1,9 mlrd. JAV dolerių. Kokios apimties intervenciniai pirkimai buvo ketvirtadienį, kol kas neskelbiama. Tačiau akivaizdu, kad toks dirbtinis kvėpavimas rublio gyvybę palaikys neilgai, nes tam reikia milžiniškų lėšų.

Sekite verslo naujienas mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.